2024. május 05. 17:17

KezdőlapF1Schumacher és Verstappen stílusa hasonló, de nem ez teszi őket bajnokká

Schumacher és Verstappen stílusa hasonló, de nem ez teszi őket bajnokká

-

Tehetségből mindkettejüknek bőven kijutott, de mint minden nagy bajnokot, Michael Schumachert és Max Verstappent sem pusztán ez emelte ki a jó versenyzők közül.

Michael Schumachert és Max Verstappent a holland pilóta dominanciájának kezdete óta gyakran hasonlítgatják, és valóban akadnak közös jellemvonásaik mind az autóban, mind azon kívül. Mindketten introvertált személyiségek, akiknek nagyon fontos a biztos családi háttér, valamint hasonló stílusban vezetnek: szeretik a jól tapadó, harapós első tengelyt, és bravúrosan egyensúlyozva tartják kordában az emiatt idegesebb hátsót.

De nemcsak ez, hanem a bajnokok általános jellemvonása is fellelhető bennük. Hogy mi ez, arra Franz Tost világított rá nemrég az Auto Bildnek. „Minden tehetség és autókontroll ellenére, végső soron a bajnokok azért bajnokok, mert megvan bennük az akarat a folyamatos fejlődésre. Ezt az akaratot pedig a fej táplálja. Ez a jellemvonás extrém hangsúlyos volt Michaelben, és ez azt is jelentette, hogy amikor maga alatt volt, hamar felállt és még erősebben tért vissza” – jellemezte az AlphaTauri tavaly leköszönő, egykor maga is versenyző csapatfőnöke Michael Schumachert.

Prostnak fájt, amikor Schumacher lehagyta, de Verstappen esetében már nem fog

Ez a fajta mentális erő pedig gyakorlatilag minden többszörös világbajnokra jellemző volt, és ugyanúgy megvan a jelenlegi mezőnyben Lewis Hamiltonban, Fernando Alonsóban és Max Verstappenben is.

Joan Villadeprat, a Benetton 90-es évek első felében Schumacherrel is együtt dolgozó egykori csapatmenedzsere így írta le mindezt a PlanetF1-nek: „Bizonyos versenyzőknek, ha gondjuk van, az beférkőzik a fejükbe és tönkreteszi a moráljukat. Nem tudják kizárni a problémát a fejükből. Tudják, hogy gond van az autóval, és emiatt nem tudják a legjobbjukat nyújtani. Amikor az olyan fickóknak, mint Michael vagy Max, gondja van az autóval, kizárják azt, és kihozzák a legjobbat abból, amijük van. Akár három keréken is elmennek a célig.”

A spanyol szakember az 1994-es Spanyol Nagydíjat hozta fel példának, amelyen Schumacher ötödikben ragadt váltóval jutott el a célig és lett második. És bár Verstappen korában ilyesmit már nem lehetne megtenni, a holland is többször bizonyította, hogy nem veszíti el a motivációját, ha valamilyen külső probléma hátráltatja.

„Ez a képesség Maxban is megvan – mondta Villadeprat. – Látjuk, hogy Max nem hibázik, különösen tavaly nem. Gyors az esőben, félig nedves pályán, hóban, egy erdő közepén. Mindenhol gyors. Brilliáns, és ugyanolyan a mentalitása, mint Michaelé – soha nem gondol arra, hogy második legyen, mindig a győzelmen jár az esze, és ha nem nyerhet, a lehető legtöbb pont megszerzésére törekszik, mert a bajnokság hosszú.”

Verstappen már Schumacherrel említhető egy lapon? – Alonso válaszolt

Verstappent emellett abban is sokan Schumacherhez hasonlítják, hogy neki sem szállt a fejébe a siker, és megmaradt annak az embernek, aki a világbajnoki címek előtt volt. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy akár a versenyhétvégék alatt is képes a barátaival fifázni, vagy szimulátoros csapatának segíteni egy laptopról.

„Hiányzik, nemcsak mint minden idők egyik legjobb autóversenyzője, hanem különösen, mint ember. Mindig nyíltan beszélhettél vele, soha nem játszotta meg magát, mindig pontosan azt mondta, amit gondolt. Nem politizált vagy áskálódott, ilyesmit soha nem tapasztaltam” – mondta Tost az Auto Bildnek Schumacherről.

Ez a jellemzés pedig kísértetiesen hasonlít arra, ahogyan Verstappent írják le a vele dolgozók, emellett a holland pilóta tavaly számtalanszor bizonyította azt is, hogy nyilvánosan is vállalja a véleményét a Forma–1-gyel kapcsolatos megosztó kérdésekben.

Ezt a hihetetlen rekordot Verstappen és Hamilton sem fogja elvenni Schumachertől

Friss