back to top
2024. május 05. 23:18

KezdőlapF1Verstappen is „áldozatául” esett a diáknak, akit Taylor Swift ügyvédei megfenyegettek

Verstappen is „áldozatául” esett a diáknak, akit Taylor Swift ügyvédei megfenyegettek

-

Max Verstappennel is rendszeresen foglalkozott az a diák, akit a napokban Taylor Swift ügyvédei felszólítottak, hogy hagyja abba a tevékenységét. A felhasználó különböző hírességek magángépei által kibocsátott károsanyag-mennyiségre igyekszik felhívni a figyelmet, amiben egyébként a holland pilóta még az amerikai énekesnőnél is rosszabbul áll.

Köztudott, hogy a Forma–1-es pilóták általában magángéppel közlekednek egyik pályáról a másikra, illetve az egyéb helyszínek között. Közülük is kiemelkedik Max Verstappen, aki olyan szinten űzi ezt, hogy az az amerikai egyetemista is foglalkozott vele, aki a különböző hírességek magángépeiről közöl adatokat annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az ilyen emberek által kibocsátott károsanyag-mennyiségre.

Ezt a hallgatót fenyegették meg Taylor Swift ügyvédei. Ahogyan a The Guardian beszámolt róla, az amerikai énekesnő képviselői felszólító levelet küldtek Sweeney-nek, hogy hagyjon fel ezzel a tevékenységével, legalábbis azzal a részével, amely az ügyfelüket érinti. Indoklásuk szerint ez nem szolgál közérdeket, és zaklatásnak minősül.

A nagy részében elterjedt az a téves információ, miszerint az egyetemista a Szövetségi Légügyi Hivatal, vagyis az FAA nyilvánosan elérhető adataira támaszkodik. Az érintett azonban ezt cáfolta, és leszögezte, hogy titkosítatlan jeleket használ, amelyeket közvetlenül a vizsgált repülőgépek sugároznak, és különböző hálózatok gyűjtenek. Hozzátette, hogy az FAA-t is igénybe veszi, de csak a repülőgépek nyilvántartási adatai, a légtér operátorainak listája, valamint az egyéb kiegészítő adatok miatt, amelyek elérését az információs szabadságra vonatkozó törvény lehetővé teszi.

Sweeney-nek egyébként nem ez az első konfliktusa azokkal, akiknek a gépéről adatokat közölt. Tavaly Elon Musk, a Tesla és más óriáscégek tulajdonosa előbb pénzt ajánlott neki, hogy abbahagyja a magánrepülőjének a követését, majd perrel fenyegette meg. Később, az X-re átnevezett Twitter tulajdonosaként vélhetően jelentős szerepe volt abban, hogy az egyetemista korábbi oldalainak jelentős részét letiltották.

Bődületes hibákat csinált az életében csak két könyvet elolvasó Verstappen a forgalmi vizsgán

Verstappen egyelőre nem adta jelét annak, hogy zavarná Sweeney tevékenysége, pedig az elérhető adatok alapján a magángépével több káros anyagot bocsát ki, mint Swift. A MyClimate Carbon Tracker szerint a holland pilóta tavaly 119-szer utazott a magángépén, összesen 330 145 kilométert tett meg, és ezzel 6061 tonna szén-dioxidot termelt. Ez utóbbival huszadik a listán az Oscar-díjra négyszer is jelölt színész, Tom Cruise mögött, illetve a profi golfozó, Jack Nicklaus előtt. Swift a 2022-es évvel ellentétben nincs az első harmincban, akkor ő a huszonkilencedik, a Red Bull versenyzője a huszonkettedik helyen zárt.

Az énekesnőt érintő hírek kapcsán Verstappen neve is előkerült, és egy Lewis Hamilton-szurkoló felhasználó meg is jegyezte, hogy a címvédő tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Hollandia hamarabb eltűnjön a tengerszint-emelkedés miatt. Persze ez azért önmagában igencsak demagóg kijelentés, és azzal mindenképpen érdemes árnyalni, hogy általában nem egyedüli utasként van a fedélzeten.

Verstappen magángépének útjait egyébként nem csak Sweeney dokumentálta korábban, hiszen egy felhasználó létrehozott egy oldalt, amely kizárólag arról közöl információkat, hogy a holland versenyző, pontosabban a repülőgépe honnan és mikor szállt fel, illetve hova és mikor érkezett. Ebből adott esetben akár következtetéseket is le lehet vonni.

Friss