2024. április 29. 17:46

KezdőlapF1Hiába a nagy blama és a dühös szurkolók, a Mercedes főnöke szerint...

Hiába a nagy blama és a dühös szurkolók, a Mercedes főnöke szerint ez is csak apróság

-

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke annak tükrében sem tudott rosszat mondani az első Las Vegas-i Nagydíjról, hogy kifakadása óta már tudjuk: 35 ezer nézőt küldtek haza a második szabadedzés előtt, akik ezután beperelték a Forma-1-et.

Toto Wolff a Las Vegas-i Nagydíj kezdetén kifakadt az egyik újságíróra, aki kritikát fogalmazott meg azok után, hogy az első szabadedzésen mindössze 8 percet töltöttek a pályán az autók, mielőtt egy rosszul rögzített csatornafedél megrongálta Carlos Sainz és Esteban Ocon autóját, a tréninget pedig piros zászlóval leintették, és nem is indították újra,

„Ez teljesen nevetséges! Teljesen nevetséges! Hogyan merészel egyáltalán visszabeszélni egy olyan eseményről, amely mindenben új sztenderdet állít fel? Egy kiba**ott csatornafedőről beszél, amit nem rögzítettek. Ilyesmi már korábban is megtörtént. Ez semmi, ez az első szabadedzés. Ismerje el azokat az embereket, akik létrehozták ezt a nagydíjat, akik nagyobbá tették ezt a sportágat, mint amekkora valaha is volt. Mondott már valaha jót valakiről, vagy írt egy jó szót is? Ezekről az emberekről írhatna!” – dühöngött az osztrák üzletember, majd hozzátette, hogy Európában amúgy sem nézi senki a szabadedzést az éjszakai időpont miatt.

Önző és számító volt a Mercedes főnöke, aki sokakba beletaposott kirohanásával

Ekkor azonban még senki sem tudta, hogy nem sokkal később minden nézőt haza fognak küldeni, mert a biztonsági személyzetnek lejár a munkaideje, és a két és fél órával elcsúsztatott, hajnali fél 3-tól hajnali 4-ig megtartott második szabadedzésen üres lelátók előtt zajlik majd. Ráadásul a helyieket is hátrányosan érintette a csúszás, hiszen eredetileg hajnali 4-től nyitották volna meg a pályát a közúti forgalomnak, így viszont csak 6 órakor tehették meg ezt.

Ezek után várható volt, hogy per lesz a dologból, mint ahogy az is lett, és egy helyi ügyvédi iroda csoportos keresetet nyújtott be, amelyben fejenként 10 millió forintnak megfelelő összegű kártérítést követelnek a csütörtökön hoppon maradt 35 ezer drukkerknek.

Wolff szerint minden szuper volt

Ezek után a szombati és vasárnapi nap már fennakadások nélkül zajlott, ráadásul a verseny is rendkívül szórakoztató volt. At azután nyilatkozó Mercedes csapatfőnök pedig mintha már teljesen elfelejtette volna a csütörtöki eseményeket, úgy nyilatkozott, hogy „Sok dolog, ami elhangzott, kissé túlzónak és túl negatívnak tűnt, mert nagyszerű hétvége után hagyjuk el Las Vegast. Szerintem ettől a versenytől nőni fog a Forma-1 népszerűsége az Egyesült Államokban, ez biztos. Egyetlen negatívumot sem találok. A csatornafedő, mint mondtam, semmiség volt.”

„Ha visszatekintek a szombat estére, a verseny látványos volt, remek volt a látogatottság, óriási volt az esemény és jó csaták voltak az élen. Én erre fogok emlékezni az első Las Vegas-i Nagydíjról, amely minden rubrikát kipiált.”

Wolff azért azt elismerte, hogy az embereket valamilyen módon kárpótolni kell, de ő azt említette, hogy a 2024-es versenyre esetleg kaphatnának kedvezményes jegyet, ami alapból azt feltételezi, hogy az összes pórul járt drukker el akar majd jönni jövőre is.

Valtteri Bottas, Alfa Romeo, Las Vegas
Fotó: Alfa Romeo F1

„A csütörtök már így is annyira nehézkes volt a felváló csatornafedél, aztán a fél 3-tól 4-ig tartó szabadedzéssel, illetve azzal, hogy másnapra minden rendben lesz-e. Ezek előre nem látott körülmények voltak, és nem kényszeríthetjük az embereket, hogy olyan későig dolgozzanak itt a pályán. A következő évre talán kalkulálhatunk némi ráhagyással. A kommunikáció gyakran rengeteget javíthat a helyzeten. Remélem, hogy a jogosan felháborodó embereknek találhatunk egy jó csomagot a következő évre, hogy élvezhessék a versenyt, és bizonyos módon kárpótolhatjuk őket a szerencsétlen helyzetért.”

Több csapatfőnök is szorgalmazza, hogy jövőre ne legyen ennyire későn a verseny, mert ezek az időpontok rendkívül nagy megterhelést jelentettek a csapattagoknak, 2024-ben ráadásul tripla hétvége első verseny lesz a vegasi. Wolff szerint ez megfontolandó, de ezt is olyan problémának látta, ami nem rontott az összképen.

„Ez logisztika. Hogyan kezelhetjük a forgalmi helyzetet Las Vegasban, [ha korábban le kell zárni az utakat]? Nem akarok a kákán is csomót keresni, mert nagyszerű volt. Megnézhetjük az időbeosztás részleteit és talán korábbra lehet hozni az időmérőt, de ezek részletek, az egész [esemény] remek volt” – jelentette ki.

Persze nem nehéz kitalálni, hogy Wolff miért mellőzi a legkisebb kritikát is, hiszen a vegasi futam sikerén rengeteg múlik az F1 számára, és mivel a Mercedes főnöke a saját pénzét viszi a vásárra, ő is masszívan érdekelt abban, hogy beváljon a Liberty Media kísérlete (most először változtattak a bevált felálláson, és lettek ők egy F1-es futam promóterei).

Friss