2024. május 02. 19:43

KezdőlapF1A nap, amikor Prost lemajmozta Schumacheréket

A nap, amikor Prost lemajmozta Schumacheréket

-

21 éve ezen a napon jelent meg Alain Prostnak az a megszólalása, amelyben majmokhoz hasonlította az akkori versenyzőket. A négyszeres világbajnok azt is kiemelte anno, hogy szerinte már nincsenek egyéniségek a sportágban.

Ahogyan az élet minden területén, úgy a Forma–1-ben is időről időre találkozhatunk azzal a mentalitással, amelyet a „régen minden jobb volt” idézettel lehet jellemezni. A szurkolók körében ez rendszeres, hiszen a legtöbben azt a korszakot tartják az etalonnak, amikor ők elkezdték követni a sportágat. Ugyanakkor előfordul, hogy a korábbi versenyzők is elejtenek egy-egy ilyen megjegyzést.

Mondhatni, ennek a jelenségnek a csimborasszóját mutatta be Alain Prost. Éppen 21 éve, 2002. december 30-án jelent meg a francia exversenyző nyilatkozata, amelyben meglehetősen élesen kritizálta az akkori pilótákat. A négyszeres világbajnok elsősorban azt nehezményezte, hogy szerinte háttérbe szorultak a vezetői képességek.

Prostnak fájt, amikor Schumacher lehagyta, de Verstappen esetében már nem fog

„A pilóták manapság idomított majmok – fogalmazott. – Egyszerűen követik a mérnökök utasításait, és hagyják, hogy a számítógépek elvégezzék a munkát. Számomra ez már nem igazi versenyzés. Ami pedig még rosszabb, hogy ezek a versenyzők annyira részei a rendszernek, hogy hallgatniuk kell, hogy ne ártsanak a csapat vagy a szponzorok imázsának.”

Prost megszólalásába több szempontból is bele lehet kötni. Egyrészt pont az ő pályafutásának a végén voltak a csúcson az olyan segédeszközök, mint az aktív felfüggesztés vagy a kipörgésgátló. Olyannyira, hogy a Professzor jelentős részben ennek köszönhette utolsó, 1993-as világbajnoki címét, hiszen ezeket a rendszereket a Williams szinte tökélyre fejlesztette. Ezután pedig visszavonult, és ezzel egy időben be is tiltották ezeket az eszközöket.

Emellett az is felmerülhet, hogy Prostnak akkoriban „savanyú volt a szőlő”, hiszen egy évvel korábban ment tönkre az általa működtetett F1-es csapat, a Prost Grand Prix. A Ligier hamvaiból összeállt istálló valóságos kudarctörténet volt. Az első, 1997-es idényben ugyan még összejött két dobogó, de a futamok többségén már akkor sem szereztek pontot. A következő négy esztendőben pedig ez már ritkaságszámba ment, és az egyetlen számottevő eredményük Jarno Trulli második helye volt a kaotikus 1999-es Európa Nagydíjon. A francia alakulat öt év és 83 futam alatt egyetlen alkalommal sem produkált dupla pontszerzést.

Ezt a hihetetlen rekordot Verstappen és Hamilton sem fogja elvenni Schumachertől

Emellett persze azt is meg kell említeni, hogy a 2002-es egy kifejezetten unalmas szezon volt, ami a világbajnoki címért folytatott harcot illeti, hiszen Michael Schumacher már hat fordulóval a vége előtt bebiztosította a végső győzelmet. Prost ugyanakkor mindenki tudtára adta, hogy a rekordjait megdöntő német versenyzőt nem tartja színes egyéniségnek, ahogyan a többieket sem az akkori mezőnyből. „Nem akarok régimódinak tűnni, de az elmúlt tíz évben a pilóták egyre inkább robotokká váltak” – jelentette ki.

Friss