2024. május 02. 01:07

KezdőlapF1A 97-es Magyar Nagydíj után ki akarta rúgni zsenijét a McLaren, mert...

A 97-es Magyar Nagydíj után ki akarta rúgni zsenijét a McLaren, mert az átfestette az irodáját

-

Új, eddig nem említett részletet osztott meg Adrian Newey, az F1 tervezőzsenije arról, hogy Ron Dennis miként reagált arra, amikor néhány héttel a McLarenhez csatlakozása után feldühítette az istálló csapatfőnökét.

Aki olvasta Adrian Newey, az F1 legendás tervezőjének önéletrajzi könyvét, már ismeri azt a történetet, amelyet a 64 esztendős szakember most Eddie Jordan és David Coulthard közös, Formula for Success nevű podcastjában megosztott arról, hogy miként borította ki Ron Dennist, a McLaren csapatfőnökét, amikor 1997-ben csatlakozott az istállóhoz. Ám most hozzátett egy apró részletet, ami a könyvében nem szerepelt.

Adrian Newey, Red Bull Racing, Szaúd-arábiai Nagydíj
Newey 2006 óta erősíti a Red Bullt, de előtte 8 és fél éven át a McLarennek dolgozott / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

De először Newey szavaival idézzük fel, hogy miről is van szó pontosan, hiszen bizonyára akadnak olyanok, akiknek nem ismerős a sztori.

„Nagyjából két hete voltam a csapatnál, és rengeteget dolgoztam, hogy elkészüljek a 98-as autó terveivel – fogott bele a történet elmesélésébe a Red Bull zsenije a podcastban. – Az iroda, amelyet örököltem, John Barnard régi irodája volt. A padlótól a plafonig mahagóni betétek borították, és volt benne egy sötét mahagóni asztal, egy fekete szék és igazán sötét barna kopott szőnyeg. Egyszerűen nyomasztó volt.”

„Úgyhogy mielőtt elutaztunk [az 1997-es] Magyar Nagydíjra (ahová Newey el sem akart menni, mondván inkább a 98-as autón dolgozni, de Dennis meggyőzte, hogy menjen, hátha tud segíteni a 97-es autóval kapcsolatos beállításokban – a szerk.), azt mondtam a gyár menedzserének, hogy »A hétvége alatt kicsit világosabbá tudnád tenni?«. Adtam neki egy kacsatojás kék színt, megkértem, hogy rakjon be egy bézs szőnyeget, cserélje ki a széket valami világosabbra és így tovább. Mindent megcsinált a hétvégén, úgyhogy amikor hétfőn visszatértem, ez már az én irodám volt.”

Embed from Getty Images

Newey (balra ) és Ron Dennis 1998-ban 

Az ezután történtek kontextusba helyezéséhez itt meg kell jegyezni, hogy Dennis híresen vonzódik a szürke színhez és annak mindenféle árnyalatához, ezért a McLaren gyárának belsejét is ezek uralták. Newey könyvében nem véletlenül jellemezte úgy az irodájába lépést, mint azt a pillanatot, amikor az „Óz, a nagy varázsló” című film fekete-fehérből egyszer csak színesre vált. A csapatfőnök pedig mit sem tudott az újonnan érkezett csodafegyverének terveiről, így aztán váratlanul érte, hogy Newey önhatalmúlag szakított a vállalati arculattal.

„Aznap este Ron nagyjából este hatkor átjött, hogy megnézze, miként boldogulok. Amint megjelent az ajtóban, felnézett, én köszöntem neki, de ő csak bámult. Egy szót sem szólt, majd elkezdett tátogni, mint egy hal és nyelt egyet, miközben egyre vörösebb lett az arca, míg végül lilává nem változott. Arra gondoltam, hogy »Krisztusom, itt és most szívrohamot fog kapni«, de végül anélkül, hogy egyetlen szót is szólt volna, nyeldesve sarkon fordult és szó nélkül kisétált” – írta le a bizarr jelenetet Newey.

Világverő autókat épített, fizetéscsökkentéssel akarták „jutalmazni” az F1 zsenijét

És itt jön az, amit a könyvében nem említett, és csak annyit mondott, hogy Dennis odahaza nagyon kiakadt akkori feleségének, Lisának, de mivel ezek még a mézeshetek voltak az ő és főnöke kapcsolatában, bármit megtehetett. A podcastban viszont azt mondta: „Évekkel később tudtam meg Lisától, a feleségétől, hogy aznap este hazament és azt mondta: »Ennyi volt! Szabadulj meg tőle! Holnap reggel kirúgom.« Lisa ezután lebeszélte erről. Nem volt boldog.”

Newey a podcastban még hozzátette, hogy Dennisnek csak az egyik baja lehetett az, hogy egy kis színt csempészett a gyárba, és amiatt is akadhatott ki ennyire, hogy ő erről mit sem tudott. „Kissé irányításmániás, ami rendben van, valószínűleg a motorsportban annak is kell lenned” – mondta.

Szürreális történet a múltból: japán turistacsoport buktatta le a Red Bull csodafegyverét

Friss