2024. április 29. 11:09

KezdőlapF1Őrültnek tartották a Red Bullt a sokak által kudarcra ítélt döntés miatt,...

Őrültnek tartották a Red Bullt a sokak által kudarcra ítélt döntés miatt, de ez vezetett a sikerhez

-

Franz Tost felidézte, hogy a McLarennél őrültnek tartották őket, amikor leszerződtek a Hondával, de ő már akkor is magabiztosan reagált. Az AlphaTauri leköszönő csapatfőnöke visszaemlékezett az istálló közelmúltbeli történetének legszebb pillanataira.

A Red Bull jelenleg dominálja a Forma–1-et, és könnyen lehet, hogy manapság már egy másik motorral is sikeresek lennének, még ha nem is annyira, mint így. Az viszont teljesen egyértelmű, hogy a Honda is kellett ahhoz, hogy 2021-ben megszakítsák a Lewis Hamilton és a Mercedes egyeduralmát, és Max Verstappen megnyerje a világbajnokságot.

A Red Bull 2019-ben váltott a Renault-ról a Hondára, miután a franciák erőforrása rendre gyengének és megbízhatatlannak bizonyult, ráadásul tőlük nem kaphattak gyári támogatást. Azonban az előző idényben már „tesztelték”, hogy náluk hogyan működik a japánok erőforrása, hiszen az akkor még Toro Rosso néven működő testvércsapat már 2018-ban Hondára váltott. Arra a Hondára, amely 2015 és 2017 között minden idők egyik legnagyobb lebőgését produkálta a McLarennel. Nem véletlen, hogy a wokingiakkal az élen sokan furcsán néztek a bikások, illetve a faenzaiak vezetésére.

Kirúgás lett vége a csapatfőnök nyilvános kritikájának

2018-ban, miután aláírtuk a szerződést, a Honda gyári csapata lettünk, és szerintem ezen az egész paddock mosolygott – idézte fel az AlphaTauri leköszönő csapatfőnöke, Franz Tost. – A McLaren emberei odajöttek hozzám, és azt mondták, hogy teljesen őrültek vagyunk, hogy együtt dolgozunk a Hondával. Azt feleltem, hogy »uraim, várjatok, körülbelül öt év múlva beszélünk erről«. Azonban nem kellett öt év, sokkal korábban egyértelművé vált, hogy helyes volt a döntés.”

Már a 2018-as szezon második futamán, a Bahreini Nagydíjon olyan eredményt értek el, amelyet a McLaren egyszer sem tudott felmutatni az előző három idényben. Pierre Gasly a negyedik pozícióban ért célba, de nem ez volt a plafon. A csapat ugyanis megszerezte első dobogóit Sebastian Vettel 2008-as monzai győzelme után, majd a névváltoztatást követően az újabb győzelem is összejött.

Fantasztikus volt ez az együttműködés a Hondával, nagyon tetszett, és sikeres is volt – fogalmazott Tost. – 2019-ben két dobogós helyezésünk volt. Az egyik Danyiil Kvjattal a Hockenheimringen, a másik Pierre Gaslyval São Paulóban [született]. [Utóbbi] nagyot küzdött [Lewis] Hamiltonnal, csak egy-két tizeddel volt előrébb, vagy valami ilyesmi. 2020-ban pedig újabb nagy lépést tettünk, amikor Dietrich Mateschitz [a Red Bull alapítója] úgy döntött, hogy felépíti az AlphaTauri divatcéget, és kijelentette, hogy »mostantól AlphaTauri lesz a csapat neve«. Mi voltunk az AlphaTauri nagykövetei, ami izgalmas és érdekes volt. Pierre Gaslynak pedig Monzában sikerült ismét nyernie, ami azt jelenti, hogy ez egy igazán sikeres időszak volt.”

2021-ben aztán Gasly még egyszer dobogóra állhatott, amikor Bakuban harmadikként ért célba. A tavalyi és az idei év viszont jelentős visszaesést hozott: 2022-ben mindössze a Williamst előzték meg a konstruktőri tabellán, idén pedig talán még rosszabbul kezdtek. Az előző futamokon viszont a fejlesztéseknek köszönhetően feltámadtak, és bár Las Vegasban elmaradt a pontszerzés, így is reális esélyük van arra, hogy elcsípjék a hetedik pozíciót a grove-iak elől.

Kőkeményen beleszállt saját embereibe a Red Bull testvércsapatának főnöke

A tavalyi autó nem működött, én pedig teljesen megdöbbentem – emlékezett vissza Tost. – Aztán az idei év elején szintén nem működött. »Csak hozzunk új alkatrészeket, és javítsunk a kocsi teljesítményén! Csupán egy jó köridőt szeretnék látni, a többi nem érdekel.« Azt kell mondanom, hogy jól sikerült. Silverstone-ba, majd Szingapúrba és Austinba is nagy fejlesztési csomagot vittünk. Emellett, ahogyan már említettem, itt, Abu-Dzabiban is van egy újításunk. Remélem, jó teljesítményt tudunk nyújtani, és a hetedik helyen zárjuk a szezont.”

Friss