back to top
2024. május 06. 03:58

KezdőlapF1Még Schumachert is felülmúlja Verstappen, aki „egymaga mentette meg a Forma–1-et?

Még Schumachert is felülmúlja Verstappen, aki „egymaga mentette meg a Forma–1-et?

-

A korábban a Toro Rosso, majd az AlphaTauri csapatmenedzsereként dolgozó Graham Watson Michael Schumacheréhez hasonlította Max Verstappennek az F1-re gyakorolt hatását, de hozzátette, most olyasmit tapasztal, amit a hétszeres világbajnok idejében sem látott. Az olasz szakember azt is elmondta, miben látja a legfontosabb különbséget a holland pilóta és Lewis Hamilton között.

Max Verstappen mára egyértelműen a valaha volt legnagyobbak közé emelkedett a Forma–1-ben, és ez akkor is igaz lenne, ha mostantól kezdve soha többé nem versenyezne a sorozatban. A világbajnoki címek tekintetében holtversenyben a hatodik helyet foglalja el az örökranglistán, de a győzelmek számában már csak Lewis Hamilton és Michael Schumacher van előtte, nem beszélve a számos rekordól, amit az elmúlt két évben megdöntött.

Ezek a hihetetlen rekordok mutatják meg igazán Verstappen döbbenetes teljesítményét

Ezen felül amellett sem szabad elmenni, hogy a holland pilóta milyen hatást gyakorol a sportágra, illetve annak közönségére. Pályafutása elején sokszor előfordult, hogy ő generálta az izgalmakat a pályán, majd, ahogyan teltek az évek, a lelátók egyre inkább megteltek az ő szurkolóival, főleg az európai helyszíneken. Bár ehhez nyilvánvalóan más tényezők is kellettek, de ezzel együtt kijelenthető, a Forma–1 manapság jóval nézettebb, mint Verstappen debütálásakor. A Toro Rossónál vele együtt dolgozó Graham Watson ebből a szempontból Schumacherhez hasonlította, bár szavai alapján úgy véli, hogy korábbi versenyzője még a hétszeres világbajnokot is felülmúlja ebben a tekintetben.

„Max a legjobb dolog, ami a Forma–1-gyel történt – a faenzai istálló korábbi csapatmenedzsere a Verstappen.com-nak. – Amikor Max tőlünk a Red Bullhoz ment, Michael Schumacher Ferrarihoz való igazolásához hasonlítottam. Akkoriban ő mérhetetlenül népszerűvé tette a Forma–1-et. Nézze csak meg a régi képeket Hockenheimről és Spáról: a lelátók tele voltak Schumacher-zászlókkal. Szerintem Max egymaga mentette meg a Forma–1-et, mert ugyanazt az intenzitást hozza, és érdeklődést generál. Az emberek tömegesen jönnek Ausztriába, Spába, tulajdonképpen mindenhova miatta. Ilyet még Schumacher idejében sem láttam. A feleségem hatvanéves, de nagy rajongója Maxnak. A stílusa miatt, mert izgalmat teremt a pályán. Max egy teljesen új közönséget hoz a Forma–1-be.”

Schumacher és Verstappen stílusa hasonló, de nem ez teszi őket bajnokká

Persze más, szintén nagy formátumú versenyzők is vannak a jelenlegi mezőnyben, Lewis Hamiltont és Fernando Alonsót mindenképpen ebbe a kategóriába kell sorolni. Előbbi ellen csatázva szerezte Verstappen első világbajnoki címét 2021-ben, és a két rajongótábor jelentős része a mai napig nem tud megbékélni a másikkal. Watson elmondta, miben rejlik a legnagyobb különbség a Red Bull, illetve a Mercedes versenyzője között.

„Lewis Hamilton rendkívül tehetséges, de annyi mindenben benne van, hogy az emberek azon gondolkoznak, hogy Forma–1-es pilóta vagy sem – fogalmazott az új-zélandi születésű olasz szakember. – Annyi más dologgal hozható összefüggésbe. Max Verstappen egy Forma–1-es versenyző, és ez nem is fog változni. Nem azt mondom, hogy amit Hamilton csinál, az rossz, de ő nem az a »kocka«, mint max. Amikor az ilyen srácok nem az autóban ülnek, akkor a szimulátorban vagy a gokartban vannak. Mindig azon dolgoznak, hogy fejlődjenek.”

Verstappen tavaly minden idők egyik, és sok szempontból a legdominánsabb szezonját teljesítette, és valósággal agyonverte a mezőnyt a Red Bull RB19-essel. Néhányan attól félnek, hogy mivel a bikások korán elkezdhettek foglalkozni az idei autójukkal, 2024-ben is hasonlót látunk. Ezen a ponton pedig felmerülhet, hogy a 26 éves versenyző az egyeduralmával esetleg ellenkező hatást ér el, mint korábban, és sok szurkoló elfordul a sportágtól.

Friss