2024. április 27. 15:24

KezdőlapF1Alonsót és Verstappent is elveszítheti az F1, ha ez így megy tovább,...

Alonsót és Verstappent is elveszítheti az F1, ha ez így megy tovább, márpedig így fog

-

Hiába panaszkodnak egyre többen már a versenyzők közül is a tarthatatlan hosszúságú versenynaptár miatt, a Forma-1 tervei között nem szerepel a futamszám csökkentése – sőt, visszatérhet egy korábbi rendező, és az európai helyszínek rotációja is a küszöbön áll.

„Amikor kezdtem, 16 futamunk volt, aztán idővel ez a szám felment 18-ra, majd amikor a Liberty megérkezett, azt mondták, hogy 20 az abszolút határ. Most pedig 24 verseny van, ami nem fenntartható a jövőre nézve. Még a világbajnok is úgy véli, hogy ez túl sok, úgyhogy képzeljék el, mit gondolunk mi, többiek, akik a szezon második felében már a semmiért megyünk a versenyekre, mert semmi nem ösztönös a harcra” – méltatlankodott Fernando Alonso a Bahreini Nagydíj szerdai sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a bővülő naptár az egyik oka, amiért komolyan el fog gondolkodni, folytatni akarja-e az F1-es versenyzést 2024 után.

Az Alonso által emlegetett Max Verstappen is visszhangozta kollégája panaszait, a holland számos alkalommal kifejtette már, hogy szeretne más dolgokkal is foglalkozni az életében, és emiatt a korai visszavonulást is fontolgatja. A holland Motorsport azon kérdésére viszont, hogy meghosszabbítaná-e a karrierjét, ha lecsökkenne a futamok száma, rávágta: „Egyértelműen!”

Verstappen tényleg korán visszavonulhat? – a holland pilóta válaszolt

„Ami engem illet, korábban is elmondtam, hogy ez nem fenntartható. Imádom a versenyzést, és a Forma–1-en kívül is sokat versenyzem. De ha az emberek elkezdik lerövidíteni a karrierjüket, mert ez már túl sok, az sajnálatos, és remélhetőleg kezdhetünk valamit ezzel a jövőben” – fejtette ki a háromszoros világbajnok az FIA sajtótájékoztatóján, akinek véleményét Lewis Hamilton és Carlos Sainz is osztotta.

„Szerintem már most a határon vagyunk, talán már túl is azon. A minőséget kell a mennyiség elé helyeznünk, illetve a futamszám növelésének világra gyakorolt hatására is gondolnunk kell. A fenntarthatóságnak kellene lennie a FOM által a folytatásban hozott döntések középpontjában” – fejtette ki a hétszeres világbajnok.

Carlos Sainz focis példával állt elő, és a BL-meccseket hozta fel.

„Nagyon szeretem a labdarúgó Bajnokok Ligáját, mert nincs olyan gyakran, és az embereket az kapcsolja össze, amikor az adott napon BL-meccset nézhetnek. A Forma–1 azt kockáztatja, hogy túl állandóvá válik a minden héten egy versennyel, és az emberek elveszítik az étvágyukat, hogy bekapcsolják miatta a TV-t. A Forma–1-nek exkluzívnak kellene maradnia, olyan sportágnak, amelyben mindenki várja a versenyt, és nem olyannak, amihez hozzá lehet szokni, mert minden hétvégén ez megy, amikor bekapcsolod a TV-t vagy a rádiót.”

Alonso nem a kora miatt fog visszavonulni az F1-ből? – ugyanaz üldözheti el, mint Verstappent

Az F1 szerint a 24 verseny a jó

Szahírban Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója beszélt a naptár alakításának következő lépcsőfokairól. 2026-től Madrid is beszáll, átvéve Barcelona helyét, a paddockban pedig egyre erősebben terjed annak a híre, hogy végre elérkezik a régóta emlegetett rotációs rendszer időszaka is az európai helyszínek számára, amelynek első résztvevői Spa és Zandvoort lehetnek. Az Autosport emellett úgy értesült, egy dél-koreai helyszín érkezése is napirenden van, és nem is feltétlenül a korábban már használt jeongami pályán.

„Abban az évben sok, főként európai nagydíj esetében kinyílnak a lehetőségeink. Azt hiszem, 2026-ban érdekes dolgokat láthatunk majd. Jelenleg is egyeztetünk erről az európai promóterekkel, és hamarosan bejelentést teszünk” – mondta a tervekről Domenicali.

„Madrid egy dolgot máris megmutatott: bebizonyította, hogy az öreg kontinens még mindig odafigyel az F1-re, amikor már mindenki azt mondta, hogy az érdeklődés csökkenése miatt el kell távolodnunk Európától. De bebizonyítottuk ennek az ellenkezőjét.”

Bár az olasz szakember szavaival, miszerint az F1 éppen az európai helyszínek megtartása mellett kardoskodik, a közvélemény talán nem teljesen ért egyet, de Domenicali annyiban megnyugtatta az aggodalmaskodókat, hogy az idei, rekordot jelentő futamszám nem fog tovább nőni – igaz, csökkenni sem, ami aligha van a csapattagok ínyére.

„Ahogyan zajlik a naptár régiókra bontásának folyamata, egyre inkább látszik, hogy európai központú helyett egyre inkább világszintű sorozattá váltunk, ezt pedig meg is kell őriznünk a továbbiakban. Egyúttal szeretném megerősíteni, hogy szerintünk a 24 futam a megfelelő szám” – fogalmazott.

Friss