back to top
2024. július 27. 02:50

KezdőlapF1Verstappen akkor is agyonverné a mezőnyt, ha többé nem élvezhetné autójának előnyeit?

Verstappen akkor is agyonverné a mezőnyt, ha többé nem élvezhetné autójának előnyeit?

-

Nick Fry jó ötletnek tartaná az egyenlő teljesítményű autókról szóló elképzelést a Forma–1-ben, ha mindez megvalósítható lenne. A Mercedes F1-es csapatának korábbi vezérigazgatója azonban hozzátette, szerinte ilyen feltételekkel is Max Verstappen nyerne, és még jobban kidomborodnának a képességei.

Vajon Max Verstappen dominanciája mennyiben köszönhető a Red Bullnak, és mennyiben a holland pilóta képességeinek? Ezt a kérdést rengetegen felteszik, és sokan vitatkoznak róla, de valójában ide Michael Schumacher, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton nevét is be lehetne helyettesíteni, ha csak a 2000-es évek egyeduralmait nézzük.

Ő, Verstappen és Alonso a mezőny legjobbjai? – Hamilton szerint egy közös dolog van bennük

Erre a kérdésre akár meg is adhatná a választ egy olyan formátum, amelyben mindenki ugyanolyan technikával menne. A kisebb kategóriákban ez manapság is bevett szokás, sőt, régebben az F1-es versenyzők is összemérték a tudásukat ilyen feltételekkel, persze egy bajnokságon kívüli futam keretében. Nick Fry, aki 2013-ig, Toto Wolff érkezése előtt töltötte be a Mercedes F1-es istállójának vezérigazgatói posztját, de a csapat jogelődeinél is dolgozott, jó ötletnek tartaná ezt a formátumot.

Johnny Herbert ötlete, miszerint legyen egyszer egy futam, ahol mindenki ugyanolyan autót vezethet, jó lenne, ha meg lehetne valósítani – nyilatkozta az OLBG-nek. – Korábban már eljátszottak ezzel a gondolattal, de a problémák a szponzorációban rejlenek, amely nagyon szorosan kötődik az autókhoz és a pilótákhoz. Ez az a pont, ahol nehézzé válik a dolog.”

Elméleti szinten persze lehet rajta morfondírozni, hogy mi lenne az eredménye egy ilyen viadalnak. A brit szakember ugyanakkor még ilyen körülmények között is meglehetősen egyértelműnek tartja a kimenetelt. Úgy véli, Max Verstappen így is megverné a mezőny többi tagját, ezért a formátum még kedvezne is neki az elismertsége szempontjából.

Sajnos azt kell mondanom, hogy Verstappen megmutatja, hogy jelenleg ő a legjobb pilóta, és nem hiszem, hogy ez sokat számítana – fogalmazott Fry. – Még a kezére is játszhatna, hiszen bebizonyította, hogy elég jó ahhoz, hogy nagyon is tudjon alkalmazkodni, és valószínűleg bármelyik autót jobban vezetné az ellenfeleinél.”

Verstappen tavaly megszerezte pályafutása harmadik F1-es világbajnoki címét, és jó néhány statisztikai adat alapján ki lehet jelenteni, hogy minden idők legdominánsabb szezonját futotta. A 26 éves versenyző számos rekordot megdöntött, a győzelmi örökranglistán pedig már a harmadik helyen áll, és csak Hamilton, valamint Schumacher van előtte. Fry szerint az sem okozna neki gondot, ha teljesen más autót kellene vezetnie, mint a Red Bull.

Verstappen brutálisan sok rekordot megdöntött az idén, mutatjuk, hogy melyikeket

Egyszer hallottam valakitől, hogy »ha tudsz vezetni, akkor bármit képes vagy elvezetni« – jelentette ki. – Nem hiszem, hogy számítana, hogy Maxot egy tragacsba vagy a Red Bull autójába ültetjük, valószínűleg akkor is legyőzné a többieket. Nagyon jól alkalmazkodik. Sajnos nem hiszem, hogy ez sokat változtatna. Ha Maxot a rajtrács hátsó részéről indítanánk, akkor is jobban teljesítene a legtöbbeknél, de talán nem nyerne. Ez nagyban a kocsinak köszönhető. A Red Bullnak van a legjobb pilótája és a legjobb autója.”

Friss