2024. május 04. 07:55

KezdőlapF1Massa a Mercedes főnökével példálózva helyezne nyomást a Ferrarira, hogy álljanak mellé

Massa a Mercedes főnökével példálózva helyezne nyomást a Ferrarira, hogy álljanak mellé

-

Felipe Massa elárulta, továbbra is számít a Ferrari támogatására a 2008-as világbajnoki cím ügyében. A brazil pilóta szerint a motorsporton belül sokan nem mernek felszólalni mellette, és továbbra is hangsúlyozta, hogy nem magáért teszi, amit tesz.

Felipe Massa továbbra is hisz abban, hogy jogi úton megszerezheti a 2008-as világbajnoki címet. Mint ismert, a Sauber, a Ferrari és a Williams egykori F1-es versenyzője pert indított a Forma–1 és az FIA ellen, miután kiderült, hogy Bernie Ecclestone, a sportág akkori vezérigazgatója, Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség akkori elnöke és Charlie Whiting, az akkori versenyigazgató tudtak a Renault-nak a 2008-as Szingapúri Nagydíjon elkövetett csalásáról. A 42 éves versenyző azt akarja elérni, hogy töröljék annak a futamnak a végeredményét, amivel ő lenne a szezon világbajnoka.

Massa először tűnt fel F1-es futamon azóta, hogy megtámadta a sportág és az FIA korábbi vezetését

A sportágnak és a szervezetnek hamarosan reagálnia kell, hiszen november 15-e a válaszadási határidő. Massával együtt a Ferrari is elbukott abban az évben, ám a maranellóiak egyelőre nem szólaltak meg a témában. Stefano Domenicali, a vörösök akkori csapatfőnöke jelenleg az F1 elnök-vezérigazgatójaként tevékenykedik, így kényes helyzetet teremtene, ha egykori versenyzőjük mellé állnának, de Massa meg van róla győződve, hogy így lesz.

„Még mindig arra számítok, hogy összeállunk, és megkapom a támogatást, mert végső soron együtt vesztettük el a bajnokságot – nyilatkozta a Racingnews365.com-nak egy interjúban, amelyet a 2008-as idényzáró tizenötödik évfordulója alkalmából adott. – Szeretem a Ferrarit, ott van a szívemben. Egyértelműen nagy Ferrari-rajongó vagyok, és egész életemben az is maradok mindazért, amit a csapatnál eltöltött időszakom alatt [kaptam], a szurkolókért, a lehetőségekért és a megélt álmokért. Szóval mindenképpen azt várom, hogy az én oldalamra álljanak, mert a manipuláció miatt közösen buktuk el a bajnokságot. Bármikor, amikor Toto Wolffot [a Mercedes csapatfőnökét] halljuk 2021-ről beszélni, a lehető legtámogatóbban [lép fel]. Ennek tudatában nem igazán tudom elhinni, hogy a Ferrari nem velem lesz ebben a helyzetben. Egyelőre csendben vannak, de tényleg hiszem, hogy mellettem állnak majd. Nagyon remélem, hogy így lesz, mert ez a helyes a velünk történtek miatt. Ami velem történt, az a Ferrarival is megtörtént.”

A Forma–1 versenyzői és a többi sportágban dolgozó kerüli a témát, Massa mellett pedig senki nem állt ki. A 11-szeres F1-es futamgyőztes szerint ennek részben az az oka, hogy akad, aki ezt egyszerűen nem meri megtenni. Ugyanakkor hozzátette, hogy hazájában és világszerte rengetegen biztosítják őt arról, hogy egyetértenek az ügyével.

„Nagyon támogatóak a reakciók – fogalmazott. – Bárhova megyek, a repülőtéren, a szupermarketben, az étteremben, az emberek megállítanak, hogy elmondják, az én oldalamon állnak, hogy harcolnom kell, mert »ami veled történt, az nem része a sportágnak«, és én vagyok a bajnok. Elképesztő támogatást kapok különböző emberektől az országban, de nem is csak Brazíliában, néha az Egyesült Államokban és Európában is. Néha látható, hogy az autóversenyzés világában sokan félnek kifejezni a támogatásukat felém, de rengetegen támogatnak engem, még a motorsporton belül is, szóval nem egyedül csinálom.”

Sokan a mai napig azzal vádolják Massát, hogy azért kezdett bele ebbe az esélytelennek tűnő vállalkozásba, hogy pénzt szerezzen. A brazil versenyző azonban váltig állítja, hogy ez nem így van, és elsősorban hazájáért cselekszik. Úgy véli, ha 2008-ban sikerült volna felérnie a csúcsra, akkor most nagyon más lenne a helyi autósport állapota.

Massa szerint sokan nem értik, hogy miért pont az ő követelése jogos a sok vitatott eset közöl

„A hazámért teszem, mert Brazília veszített azzal, hogy nem ismertek el mint bajnok – magyarázta. – Ez elképesztő módon segíthette volna a motorsport fejlődését, jelenleg pedig nincs brazil pilóta a Forma–1-ben. Másképp is alakulhatott volna, ha megnézzük, [Ayrton] Senna mit tett más brazilokért. Nem hasonlítom magam Sennához, de tudjuk, milyen fontos lett volna a bajnoki cím az országnak.”

Friss