2024. április 29. 09:16

KezdőlapF1Hamilton kétségbe vonta az FIA törekvését, de az nem igaz, ami a...

Hamilton kétségbe vonta az FIA törekvését, de az nem igaz, ami a díj kapcsán terjed róla

-

A Mercedes tagadja, hogy Lewis Hamilton egy szurkolónak adta volna a bajnoki harmadik helyéért járó díját. A hétszeres világbajnok szerint a szervezet által megfogalmazott törekvések nem összeegyeztethetőek a gála helyszínével.

Ahogyan arról beszámoltunk, pénteken rendezték meg az FIA gáláját. Az esemény a szokásosnál feszültebb légkörben zajlott, ugyanis a hét elején robbant ki a szövetséget, az F1-et, illetve a Wolff-házaspárt érintő botrány. Mint ismert, az FIA vizsgálatot indított Toto és Susie Wolff, vagyis a Mercedes csapatfőnöke, illetve az F1 Academy ügyvezető igazgatója ellen azzal a gyanúval, hogy bizalmas információk cseréltek gazdát.

Miután mind a kilenc rivális istálló kiállt a csillagos alakulat, illetve annak első embere mellett, a Nemzetközi Automobil Szövetség visszavonta a vizsgálatot. Ennek ellenére a díjátadó ceremóniára erősen kihatottak a korábbi események. A bajnokság harmadik helyezettjeként jelen lévő Lewis Hamilton pedig nem rejtette véka alá véleményét.

Ez állhat a legújabb F1-es botrány mögött – ez sem az, aminek elsőre tűnhet

A hétszeres világbajnok elfogadhatatlannak titulálta az FIA lépését, és leszögezte, szükség van néhány változtatásra annak érdekében, hogy „mindannyian a helyes irányba tartsunk”. A 38 éves versenyző egyúttal megvédte főnökét, illetve annak feleségét, és leszögezte, hogy mindkettőjüket nagyszerű vezetőnek tartja.

„Ez elfogadhatatlan” – Hamilton nekiment az FIA-nak, miközben az elnök rejtélyes agyrázkódást szenvedett

Itt azonban nem állt meg. A világbajnok Max Verstappen mellett a második és a harmadik helyezett, azaz Sergio Pérez, valamint Hamilton is kapott egy-egy díjat. Hamilton viszont köszönte szépen, nem kért belőle, és egyszerűen nem vitte magával. Először úgy tűnt, hogy pusztán ott hagyta a tárgyat, de később kiderült, hogy ennél is tovább ment.

Egy, a gálán jelen lévő felhasználó ugyanis az X-en jelezte, hogy Hamilton neki, vagyis egy alighanem teljesen véletlenszerűen kiválasztott szurkolónak adta oda a díjat. Helló! Tegnap ott voltam a gálán – írta még szombaton. – Lewis Hamilton odaadta nekem a díjat, és elment. A díj most otthon van nálam.” Hogy igazat mond, azt képekkel is bizonyította, többek között egy olyat is készített, amelyen a díjjal együtt látható.

Twitter user @nihadcelona with Lewis Hamilton’s P3 Trophy
byu/Late_Ad7156 informula1

Hamilton egyébként nem csupán a héten kirobbant botrány miatt állt bele az FIA-ba. A hétszeres világbajnoknak ugyanis nem tetszett, hogy Bakuban tartották a gálát, amelyet a szövetség központjához jóval közelebb is meg lehetett volna rendezni. Kíváncsi vagyok, hogy az FIA tényleg gondol-e a fenntarthatóságra, mert rengeteg embert repítettek ide, miközben valójában Párizsban székelnek” – jelentette ki.

Ami az F1-et illeti, a sportág egyik legfontosabb törekvése, hogy 2030-ra karbonsemlegessé váljon. Nyilvánvaló, hogy egy párizsi rendezvény kevesebb károsanyag-kibocsátással járt volna, de a szervezet a sorozat így is jó úton jár, legalábbis egyelőre. 2021-ben volt az utolsó [mérés] a szén-dioxid-kibocsátásunkról idézte az Autosport Ellen Jonest, az F1 környezeti, szociális és irányítási vezetőjét még júniusban. – Az pedig tizenhét százalékos csökkenést jelentett a 2018-as alaphoz képest.”

Frissítés: a Mercedes tisztázta a díj helyzetét

A Mercedes szóvivője a RacingNews365.com-nak megerősítette, hogy a sajtóban terjedő információkkal szemben Hamilton nem adta oda a trófeáját egy szurkolónak. A hétszeres világbajnok pusztán elfogadta az FIA ajánlatát, miszerint a trófeát „trófeát továbbküldik a csapatnak, ezért az ő gondjaikra bízta azt”. A brit pilóta tehát valójában senkinek nem adta oda a díjat.

Friss