2024. május 02. 13:10

KezdőlapF1Az idei „forradalmi” Ferrari egyvalamiben már megelőzte a Red Bullt

Az idei „forradalmi” Ferrari egyvalamiben már megelőzte a Red Bullt

-

Sajtóértesülések szerint a Ferrari teljesítette a töréstesztet az idei F1-es autójával, ami a Red Bullnak egyelőre nem sikerült. Frédéric Vasseur, a maranellóiak csapatfőnöke kijelentette, a 2024-es kocsi forradalmi változást fog jelenteni az elődjéhez képest.

Januárban még téli álmot alszik a Forma–1, hiszen az autóbemutatók csak februárban kezdődnek, ám mindez valójában csak a felszínre igaz. A színfalak mögött ugyanis természetesen javában zajlik a munka, és a csapatok az utolsó simításokat végzik a 2024-es kocsin. A Ferrari pedig fontos mérföldkőhöz érkezett az olasz sajtó szerint.

A Motorsport.com olasz kiadása ugyanis arról számolt be, hogy a maranellóiak teljesítették a töréstesztet az egyelőre még csak 676-os projekt néven ismert autójukkal. Erre csak most, az ünnepek alatti kötelező gyárbezárás után derült fény, pedig a Scuderia már karácsony előtt megcsinálta a kötelező próbát.

Ráadásul a bukócsőnek a korábbinál nagyobb terhelést kellett kibírnia, hogy elkerüljék az ahhoz hasonló baleseteket, mint amilyen Csou Kuan-jüvel a 2022-es Brit Nagydíjon történt, amikor csak a glória mentette meg attól a kínai pilótát, hogy a sisakja érintkezzen az aszfalttal. Nikolasz Tombazisz, az FIA együléses bizottságának igazgatója az idei évig adott időt az istállóknak, hogy átalakítsák a kasztni kérdéses részét.

Ezzel a Ferrari bizonyos szempontból megelőzte a Red Bullt, hiszen velük ellentétben a bikások nem mentek át az első törésteszten. Az RB20-as az orrkúp frontális terhelésének során bukott meg. A beszámolók szerint ennek az az oka, hogy az energiaitalosok extrém orral álltak elő, hogy bemenjenek a 798 kilogrammban meghatározott minimumtömeg alá, és a ballasztokkal még jobb egyensúlyt biztosítsanak az autónak. Persze mindez nem akkora érvágás a Red Bullnak, mint amilyen drámaian sokan tálalták, de az tény, hogy valamelyest módosítaniuk kell az ütemterven.

Máris „elkezdődött” a 2024-es F1-es szezon, a Ferrari jelentett be elsőként egy fontos időpontot

Ami a Ferrarit illeti, az olasz istálló tavaly nagy csatában elvesztette a konstruktőri második helyet a Mercedesszel szemben, pontok terén pedig 148 egységgel maradtak el egy évvel korábbi önmaguktól. Az SF-23-as elsősorban a gumikezelés és a kiszámíthatóság terén maradt el a riválisoktól, éppen ezért a mérnökök jelentős változások mellett döntöttek.

„Forradalmi – válaszolta egy maranellói sajtóbeszélgetésen Frédéric Vasseur, a Scuderia csapatfőnöke arra a kérdésre, hogy mivel jellemezné az idei kocsit. – Nem tudom, hogy ez-e a helyes szó, mert most már a harmadik éve ugyanaz a [technikai] szabályzat van érvényben, így nem lehet jelentősen változtatni a helyzeten. Megint csak tizedmásodpercekről van szó. Ez azt jelenti, hogy egy- vagy kéttized-százalékos [extra] teljesítményt keresünk, nem ötöt. Az biztos, hogy kell tennünk egy lépést, és ezt nem becsülöm alá. Az autó alkatrészeinek kilencvenöt százalékán változtatunk. Talán tekinthetjük úgy, hogy ez forradalmi.”

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Ferrari február 13-án mutatja be idei, egyelőre név nélküli autóját Fioranóban. Ezután rögtön jön egy forgatási nap, melynek keretében a két pilóta, Charles Leclerc és Carlos Sainz összesen 200 kilométert fog megtenni a Pirelli erre a célra gyártott gumijain. Persze azt, hogy az ellenfelekéhez képest hogyan működik az új autó, nem ekkor fogják leszűrni.

„Most az az elvárás, hogy magunkra koncentráljunk – szögezte le Vasseur. – Teszünk egy lépést előre. Végső soron viszont mindig az összehasonlítás számít. Az ember javulhat száz [egységgel], de ha a többiek százhússzal javulnak, akkor hülyének fog tűnni. Ha nyolcvannal, akkor pedig hősnek. Egyelőre az a legfontosabb, hogy továbbra is hajtsunk, tovább fejlődjünk, a versenyzőket pedig bevonjuk a projektbe, hogy teljes mértékben vegyenek részt a fejlesztésekben. Úgy gondolom, egyelőre jó irányba haladunk. Nem tudom, hogy a többiek többet vagy kevesebbet fognak előrelépni, Bahreinben majd meglátjuk.”

Friss