2024. április 27. 17:58

KezdőlapF1Érik a meglepetés? – a továbbra is problémákkal küzdő Verstappen ezúttal sincs...

Érik a meglepetés? – a továbbra is problémákkal küzdő Verstappen ezúttal sincs az elsők között

-

Lewis Hamilton zárta az élen a Bahreini Nagydíj második szabadedzésén, megelőzve csapattársát, George Russellt, illetve Fernando Alonsót. Max Verstappen csak hatodikként zárt, de a versenyszimuláció már jobban alakult neki.

Magyar idő szerint késő délután rendezték a Bahreini Nagydíj egyetlen igazán releváns szabadedzését, hiszen az időmérőhöz és a futamhoz hasonlóan a második gyakorlás is villanyfényben zajlott. A tréning elején a levegő hőmérséklete 17, míg az aszfalté 23 fokos volt, de ez az egy óra során csökkent.

A Red Bull kiscsapatára tényleg figyelni kell? Ricciardóé az első edzés Bahreinben

A bokszutca kijáratának megnyitása után Valtteri Bottas vezetésével sorban pályára rajzottak a mezőny tagjai. A gumiválasztás változatos volt: néhány csapat a közepes, mások a lágy gumik mellett döntöttek kezdésnek. A Ferrari az utóbbiak mellett voksolt, ahogyan Sergio Pérez és Lewis Hamilton is.

Az első köridőt a finn versenyző autózta, a tízszeres F1-es futamgyőztes 1:32.645 másodperc alatt ért körbe a közepeseken. A 34 esztendős pilótát már az elején vizsgálták, mivel felmerült, hogy nem megfelelő módon hagyta el a bokszutcát. Az első próbálkozások után Hamilton 1:30.751-gyel állt az élre, 827 ezreddel megelőzve Charles Leclerc-t.

George Russell, valamint az Aston Martin versenyzői valamivel később kezdték meg a munkát: Fernando Alonso a második helyen kezdett, 284 ezreddel lemaradva Hamiltontól, míg Lance Stroll ötödikként nyitott. Ami Russellt illeti, ő a középső szektorban elvette az első gyorskörében. Ahogyan az sokszor megesik, Max Verstappen utolsóként hagyta el a garázst, körülbelül 8 perccel az edzés kezdete után.

Russell aztán feljött a hetedik pozícióba, míg Pérez a harmadikba, 645 ezredes hátrányban Hamiltontól. A mexikói versenyzőt azonban hamarosan Leclerc és Verstappen is megelőzte: előbbi 1:31.171-ig jutott, utóbbi pontosan 1 tizeddel volt lassabb nála. A monacói pilóta egyébként hibázott az utolsó kanyarban.

18 perc után Verstappen javított, és feljött a harmadik helyre, 1 századdal megelőzve Leclerc-t. A címvédő arra panaszkodott, hogy túlságosan sok levegő megy a sisakjába, ami nyilvánvalóan nem ideális egy pilóta számára. Körülbelül ugyanekkor a Williamsek feljöttek a nyolcadik, illetve kilencedik pozícióba immáron a lágyakon.

A második lágy gumis etapok során Carlos Sainz 18 ezredes lemaradással feljött a második pozícióba, míg az addig közepeseken lévő Oscar Piastri további 15 ezreddel volt lassabb a Ferrari pilótájánál. Hogy még sok volt az élmezőnyben a tartalék, azt jól mutatja, hogy Nico Hülkenberg mindössze 1 tizeddel maradt el az ausztrál versenyzőtől.

Hamilton aztán szintén javított, így 1:30.374-es körével 395 ezredre növelte előnyét Sainzcal szemben. Nem sokkal később Verstappen ugyan javított, de sárga utolsó szektora miatt továbbra is 477 ezred volt a lemaradása a hétszeres világbajnokkal szemben. Leclerc viszont csupán Pérezt megelőzve a hetedik helyre jött fel, miután Stroll feltartotta az 1-es kanyarban.

2 perccel a tréning fele után Russell átvette a második helyet Sainztól, miután 206 ezreddel volt lassabb Hamiltonnál, míg Stroll csapattársát megelőzve a hetedik helyre ugrott fel. Egészen addig, amíg Alonso is feltette a második szett lágyat, amellyel feljött a harmadik pozícióba, 8 századdal elmaradva Russelltől. Verstappenhez hasonlóan a spanyol pilóta is sárga utolsó szektort autózott.

Ekkor ki is alakult a végeredmény, hiszen a későbbiekben mindenki versenyszimulációt teljesített. Hamilton, Russell és Alonso mögött Sainz, Piastri, Verstappen, Hülkenberg, Stroll, Leclerc és Pérez lett az első tíz sorrendje. A mezőny második feléből Lando Norrist kell megemlíteni, aki nem teljesített értékelhető egykörös szimulációt, és 2,234 másodperces hátrányban a huszadik, utolsó helyen zárt, de ez nyilvánvalóan nem a valós teljesítménye. Ami a versenyszimulációkat illeti, a legjobb köröket a várakozásoknak megfelelően Verstappen futotta, de az idők alapján szoros lehet a csata az élmezőnyben.

A Bahreini Nagydíj második szabadedzésének végeredménye

 

Friss