2024. május 02. 14:01

KezdőlapF1Nagy beismerést tett a Ferrari legendás csapatfőnöke Massa 2008-as botrányáról

Nagy beismerést tett a Ferrari legendás csapatfőnöke Massa 2008-as botrányáról

-

Jean Todt, a Ferrari korábbi csapatfőnöke is megszólalt Felipe Massa 2008-as vb-címért indított hadjárata kapcsán.

Alighanem a 2024-es év egyik kimondottan várt fejleménye az lesz, hogy miként alakul Felipe Massának a 2008-as világbajnoki cím megszerzéséért indított hadjárata. Noha rengeteget beszéltek már az ügyről, és mi is sokat foglalkoztunk vele, az F1 és az FIA érdemben egyelőre nem reagált Massa és ügyvédeinek követeléseire (vagy legalábbis nem került nyilvánosságra, ha igen), így jelen állás szerint az tűnik a valószínű forgatókönyvnek, hogy bíróságra kerül az ügy.

Massa szerint sokan nem értik, hogy miért pont az ő követelése jogos a sok vitatott eset közöl

Röviden összefoglalva: Massa a 2008-as Szingapúri Nagydíj utólagos törlését szeretné elérni, mivel a Renault-istálló csalással befolyásolta annak eredményét, és amennyiben a futamot már annak megrendezése után semmisnek tekintették volna, Massa, és nem Lewis Hamilton lett volna 2008 világbajnoka. Legalábbis, ha a verseny törlése után a maradék futamokon minden ugyanúgy történik, ahogy egyébként is történt…

Massa már többször hangoztatta, hogy számos támogatója akad az F1-es paddockon belül is, de azok nagy része nem vállalja, hogy nyíltan mellé áll. A 2008-as szezon után a vb-címért többé nem harcoló, hátralevő 9 szezonjában már futamot sem nyerő brazil pilóta korábban pedig azt is kijelentette, hogy egykori csapata, a Ferrari támogatására is számít. Ez eddig nyilvános formában nem történt meg, most azonban legalább a 2008-ban már nem a Ferrari csapatfőnökeként tevékenykedő, ám abban az évben még az olasz gyártó igazgatótanácsában tag Jean Todt kiállt Massa mellett.

Massa a Mercedes főnökével példálózva helyezne nyomást a Ferrarira, hogy álljanak mellé

„Nem fogok belefolyni a vitába, de pszichológiailag ez nagyon nehéz volt a számára – idézi a La Stampa a 2009-től 2021-ig az FIA elnöki tisztségét betöltő Todtot, aki egyébként is közel állt Massához, hiszen még csapatfőnökként ő szerződtette a brazilt, akinek ráadásul Jean Todt fia, Niholas volt a menedzsere.

A maranellóiakkal 1999 és 2004 között 6 konstruktőri és 5 egyéni világbajnoki címet nyerő francia ezután pedig célzott arra, hogy a Ferrari nem volt elég erélyes, amikor felléphetett volna az őket ért igazságtalansággal szemben, és szerinte is semmissé kellett volna tenni a szingapúri eredményt. „Talán lehettünk volna keményebbek, amikor a sztori napvilágra került, de az kétségtelen, hogy a Szingapúri Nagydíjat manipulálták, és törölni kellett volna az eredményét.”

Massa korábban elmondta, hogy amikor 2009-ben kiderült, hogy csalás történt, a Ferrarival megvitatta, hogy mit tehetnének, de a maranellóiak hamar arra a következtetésre jutottak, hogy semmit, és annyiban hagyták a dolgot. Pedig akár már 2008-ban támadást indíthattak volna az FIA ellen, hiszen már a Szingapúri Nagydíjat követően voltak arra utaló jelek, hogy manipuláció történt, és ha például az Auto Motor und Sport újságírója 10 perccel a leintés után tisztában volt a csalással, akkor a Ferrarihoz is minden bizonnyal eljutottak ezek a hírek.

Friss