back to top
2024. május 16. 13:36

KezdőlapF1Hamilton nem ért egyet Verstappennel, szerinte „csodálatos” a sokak által megvetett show

Hamilton nem ért egyet Verstappennel, szerinte „csodálatos” a sokak által megvetett show

-

Lewis Hamilton megvédte a Forma–1-et, illetve a Las Vegas-i Nagydíjat, amelyet már most rengetegen kritizálnak, köztük Max Verstappen is. Utóbbi elmondta, hogy üzleti szempontból érti a helyzetet, csak éppen ő nem azt az oldalt képviseli.

Ezen a hétvégén a Forma–1 41 év után tér vissza Las Vegasba, ahol egyszer már sikertelenül próbálkozott. A helyszínen már most hihetetlenül nagy a felhajtás, hiszen helyi idő szerint minden egy nappal korábban történik a megszokotthoz képest, hogy szombaton este meg lehessen rendezni a versenyt. Az előkészületek pedig sokaknak nem nyerik el a tetszésüket.

Az F1 első Las Vegas-i látogatása óriási blama volt, a második jobb lesz?

Közéjük tartozik Max Verstappen is, aki élesen kritizálta azt az eseményt, melynek keretében a mezőny összes tagját bemutatták a közönségnek. A címvédő kijelentette, hogy „úgy álltak ott, mint egy bohóc”, és úgy véli, a mostani hétvége 99 százalékban a show-ról, és csak 1 százalékban a sportról szól. Lewis Hamilton azonban védelmébe vette a Forma–1 által képviselt utat.

Verstappen kőkeményen beleszállt a vegasi show-ba, szerinte bohócot csináltak belőlük (videók)

Hallom, hogy sokan panaszkodnak arra az irányra, amelybe Stefano és a Liberty elment – nyilatkozta az FIA sajtótájékoztatóján. – Azonban csodálatos munkát végeznek, a sportág tovább fejlődik. Ez egy üzlet, és továbbra is jó versenyeket láthatunk majd itt. Ez egy olyan ország, amelybe be kell lépni, és tényleg meg kell ragadni a közönség [figyelmét]. Szükségünk volt legalább két futamra az Egyesült Államokban, egy nem volt elég, és ez az egyik legikonikusabb és legegyedibb itteni város. Ez egy nagy show, az biztos, és soha nem lesz olyan, mint Silverstone-ban, de az emberek idővel talán megszeretik a sportágat ebben a közösségben.”

A körítés mellett a pályára is sok panasz érkezett, Christian Horner például egy fejjel lefelé álló disznóhoz hasonlította a pályarajzot. Persze azzal még önmagában nem is lenne gond, hogy valami másra emlékeztet, kérdés, hogy a versenyzők és a nézők számára milyen élményt fog nyújtani. Ezzel kapcsolatban Verstappen szintén lesújtó véleményen van, de Hamilton szerint nem szabad elhamarkodottan ítélkezni.

„Lehet, hogy jó lesz a pálya, lehet, hogy rossz – jelentette ki. – A szimulátorban tűrhető volt, de addig ne ítéljük meg, amíg nem próbáltuk ki. Versenyzői szemszögből nézve azt akarjuk, hogy a legjobb legyen a show. Ha a pálya olyan versenyt produkálna, mint Baku, amely az egyik legjobb futam, sok előzéssel, ahelyett, hogy az egyik autó eltűnne a messzeségben, az csodálatos lenne.”

A hétszeres világbajnok arra is rámutatott, hogy szerinte az ezen a hétvégén várható sztárparádé révén mindenki láthatja ennek a sava-borsát. Mindenki eljön, akit ismerek Hollywoodban, és rengeteg üzleti [ügy] lesz ezen a hétvégén – fogalmazott. – Jó kis látványosság lesz, még azoknak az otthoniaknak is, akik soha nem jártak Vegasban. Megtudhatják majd, miről is szól ez az egész.”

Bár Hamilton nem konkrétan Verstappennek üzent, nyilvánvalóan az övével ellentétes álláspontot képviselte. A Red Bull versenyzője már máskor is hangsúlyozta, hogy nem szereti, amikor mesterségesen generálják a show-t. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy megérti, hogy bizonyos érintetteknek egyszerűen ez az érdekük.

Kétféleképpen lehet nézni a dolgokat, üzleti vagy sportszakmai szempontból, így természetesen az ő nézőpontjukat is megértem, de én csak a teljesítmény tekintetében mondom el a véleményemet – kezdte. – Mi nem vagyunk részvényesek, szóval csak megyünk [az árral]. Ők döntik el, mit csinálnak, nem igaz? Ha én lennék a tulajdonos, ugyanezt tenném, nem hallgatnék a pilótákra. Ez az én sportágam, azt csinálnék vele, amit akarok, ha ez lenne a helyzet.”

Friss