2024. április 29. 15:26

KezdőlapF1Verstappent saját apja és Hamilton is kritizálta, utóbbinak vissza is szólt

Verstappent saját apja és Hamilton is kritizálta, utóbbinak vissza is szólt

-

Jos Verstappen nyíltan, Lewis Hamilton pedig burkoltan jelezte Max Verstappennek, hogy nem kellene folyamatosan kritizálnia a Las Vegas-i Nagydíjat. A háromszoros világbajnok végül vissza is vett.

Max Verstappen látványosan visszavett a Las Vegas-i Nagydíj utolsó napjára, és már semmilyen módon nem kritizálta a kaszinóvárosban rendezett F1-es versenyt. Előtte viszont naponta akár többször is kőkeményen beleszállt a futamot több mint 500 millió dollárból rendező Forma-1-be, szavait pedig még apja, Jos Verstappen is túlzásnak érezte. És alighanem így volt ezzel a vegasi futamról végig a lehető legpozitívabban nyilatkozó Lewis Hamilton is, ugyanis a verseny után odaszúrt Verstappennek.

„Nem tudom, mennyire volt látványos az embereknek [a verseny], de annyi előzés volt; olyan volt, mint Baku, csak jobb. Igazán nem számítottam rá, hogy ennyire nagyszerű lesz a pálya – nyilatkozta a 7. helyen záró hétszeres világbajnok, majd név nélkül is félreérthetetlen célzást tett Verstappen kritikaözönére. – Mindazok esetében, akik annyira negatívak voltak a hétvégével kapcsolatban, mondván »ez az egész a show-ról szól és bla, bla, bla«, szerintem Vegas bizonyította, hogy tévedtek.”

Hamilton nem ért egyet Verstappennel, szerinte „csodálatos” a sokak által megvetett show

Verstappen erre a konkrét kijelentésre nem reagált, de mivel Hamilton a hétvége korábbi részében is hangoztatta, hogy neki mennyire tetszik ez az egész, a holland már korábban burkolt, de ettől még teljesen egyértelmű üzenetet küldött neki, amikor arról kérdezték, vannak-e még olyan pilóták a mezőnyben, akik osztják a Las Vegas-i Nagydíjról alkotott nem túl hízelgő véleményét. „Néhányan igen, míg mások szerintem szórakoztatónak találták, hogy az ellenkezőjét mondják annak, amit én mondok. Nem fogok neveket említeni, de igen…”

Verstappennek úgy általában mindennel baja volt

A Red Bull világbajnoka már korábban is többször kritizálta a vegasi versenyt, mondván csak a show, és nem a sport miatt jöhetett létre, de amint megérkezett a helyszínre, úgy tűnhetett, hogy folyamatosan csak a negatívumokat sorolja. Ez természetesen nagyrészt amiatt volt, mert folyamatosan erről kérdezték, ő pedig kendőzetlen őszinteséggel mondta el a véleményét.

Röviden összefoglalva: szerdán kezdett azzal, hogy kijelentette, a megnyitó ceremónián „csak álltunk ott és úgy néztünk ki, mint a bohócok”. Ezután a pályáról közölte, hogy lényegében bármikor jobbat tudna rajzolni, ha adnának neki egy A4-es papírt, később pedig Monacóhoz hasonlítva azt azzal a hasonlattal állt elő, hogy a monacói aszfaltcsík a Bajnokok Ligájának, míg a vegasi az angol ötödosztálynak felel meg.

Verstappen kőkeményen beleszállt a vegasi show-ba, szerinte bohócot csináltak belőlük (videók)

Természetesen a csütörtöki blamáról is megvolt a véleménye, és amikor a De Telegraaf újságírója megemlítette neki, hogy a pénzükért mindössze 8 percnyi F1-et kapó, a két és fél órával eltolt második szabadedzés előtt hazaküldött nézők 200 dolláros, a csapatok termékeire elkölthető kupont kaptak, közölte, hogy „Ha én szurkoló lennék, az egész helyet romba dönteném.”

Mondjuk lehet, hogy ha megtehetné, versenyzőként is megtenné, hiszen szerinte a Las Vegas-i Nagydíj 99%-ban szól a show-ról és csak 1%-ban a sportról. Ellenben az azzal egyidőben rendezett makaói F3-as hétvégével, amelyen GT-futamot is rendeztek, Raffaele Marciello, a Mercedes versenyzője pedig kiírta az X-re, hogy „F1-rajongók, ne legyetek szomorúak, egy óra múlva megnézhetitek a makaói időmérőnket, ez sokkal jobb.” Verstappen természetesen likeolta a bejegyzést.

A leginkább pedig alighanem az időmérő edzés után sajtótájékoztatón fejtette ki, hogy miért is ellenzi a vegasi és az ahhoz hasonló rongyrázós versenyeket.

„Amikor kisgyerek voltam, minden az azáltal a sport által kiváltott érzelmekről szólt, amibe beleszerettem, és nem az azt körülvevő show-ról. Igazi versenyzőként ennek nem kellene számítania. Egy Forma-1-es autó egy utcai pályán nem kel igazán életre, nem olyan izgalmas. Szerintem ez az egész inkább a valódi pályákról szól. Amikor elmész Spába, Monzába és ezekre a helyekre, rengeteg benned az érzelem és a szenvedély. Látni a szurkolókat ott elképesztő. Amikor ezeken a pályákon autóba ülök, fel vagyok tüzelve. Imádok vezetni ezeken a helyszíneken.”

Verstappen szüntelenül kritizál, amivel egyértelműen nem tesz az F1 vezérének kedvére

„Megértem, hogy a szurkolóknak talán szüksége van arra, hogy tudjanak csinálni valamit a pálya körül. De szerintem fontosabb, hogy megértessék velük, hogy mit csinálunk mi ebben a sportágban. A legtöbben csak azért jönnek [Vegasba], hogy bulizzanak, igyanak, megnézzenek egy DJ-t vagy valamilyen előadást. Ezt a világon bárhol megtehetem. Elmehetek Ibizára és teljesen elázhatok, miközben jól szórakozom. De most ez történik a versenyhétvégéken.”

„Az emberek idejönnek és minek lesznek a szurkolói? Látni akarják esetleg a kedvenc előadójukat, isznak néhányat a haverjaikkal és eltöltenek egy őrült estét. De azt valójában nem értik, hogy mi mit csinálunk és mit teszünk kockára a teljesítményért.”

Az apja szerint is messzire ment

Sok szurkoló kitörő örömmel fogadta Verstappen szavait, mondván üdítő, hogy a sportág aktuális világbajnoka és egyik legnagyobb sztárja ilyen őszinteséggel nyilatkozik, az F1 vezetése ugyanakkor biztos, hogy a fogát szívta, amiért új koronaékszerüket úton-útfélen kritizálja a holland. Elképzelhető, hogy ezt szóvá is tették neki, hiszen Verstappen a verseny után már egy rossz szót sem mondott a Las Vegas-i Nagydíjra, de az is lehet, hogy apja szavai hatottak rá. Jos Verstappen ugyanis szemtől szembe megmondta a fiának, hogy kicsit azért visszavehetne.

„Úgy vélem, kimondhatja, amit gondol, de ebben az esetben lehetett volna finomabb. Ezt meg is mondtam neki. Olykor szüksége is van rá [hogy megmondja ezt neki valaki]. Úgy vélem, sok embernek ilyenkorra kezd lemerülni az akkumulátora, de Max szeret versenyezni, ez most is látszott. Megértem a véleményét, de nem rúghatsz bele vaktában mindenbe” – idézi Jos-t a De Telegraaf.

Friss