2024. április 28. 11:48

KezdőlapF1A Ford kihátrál a Red Bull mögül a botrány miatt? – a...

A Ford kihátrál a Red Bull mögül a botrány miatt? – a legutóbbi bejelentés nem ezt mutatja

-

A Ford komoly üzenetértékkel bíró bejelentést tett, ugyanis támogatják a Red Bull F1 Academy-programját. Mindez nem azt a látszatot kelti, hogy a bikásokkal kötött szerződés felbontására törekednének.

Továbbra sem oldódott meg a Red Bull belviszálya, sőt, az utóbbi napokban még jobban eszkalálódott a helyzet. Jos Verstappen, a címvédő Max édesapja még szombaton távozásra szólította fel Christian Horner csapatfőnököt, azóta pedig olyan híresztelések is felröppentek, hogy ha ez nem történik meg, akkor a holland versenyző, valamint Helmut Marko tanácsadó és Adrian Newey technikai főigazgató is elhagyhatja a bikás alakulatot.

Ráadásul, ha a sikercsapat széthullásának fenyegetése nem lenne elég, a Red Bullnak a Forddal kötött szerződést is figyelembe kell vennie, hiszen jelen állás szerint 2026-tól technikai partnerek lesznek. Mark Rushbrook, az amerikai óriásvállalat globális igazgatója szűk két héttel Horner zaklatási ügyének kirobbanása után már figyelmeztette a Red Bullt, a teszt után pedig Jim Farley, a Ford Motor Company vezérigazgatója fogalmazott meg nyílt levelet.

A Ford figyelmeztette a Red Bullt a Horner-botrány kapcsán

„Mint azt korábban jeleztük, és nem érkezett rá kielégítő válasz, a Ford értékei nem képezik vita tárgyát – szögezte le. – Elengedhetetlen, hogy a versenyzésben meglévő partnereink is osztozzanak [ebben], és őszinte elkötelezettséget mutassanak ugyanezen értékek iránt. A csapatom és én bármikor rendelkezésre állunk, hogy megbeszéljük ezt az ügyet. Továbbra is ragaszkodunk [ehhez], és reménykedünk benne, hogy olyan megoldást találunk, amely mögé mindannyian beállhatunk.”

A Red Bull mindenkit elveszíthet – Newey, Verstappen és Marko is távozhat, ha Horner nem mond le

Ez alapján úgy tűnik, hogy a Fordnál nagyon is komolyan veszik ezt az ügyet, és olyan pletykák is napvilágot láttak, miszerint a legmagasabb szinten tárgyaltak a szerződés esetleges felbontásáról. Azonban hamarosan újból nyilvánosan állást kellett foglalniuk az ügyben, még ha csak közvetetten is, ugyanis ezen a hétvégén indul az F1 Academy, az a betétsorozat, amelyben kizárólag nők versenyeznek.

Hogy mi köze a kettőnek egymáshoz? Nos, a Ford már korábban elköteleződött a Red Bull F1 Academy-programjának támogatása mellett. A hivatalos bejelentés csütörtökön érkezett, és ebből kiderült, hogy valóban ott lesznek névadó szponzorként. Bár mindez nem zárja ki, hogy a jövőben mégis szerződést bontanak, egyelőre azt üzeni a világnak, hogy továbbra is elszántak a projekt megvalósításával kapcsolatban.

Emellett ugyanakkor arra is lehetőséget adott, hogy a Ford ismét hangsúlyozza az egyik fontos értékét, a sokszínűség melletti elkötelezettségét. Nem ez az első női bajnokság, amelyet az amerikai cég támogat, hiszen a Rebelle Rally elnevezésű sorozatban is ott vannak, és a NASCAR betétszériájában versenyző Hailie Deegan fejlődését is segítik.

„A Ford Performance elkötelezett az FIA-val és a versenyek promótereivel való együttműködés mellett, hogy megtaláljuk a módját, hogy több női tehetséget integráljunk a motorsport minden szintjére, a pályán és azon kívül is, és ez egy nagyszerű lehetőség, hogy ezt a munkát az F1 Academy legjobbjaival történő együttműködéssel bővítsük – jelentette ki Rushbrook. – Már más versenysorozatokban, például a Rebelle Rallyban is együttműködtünk olyan versenyzőkkel, mint Hailie Deegan, hogy több nőt hozzunk a motorsport élvonalába. Izgatottan várom, hogy a Red Bull-lal együttműködve pozitív hatást gyakorolhassunk az F1-ben.”

„A Ford generációkon átívelő történelemmel rendelkező autógyártó – ezek már Julia George-nak, a Red Bull Racing együttműködésekért felelős igazgatójának szavai. – Rendkívül izgalmas üdvözölni őket a Red Bull Ford Academy Programme névadó szponzoraként, és mindez bizonyítja, hogy a nők autósportbeli képviseletének javítására törekednek a pályán és azon kívül is. Az F1 Academy jelentős előrelépésnek számít a női versenyzők számára a motorsport következő szintjére történő fellépés szempontjából, és segít olyan utat mutatni, amely biztosítja nekik a kiteljesedést, és ezt az elkötelezettséget a Ford teljes mértékben támogatja. A Red Bull Ford Academy Programme sikeréhez elengedhetetlen az a technikai szakértelem, amelyet behoznak a partnerségbe.”

Friss