2024. április 29. 14:15

KezdőlapF1Hamilton is tett azért, hogy Verstappen ne döntse meg Schumacher és Räikkönen...

Hamilton is tett azért, hogy Verstappen ne döntse meg Schumacher és Räikkönen csúcsát

-

Max Verstappen a leggyorsabb körök terén is az élen végzett a szezonban, ám a rekordot még csak beállítani sem tudta. Pedig négy futamon is csupán épphogy csúszott le az extra pontról.

Max Verstappen minden idők talán legdominánsabb szezonját futotta a Forma–1-ben. A holland pilóta számos rekordot megdöntött, kezdve az egy évben elért legtöbb futamgyőzelemmel egészen a sorozatban elért diadalokig. Azonban van, amire még ő sem volt képes: az egy idényben szerzett legtöbb pole pozícióról már régen lecsúszott, és Las Vegasban eldőlt, hogy az egyazon esztendőben megfutott leggyorsabb körök csúcsát sem állíthatja be.

Verstappen brutálisan sok rekordot megdöntött az idén, mutatjuk, hogy melyikeket

Pedig nem volt messze tőle, hiszen összesen kilenc alkalommal szerezte meg az extra pontot: Verstappen először Szaúd-Arábiában futotta meg a leggyorsabb kört, ami kulcsfontosságú volt egy másik rekord megdöntésében, hiszen ha nem veszi el az 1 pontot Sergio Péreztől, akkor később nem előzi meg Michael Schumachert a zsinórban a legtöbb, világbajnoki éllovasként teljesített futam tekintetében. A Red Bull versenyzője Dzsidda után Miamiban, Barcelonában, Spielbergben, Silverstone-ban, Mogyoródon, Szuzukában, Loszaílban és Abu-Dzabiban ismételte meg ezt a teljesítményt.

Ennek köszönhetően utolérte Mika Häkkinen 2000-es idényét, viszont a rekordtól eggyel elmaradt. A csúcsot Michael Schumacher és Kimi Räikkönen tartja, de utóbbi kétszer is eljutott 10-ig. A német versenyző 2004-ben 18 futamon, míg az egyszeres világbajnok 2005-ben és 2008-ban 19, illetve 18 viadalon érte el ezt a számot.

Hozzá kell tenni, hogy bár manapság több futamot rendeznek, akkoriban könnyebb volt megfutni a leggyorsabb kört egy jó autóval. Azokban az években ugyanis nem járt érte extra pont, így nem zajlott érte harc. 2019-ben viszont visszavezették ezt a szabályt, és azóta sokszor előfordult, hogy valaki csak azért állt ki két körrel a vége előtt, hogy az utolsó körben megfussa a leggyorsabb kört.

A Red Bull direkt lassabb taktikát adott Verstappennek, hogy egyedülálló mérföldkövet érhessen el

Verstappent pedig kétszer is megfosztották a leggyorsabb körtől ilyen módon. Előbb George Russell jött be friss gumikért az Azeri Nagydíj 49. körében, majd Lewis Hamilton a spa-francorchamps-i verseny 42. körében. Előbbin ugyan a címvédő az utolsó körben megfutotta a leggyorsabb kört, de a Mercedes ifjabbik pilótája aztán nála is gyorsabbnak bizonyult, utóbbin pedig a holland versenyzőé volt, de a befutónál a hétszeres világbajnok elvette tőle. A Belga Nagydíjon egyébként Verstappen szintén ki akart állni, de csapata ezt nem hagyta neki, mondván, nem elég nagy az előnye ahhoz, hogy ezt biztonságosan megtegyék.

A másik két alkalommal nem az utolsó körben taszították le Verstappent a vonatkozó ranglista éléről. Monzában minden bizonnyal csak Hamilton és Oscar Piastri koccanása miatt történt ez meg, hiszen ennek következtében a McLaren pilótája kénytelen volt meglátogatni a bokszutcát, és a friss gumikon megfutotta a leggyorsabb kört. Las Vegasban pedig szintén ő múlta felül a háromszoros világbajnokot, miután csapata a hajrában kihozta új abroncsokért.

Friss