2024. május 03. 11:12

KezdőlapF1Lovaggá ütik a McLaren legendás főnökét, a Red Bull vezére is egyre...

Lovaggá ütik a McLaren legendás főnökét, a Red Bull vezére is egyre közelebb kerül a címhez

-

Két egykori, illetve jelenlegi F1-es csapatfőnök is ott van III. Károly brit király újévi kitüntetettjeinek listáján. A McLarent évtizedekig irányító Ron Dennist lovaggá ütik, míg a Red Bull vezére, Christian Horner a mostaninál magasabb fokozatú elismerést kap.

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, újévkor az Egyesült Királyság aktuális uralkodója kitüntetésben részesíti azokat a személyeket, akik arra méltónak találtatnak. Ez most sem lesz másképp, és nemrég kiderült, hogy III. Károly király kiket fog elismerni. A listán két olyan személy is található, aki szervesen kötődik a Forma–1-hez.

Az egyikük Ron Dennis, aki 1980 és 2008, valamint 2014 és 2016 között irányította csapatfőnökként a McLarent. Regnálása alatt a wokingi istálló minden idők második legeredményesebb alakulata lett. 1984-be, 1985-ben, 1988 és 1991 között, valamint 1998-ban megnyerték a konstruktőri világbajnokságot, ahogyan az egyéni pontversenyt is, utóbbit még 1986-ban, 1999-ben és 2008-ban is. A brit üzletember alatt Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Häkkinen és Lewis Hamilton is felért a csúcsra.

Dennis a legmagasabb kitüntetést fogja megkapni, vagyis a lovagi fokozatot, ami azt jelenti, hogy a jövőben a „Sir” előtag is ott lesz a nevében. Ugyanakkor érdekes módon a hivatalos indoklás szerint nem az F1-es szerepvállalásáért kapja meg az elismerést, hanem a karitatív tevékenységéért. Szervezeteivel többek között a szegénység csökkentéséért, a sportsérülések kellő visszaszorításáért küzd, valamint azokat is támogatja, akiknél a terhesség során komplikáció merül fel, vagy ne adj’ isten elveszítik a magzatot. Utóbbit Dennis és korábbi felesége, Lisa is átélték.

Ron Dennis emberi arca: Nem volt homofób; nemi erőszakkal vádolt képviselőtől sem fordult el

Dennis egyébként a hetedik olyan, a Forma–1-hez köthető személyiség lesz, aki megkapja a lovagi címet. A versenyzők közül Stirling Moss, Jack Brabham, Jackie Stewart, valamint legutóbb Hamilton részesült a kitüntetésben. Rajtuk kívül a Williams társalapítói, Frank Williams és Patrick Head vehették át az elismerést, hozzájuk csatlakozik most a korábbi nagy rivális.

A kitüntetettek listájának másik F1-es szereplője egy jelenlegi csapatfőnök, Christian Horner. Az 50 éves szakember már korábban, 2013-ban részesült egy elismerésben, akkor a birodalmi rend OBE-, azaz tiszti fokozatát kapta meg. Most pedig Dennis jelenlegi rangját, a CBE-t , vagyis a parancsnoki fokozatot fogja megkapni, azaz már csak egy lépésre van attól, hogy egy napon őt is lovaggá üssék.

Horner messze a leghosszabb ideje regnáló csapatfőnök az F1-ben, hiszen jövőre tölti a huszadik szezonját ebben a pozícióban a Red Bullnál. Ezalatt a Milton Keynes-i istálló 2010 és 2013 között négy konstruktőri bajnoki címet nyert, majd tavaly és idén ehhez további kettő siker jött. Ezekben az években az egyéni összetettet is megnyerték Sebastian Vettel, majd Max Verstappen révén, utóbbi ráadásul 2021-ben is felért a csúcsra.

Friss