back to top
2024. május 07. 09:17

KezdőlapF1Hamilton túl öreg lesz már a Ferrarihoz? – legendás elődje saját példájával...

Hamilton túl öreg lesz már a Ferrarihoz? – legendás elődje saját példájával érvelt

-

Nigel Mansell úgy véli, Lewis Hamilton nem lesz túl idős, amikor a Ferrarihoz igazol, hiszen ő is hasonló életkorban nyerte meg egyetlen F1-es világbajnoki címét. A brit expilóta izgalmas idényt vár jövőre.

A szokásosnál több izgalmas hír látott napvilágot a mostani holtszezonban, de Lewis Hamilton átigazolása ezek közül is kiemelkedik. A hétszeres világbajnok az idei év végén elhagyja a Mercedest, és a Ferrarihoz szerződik, ahol többéves szerződést írt alá. A brit versenyző így Maranellóban fogja tölteni 2026-ot, vagyis a következő olyan évet, amikor az észszerű számítások alapján legközelebb reális esélye lehet a végső győzelemre.

Hivatalos: Lewis Hamilton a Ferrarihoz igazol

Ekkor azonban már 41 éves lesz, és jövőre is már 40. Sokan emiatt megkérdőjelezik, hogy egy esetleges versenyképes autóval képes lesz-e hozni ugyanazt a teljesítményt, mint amikor sorra nyerte a futamokat és a bajnoki címeket. Persze a nála szűk 3 és fél évvel idősebb Fernando Alonso pozitív példa, de Hamilton honfitársa szerint a saját történetével is lehet érvelni.

„Az emberek azt mondják, hogy Lewis már túl öreg – nyilatkozta a BBC-nek Nigel Mansell, a Ferrari legutóbbi angol pilótája. – Harminckilenc évesen? Nem. Harminckilenc évesen nyertem meg a bajnoki címemet, és folytathattam volna, de a politika közbeszólt. Lewisnak azonban, ha motivált [marad], sok éve van még hátra. Szerintem ez egyszerűen fantasztikus.”

Mansell már korábban is többször közel járt a sikerhez, de végül 1992-ben ért fel a csúcsra, amikor minden idők egyik legdominánsabb szezonjával még csapattársát, Riccardo Patresét is agyonverte, nem beszélve a mezőny többi tagjával. Ezzel 1968, illetve Graham Hill óta a mai napig ő a legidősebb világbajnok. Címét viszont nem védhette meg, mivel Alain Prost érkezése miatt kiszorult a csapatból. Ezután még 1994-ben beugróként futamot nyert, a McLarennél teljesített két futama viszont borzalmasan alakult.

Tolatott, kizárták, kilökte Sennát, eltiltották, majd visszavonulással fenyegetett a Ferrari oroszlánja

Hogy Hamilton egy esetleges domináns autóval képes lesz-e ismét egyeduralkodóvá válni, az következő csapattársának, Charles Leclerc-nek a személye miatt minimum kétséges, de a bajnoki címre ez esetben lehet esélye. Persze könnyen lehet, hogy nemcsak házon belüli ellenféllel kell megküzdenie, hanem például a most uralkodó Max Verstappennel, aki könnyen lehet, hogy az új korszaknak már ötszörös világbajnokként vág neki.

„Igen, Lewis meg tudja csinálni, de biztos vagyok benne, hogy Max mindent megtesz majd, hogy megállítsa – fogalmazott Mansell. – Emellett abban is biztos vagyok, hogy a Ferrari jövőre mindent meg fog tenni, hogy megállítsa őt. Úgy gondolom, hogy egy nagyszerű Forma–1-es szezon előtt állunk, 2025 minden bizonnyal izgalmasnak ígérkezik. Szerintem ez fantasztikus a rajongók számára. Úgy vélem, Lewis valószínűleg a Ferrarinál fejezi majd be a pályafutását. Gondolom, neki ez egy valóra vált álom, mert a Ferrarihoz kerülni a mindenséget jelenti.”

Volt kollégája 8 évig őrizte Lewis Hamilton titkát, de most felfedte azt

Friss