2024. április 29. 18:23

KezdőlapF1Lauda overáljában és Hunt sisakjában versenyzett Schumacher volt csapattársa ellen az ifjú...

Lauda overáljában és Hunt sisakjában versenyzett Schumacher volt csapattársa ellen az ifjú pilóta

-

Eddie Irvine meghívott egy szintén északír gokartversenyzőt saját pályájára, miután utóbbi megnyerte a World Rotax Max Challenge-et a saját kategóriájában. Az ifjú tehetségnek nem mindennap élményben volt része, honfitársa pedig úgy véli, ha így folytatja, akkor a Forma–1-ig is eljuthat.

Egy sportolói pályafutásra készülő gyerek számára mindig nagy motivációt jelent, ha találkozhat az adott sportág legnagyobbjaival. Nincs ez másképp a gokartversenyzőknél sem, elég csak Molnár Martinra gondolni, aki tavaly ott lehetett a Forma–1-es Magyar Nagydíjon, és többek között Max Verstappennel is készített egy közös képet.

Molnár Martin életre szóló élményekkel gazdagodott a Magyar Nagydíjon

Egy 12 éves brit pilóta ráadásul nemcsak találkozott, hanem versenyzett is egy korábbi F1-es pilótával. Az észak-írországi Downpatrickből származó Rory Armstrong Eddie Irvine-nal csaphatott össze, és a Belfast Telegraph szerint meg is futtatta őt a pénzéért a Jordan, a Ferrari és a Jaguar egykori versenyzőjét, aki a maranellóiaknál Michael Schumacher csapattársa volt. „Fantasztikus, lenyűgöző, amit eddig elért – méltatta az 58 éves expilóta ifjú honfitársát. – A Forma–1-ig hosszú út vezet, de ő csak azt tudja tenni, amit csinál is, vagyis győzni. Ha ezt így folytatja, akkor el fog jutni oda, csak idő kérdése.”

Irvine azután hívta meg Armstrongot saját gokartpályájára, az Eddie Irvine Sports Indoorba, hogy a 12 éves versenyző tavaly megnyerte a World Rotax Max Challenge 125 Mini Max kategóriájának döntőjét. Ráadásul azt az élményt is megadta neki, hogy James Hunt fejvédőjét, valamint Niki Lauda overálját viselhette.„Csodálatos napom volt – fogalmazott Armstrong. – Nemcsak egy F1-es legendával osztoztam a pályán, hanem James Hunt sisakját és Niki Lauda versenyzői ruháját is felvehettem. Soha nem fogom elfelejteni ezt a napot. Köszönöm Eddie-nek és mindenkinek az EI Sportsnál!”

„Eddie megkérdezte Roryt, hogy van-e kedve eljönni, hogy készítsenek néhány képet, és együtt menjenek pályára a gokartokkal, miután múlt hónapban megnyerte a bajnoki címet Bahreinben – ezek már Armstrong édesapjának, Andrew-nak a szavai. – Szóval nyilvánvalóan nagyon szerettünk volna eljönni, hogy találkozzunk vele itt a pályán, és együtt menjenek.”

Irvine négy futamgyőzelemig jutott a Forma–1-ben, amelyek mindegyikét 1999-ben szerezte, amivel ő a legtöbb diadalig jutó versenyző, aki csak egyetlen szezonban tudott nyerni. Ebben az évben ráadásul a világbajnoki címre is volt esélye, de a szezonzáró Japán Nagydíjon Mika Häkkinen visszaelőzte őt az összetettben. Bemutatkozására meglehetősen későn, az 1993-as szuzukai viadalon került sor, amikor már közel 28 éves volt, ám a mai F1-ben már nagyon nem ez a jellemző.

Schumacher szabotálta volna a Ferrarit, hogy mással ne nyerhessen világbajnoki címet?

„Én későn kezdtem és későn értem oda – idézte fel saját karrierjét. – Tizenhét évesen kezdtem, és nem gokartoztam, egyenesen a Forma–Fordba mentem Kirkistownba. Az első Forma–1-es tesztlehetőségemet talán huszonhárom éves koromban kaptam, vagy valami ilyesmi. Aztán három évre Japánba mentem és Le Mans-ban versenyeztem, majd huszonhat esztendősen visszatértem a Forma–1-be. Ő még nagyon fiatal, úgyhogy hosszú út áll előtte, de minden jel arra mutat, hogy jól megy neki. Hatalmas előnyt jelent, ha valaki ilyen fiatalon kezdi. A mostani Forma–1-es srácok mind négy-öt évesen kezdték.”

Friss