2024. május 02. 04:41

KezdőlapF1Önző és számító volt a Mercedes főnöke, aki sokakba beletaposott kirohanásával

Önző és számító volt a Mercedes főnöke, aki sokakba beletaposott kirohanásával

-

Toto Wolff furcsa kirohanást intézett a Las Vegas-i Nagydíj első napján, ami mögött vélhetően pénzügyi megfontolások álltak. A Mercedes csapatfőnöke ugyanakkor akaratlanul is rávilágított valamire, amivel korábban is vádolták ezt a futamhétvégét.

Óriási blamával indult a nagy csinnadrattával beharangozott Las Vegas-i Nagydíj hétvégéje. Az első szabadedzésből mindössze 8 percet tudtak megrendezni, miután Carlos Sainz autója feltépett egy csatornafedelet. Az FIA úgy döntött, hogy biztonsági okokból az összeset átnézi, ami nemcsak az első tréning lefújásával járt, hanem azzal is, hogy a másodikat a tervezettnél 2 és fél órával később, helyi idő szerint éjjel fél 3-kor tudták elkezdni. Igaz, hogy mentsék a menthetőt, egy helyett másfél óráig tartott.

Óriási blamával indult a Las Vegas-i Nagydíj – 20 perc után véget ért az első szabadedzés

Még ezelőtt rendezték az FIA szokásos csapatfőnöki sajtótájékoztatóját, ahol a Mercedest irányító Toto Wolff igencsak kifakadt. Egy újságíró felvetésére személyeskedve válaszolt a kérdezőnek, miközben látványosan védte a mundér becsületét: kijelentette, hogy ahelyett, hogy a csatornafedéllel foglalkozna, a közvélemény elismerhetné a Forma–1, a jogtulajdonos Liberty Media, illetve a munkálatokban résztvevő emberek teljesítményét, hogy ezzel az eseménnyel egy teljesen új szintre emelték a sportágat.

Totálisan kiborult és személyeskedni kezdett a Mercedes csapatfőnöke az egyik újságíróval

Az osztrák üzletemberrel még kollégái sem feltétlenül értettek egyet, Frédéric Vasseur, a Ferrari első embere például elfogadhatatlannak nevezte a történteket, igaz, az ő csapata, illetve pilótája járt a legrosszabbul. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy Wolff miért ment szembe ennyire látványosan azzal, ami a legtöbb embernek teljesen nyilvánvaló volt, legyen az csapattag, újságíró vagy szurkoló?

Nos, a rövid válasz minden bizonnyal a pénz. A sportágban egyedülálló módon a Las Vegas-i Nagydíj promótere maga a Forma–1 volt, így a sportág vezetése szervezte ezt a futamhétvégét. Annak érdekében pedig, hogy igazán látványos és csillogó esemény legyen, több százmillió dollárt költöttek, ám a kezdet így is katasztrofálisan sült el.

A történtek minden bizonnyal amúgy is ártottak volna az F1-nek, de így ez még inkább igaz, ennek pedig pénzügyi következményei is lehetnek. Persze felmerül a kérdés, hogy Wolffot miért érdeklik a Forma–1 bevételei. Nos, valamilyen szinten minden istálló és így csapatfőnök érdekelt abban, hogy a sportág prosperálóan működjön, de rá ez hatványozottan igaz, hívta fel a figyelmet egy Tom McCluskey nevű YouTuber az X-en.

Egyfelől a csapatok bevételét részben az határozza meg, hogy a Forma–1 mekkora profitot tud termelni az adott évben, hiszen ennek egy jelentős részét elosztják az istállók között. Ez pedig attól is függ, hogy mekkora a népszerűsége a sorozatnak, hiszen a szurkolók annál több pénzt fizetnek ki ilyen-olyan módon. A másik fontos szempont, hogy Wolff nemcsak a csapatfőnöke, hanem egyharmad részben a tulajdonosa is a Mercedes F1-es alakulatának, amelynek értéke nagyban függ az F1 értékétől. A történtek pedig nyilvánvalóan nem tettek jót ennek.

Wolff tehát minden bizonnyal elővette az üzletemberi énjét, és „menteni a menthetőt” jeligével igyekezett jobb színben feltüntetni a történteket. Azonban eközben nemcsak a vele vitába szálló újságíróba, hanem a szurkolókba is belerúgott, amikor arról értekezett, hogy csütörtök este már csak azért sem szabad hírnévrontásról beszélni, mert az európaiak úgysem nézik.

Birtokháborítás, rendőri felszólítás, mozgólépcsőn trükközés – ezért kellett elküldeni a nézőket Vegasban

Nos, azok az európaiak, akik nézték, sértve érezhették magukat, de ezzel az általánosítással önmagában nem is lenne akkora baj. Csak éppen ennek köszönhetően sikerült belerúgni egyet azokba a helyszíni szurkolókba, akiket végül a második szabadedzés előtt el kellett küldeni. Persze a korrektség jegyében le kell szögezni, hogy Wolff ezt akkor még nem tudhatta, de megjegyzése így is nagyon rosszul veszi ki magát. Egyrészt ezzel akaratlanul is azt sugallta, hogy az átlagemberek a sportágban lévő milliárdosoknak nem számítanak, másrészt, ahogyan Glenn Freeman, a The-Race.com szakírója felhívta rá a figyelmet, ezzel igazolta az egyik kritikát a futamhétvégével kapcsolatban: a Las Vegas-i Nagydíj nem a helyszíni nézőknek szól.

Friss