2024. április 29. 05:10

KezdőlapF1Először reagált az FIA előző elnöke utódja vádaskodására: Minden a feje tetejére...

Először reagált az FIA előző elnöke utódja vádaskodására: Minden a feje tetejére állt

-

Jean Todt reagált Mohammed bin Szulajm korábbi kijelentésére, miszerint utóbbi pénzügyi hiányokkal vette át az FIA vezetését. A szövetség előző elnöke kijelentette, nem lepődött meg utódja viselkedésén, és úgy véli, az elmúlt két évben minden a feje tetejére állt, amit az ő regnálása alatt létrehoztak.

Jean Todt 2009-től 2021-ig irányította a Nemzetközi Automobil Szövetséget annak elnökeként. Két évvel ezelőtt viszont már nem indult újra a negyedik ciklusáért, így új vezetőt kellett választaniuk. Graham Stoker és Mohammed bin Szulajm csatájából végül utóbbi került ki győztesen, aki más elvek mentén vezeti az FIA-t, mint a francia szakember.

Miután átvette az elnöki széket, és átlátta a helyzetet, bár bújtatott módon, de élesen kritizálta az előző elnökséget. Volt egy pénzügyi probléma, amelyről nem tudtunk – jelentette ki. – Már a világjárvány előtt is volt hiányunk, de örülök, hogy ezt sikerült helyrehozni.”

Bin Szulajm szerint több mint 20 millió dolláros hiányról volt szó, ráadásul az első napjait egy bírósági ügy, a glória szabadalmi jogáról szóló vita határozta meg. Todt azóta sem reagált ezekre a szavakra, egészen mostanáig. A 77 éves sportvezető szerint a koronavírus-járvány következtében valóban voltak nehézségek, és keményen kellett dolgozniuk, hogy az FIA, illetve az F1 túlélje a válságot. Ugyanakkor leszögezte, hogy a szövetséget jobb helyzetben adta át, mint amilyenben átvette.

Nagy beismerést tett a Ferrari legendás csapatfőnöke Massa 2008-as botrányáról

„Amikor eljöttem, több mint kétszázötvenmillió eurónyi tartalék lehetett – nyilatkozta a L’Équipe-nek adott interjújában. – Amikor 2009-ben megérkeztem, alig negyvenmillió volt, pedig az FIA éppen csak átengedte néhány évvel korábban az F1 kereskedelmi jogait száz évre. Nem nevezném hiánynak. Mire eljöttem, a költségvetés majdnem a háromszorosára nőtt a sok új versenysorozat és bevételi forrás, például a Formula E, a hosszútávú-világbajnokság vagy a tereprali-világbajnokság miatt.”

Ami a jogi vitát illeti, Todt elismerte, hogy valóban volt egy elvarratlan szál. Ugyanakkor azt tagadta, hogy bármit is el akart volna titkolni a szervezet tagjai, vagy éppen a nyilvánosság elől, és úgy véli, ezzel Bin Szulajm is tisztában volt. A veterán sportdiplomata kicsit oda is szúrt az Egyesült Arab Emírségekből származó egykori raliversenyzőnek.

Az igaz, hogy egy vitát befejezetlenül hagytunk, amikor elmentem, a glóriáról szóló pert – jelentette ki. – Azonban nem söpörtük a szőnyeg alá. Jól dokumentált, hogy hogyan szolgáltunk [ebben az ügyben]: a szenátus és a világtanács elé terjesztettük, mielőtt elmentem, és a jelenlegi elnök részt vett ezen a bemutatón. Ezt a pert egy texasi mérnök indította, aki olyan szabadalom tulajdonosa volt, amely csak az Egyesült Államokban és csupán rövid ideig volt érvényes. Tehát amikor elmentem, semmilyen titok nem volt, és csak ez az egy folyamatban lévő ügy volt. Azonban nem lepődtem meg, tudtam, hogy ki az utódom. Ismerem a személyiségét.”

Todtot akár fel is háboríthatná utódjának viselkedése, de hangsúlyozta, hogy ebből a szempontból nem foglalkoztatja a dolog, ezzel együtt szerinte nem illendő kritizálni az előd munkáját. Ezután pedig arra is kitért, hogy a regnálása alatt újították meg az FIA és az F1 közötti szerződést, amely az autósportot irányító testületet sokkal jobb helyzetbe hozza, mint az előző megállapodás.

Nem, ez engem nem érdekel – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Abból az elvből indulok ki, hogy amikor egy fejezet lezárul, egy másik elindul, és nem engedjük meg magunknak, hogy támadjuk az elődöt. Akár a Peugeot-tól, akár a Ferraritól, akár az FIA-tól távoztam, soha egy rossz szót nem szóltam. Nincs értelme vádaskodásba bocsátkozni, különösen akkor, ha azok hamisak. A valóság az, amit az előbb elmondtam. Az FIA bevételeivel kapcsolatban pedig hozzáfűznék valamit: az én elnökségem alatt tárgyalták újra az FIA és az F1 közötti százéves megállapodást és a Concorde-egyezményt, mielőtt a Liberty Media lett a FOM tulajdonosa. Anélkül, hogy részletekbe bocsátkoznék, kijelenthetem, hogy a szövetség bevételei egyértelműen nőttek a korábbiakhoz képest, és az F1 irányításában betöltött pozíciója is helyreállt. Most a FOM és a csapatok mellett a szavazatok egyharmadával rendelkezik. Ez ég és föld a korábbi megállapodáshoz képest. Nem lehet megakadályozni, hogy valaki kritizáljon vagy ne értsen egyet. Azonban a szenátus és a világtanács mindig mindent jóváhagyott, amit az elnökségem során tettem.”

Ez állhat a legújabb F1-es botrány mögött – ez sem az, aminek elsőre tűnhet

Bin Szulajm nyilvánvalóan más elveket követ, mint Todt, és az elmúlt két évben jóval többször került egy botrány középpontjába, mint elődje hatszor ennyi idő alatt. A francia szakember nyíltan nem kritizálta utódja munkáját, de azt megjegyezte, hogy sok minden változott a távozása óta Minden, ami az én mandátumom során kialakult, a feje tetejére állt” – fogalmazott.

Friss