2024. április 28. 07:06

KezdőlapF1Újabb csalódást keltő szezonon van túl a Ferrari, a csapatfőnök elárulta, mikor...

Újabb csalódást keltő szezonon van túl a Ferrari, a csapatfőnök elárulta, mikor vált ez egyértelművé

-

Frédéric Vasseur kijelentette, bár még reménykedtek, de valójában már a kezdetek kezdetén egyértelmű volt, hogy a 2023-as Ferrari jelentősen elmarad a Red Bulltól. A Scuderia idén bemutatkozó csapatfőnöke arról is beszélt, hogy a kis lépések együttesen teszik lehetővé a nagy ugrást.

Frédéric Vasseur túl van első szezonján a Ferrari csapatfőnökeként. A francia szakember valamilyen szinten már nyilvánvalóan hatást gyakorolt a csapat működésére, az autó azonban túlnyomórészt még elődje, Mattia Binotto felügyelete alatt készült. Éppen ezért az újabb csalódást keltő idényt alapvetően nem lehet az ő nyakába varrni.

Merthogy hiába az év végén mutatott pozitív jelek, valamint Carlos Sainz szingapúri győzelme, a Ferrari összességében megint nem váltotta be a szurkolók reményeit, olyannyira, hogy ezúttal egy pillanatig sem harcolhattak a bajnoki címért. Persze már az idény legelején úgy tűnt, hogy a Red Bullon kívül senki nem rúghat labdába, és ezt Vasseur is megerősítette.

Szerintem ez az első teszt délelőttjén elég nyilvánvaló volt – válaszolta egy sajtóbeszélgetésen arra a kérdésre, hogy mikor ismerte fel, hogy bajban vannak. – Az ember még valamennyire reménykedik, fejleszti az autót, hajt, bízik benne, hogy eléri a pole pozíciót, megnyer egy-két futamot. Ha viszont belegondolunk, hogy Max [Verstappen] a végén egy, kettő vagy három kivételével minden versenyt megnyert, akkor ez egy kemény szezon volt. A legfontosabb dolgunk, hogy tisztább képet kapjunk arról, hogy mit csinálunk, és megpróbáljunk fejlődni, az eredmény pedig az, amire számítottunk.”

A Ferrari olyannyira rosszul kezdte az évet, hogy előfordult, hogy csak a negyedik-ötödik erőnek számítottak a pályán. Az idény első felében mindössze két dobogós helyet szereztek Charles Leclerc révén, és féltávnál a Red Bull mellett a Mercedes és az Aston Martin is előttük volt, sőt, attól is lehetett tartani, hogy a végére a feltámadó McLaren is elkapja őket.

A Red Bull főnöke a Ferrari helyében sportszerűtlen húzással gáncsolta volna el a Mercedest

Ez végül olyannyira nem történt meg, hogy a szezon utolsó tizenegy hétvégéjén a Red Bullt leszámítva ők szerezték a legtöbb pontot, és az egyetlen olyan győzelem is az övék volt, amelyet nem Verstappen vagy Sergio Pérez zsebelt be. Végül mindössze 3 ponttal csúsztak le a konstruktőri második helyről a brackley-iekkel szemben, de az év vége egyértelműen felfelé ívelő tendenciát mutatott.

Az persze más kérdés, hogy mi lesz jövőre, hiszen a Red Bull alighanem korán elkezdte fejleszteni a 2024-es autóját. Sokak szerint a bikásokat legfeljebb megközelíteni lehet, utolérni nem, de akárhogy is, Vasseur szerint semmilyen varázslat nincs a dolog mögött. A francia szakember szerint az a kulcs, hogy mindenki beleadja a magáét, és ezekből az apró pici lépésekből fog összetevődni az igazán nagy ugrás.

Úgy vélem, hiba lenne azt gondolni, hogy a Red Bullnak van egy öt tizedet jelentő csodafegyvere, vagy hogy tettünk egy előrelépést – fogalmazott. – A teljesítmény mindenhonnan jön a vállalaton belül: gyorsabban tudjuk legyártani az alkatrészeket, jobb a megbízhatóságunk. Túl sok pontot dobtunk el ebben a szezonban különböző okokból: a megbízhatóság, az austini kizárás és az időmérőn történt feltartás miatt. Ezen a területen egyértelműen dolgoznunk kell. Emellett javítanunk kell az aerón, a motoron, minden egyes téren. Nem arról van szó, hogy valami rossz, valami pedig jó, valamit megjavítunk, és máris teszünk egy négy-öt tizedes lépést. A legfontosabb az, hogy a csapatnál lévő ezer ember meg van győződve arról, hogy mindannyian hozzájárulnak a teljesítményhez, és mindannyian megpróbálják kicsit kitolni a határt, még ha csak egy ezredmásodpercről is van szó. Ezek pedig [együttesen] elégnek bizonyulnak egy óriási lépéshez.”

Friss