2024. április 28. 12:38

KezdőlapF1Most Horner „vádol”, szerinte néhányan megpróbáltak hasznot húzni a körülötte zajló botrányból

Most Horner „vádol”, szerinte néhányan megpróbáltak hasznot húzni a körülötte zajló botrányból

-

Christian Horner reagált a körülötte kialakult botrány legújabb fejleményeire. A Red Bull csapatfőnöke úgy véli, mások megpróbáltak előnyt szerezni az ügyéből.

Továbbra sem a pályán zajló események szolgáltatják az elsődleges beszédtémát a Forma–1-es Szaúd-arábiai Nagydíj hétvégéjének kezdetén. Christian Horner, illetve a Red Bull ügyével kapcsolatban ugyanis újabb és újabb fejlemények látnak napvilágot, és egyértelmű, hogy a történetnek még egyáltalán nincs vége.

A csütörtökön rendezett csapatfőnöki sajtótájékoztató jó lehetőséget biztosított a sajtó jelen lévő munkatársainak, hogy az ő álláspontját is megismerjék. Többek között azzal kapcsolatban, hogy Jos Verstappen, Max édesapja még a bahreini futam után kijelentette, Hornernek mennie kell, különben fennáll a Red Bull szétszakadásának veszélye.

Brutális fordulat Horner-ügyben: Verstappen apja lemondásra szólította fel a csapatfőnököt!

„Nyilvánvalóan tisztában vagyok az elhangzott megjegyzésekkel – nyilatkozta. – Volt egy megbeszélés a futam után, és szerintem mindenki nagyon is a jövőre koncentrál. A csapat nagyon is arra összpontosít, hogy megvédjük a két világbajnoki címet, amelyekért annyira kemények küzdöttünk. A jövőre fókuszálunk, és, ahogyan mondtam, a bahreini verseny után megbeszélésekre került sor, és mindannyian előretekintünk.”

Az idősebbik Verstappen időzítése azért is tűnik furcsának, mert ezzel csak elterelte a figyelmet fia remek teljesítményéről. Mint ismert, Max Verstappen a pole pozícióból indulva több mint 20 másodperces előnnyel nyerte meg a futamot Sergio Pérez előtt, és begyűjtötte pályafutása ötödik Grand Slamjét. Horner hangsúlyozta, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy előretekintsenek.

„A nagydíj után beszéltem Josszal, és természetesen gratuláltam neki a fia teljesítményéhez – idézte fel. – Szerintem mindannyiunk érdekét szolgálja, hogy megegyeztünk abban, hogy a jövőre koncentrálunk. Közös érdekünk, hogy azt tegyük, ami a legjobb a fiának. Remélhetőleg továbbra is egy nagyon versenyképes autót tudunk neki biztosítani.”

Az eddig ismert Red Bull megszűnt létezni, Verstappenből járulékos veszteség lehet

Egyesek szerint Jos Verstappen túlságosan is beleavatkozik fia karrierjébe, és ezzel a Red Bull életébe is, ám Horner erre a felvetésre nem kívánt érdemben állást foglalni. „Édesapja kulcsszerepet játszott Max pályafutásában és abban, hogy eljusson a Forma–1-be – szögezte le. – Jos a maga ura, ahogyan Max is. Nem az én dolgom, hogy az apák és a versenyzők közötti kapcsolatot kommentáljam. Ezek mind egyediek a különböző személyek között.”

Hornert a bő egy hete lezárult vizsgálat minden vád alól felmentette, ám körülbelül 24 órával később egy ismeretlen személy szétküldte a paddock népének az ügy állítólagos bizonyítékait. Hogy ezzel kapcsolatban milyen beszélgetések zajlottak le, arról Horner már csak a kötelességéből fakadóan sem akar beszélni, azt viszont elmondta, hogy mások ebből akartak profitálni.

„Azt hiszem, ez egy bonyolult kérdés, mert minden vállalaton belül van egy panaszkezelési folyamat, amely a cégen belül zajlik, és ez az egyének közötti magánügy – válaszolta arra a kérdésre, hogy mit jelent ez az ügy a nagyobb képet nézve. – Ez a vállalat [ebből a szempontból] ugyanolyan, mint a többi. A cég és a másik fél iránti tiszteletből mindannyiunkat ugyanazok a korlátozások kötnek. Tehát, még ha akarnék is beszélni róla, a titoktartási korlátozások miatt nem tehetem meg. Az egyetlen ok, amiért az ügy ekkora figyelmet kapott, hogy kiszivárgott. Ez pedig megpróbáltatás volt, különösen a családom számára, mert minden egy irányba összpontosult. Utána pedig az történt, hogy mások ezt kihasználták, igyekeztek hasznot húzni belőle, és ez talán nem a sportágunk szép oldala. Ez azonban nem az FIA ügye, nem a Forma–1 ügye. Ez egy cég ügye, és ugyanolyan, mint bármelyik másik szervezetnél.”

Az ügy legfrissebb fejleménye, hogy egybehangzó sajtóértesülések szerint a Horner ellen panaszt benyújtó női alkalmazottat a Red Bull felfüggesztette. Az információt nem meglepő módon nem erősítette meg, de nem is cáfolta, ami jelen helyzetben sokatmondó. „Nem nyilatkozhatok olyan dolgokról, amelyek bizalmasak a munkavállaló és a vállalat között” – jelentette ki.

A Red Bull felfüggesztette a Hornert zaklatással vádoló alkalmazottját

Hogy egészen pontosan mi történt, azt továbbra sem lehet tudni, hiszen bár a kiszivárgott dokumentumokat most már mindenki láthatja, egyrészt továbbra sem biztos, hogy ezek valós bizonyítékok, másrészt állítólag nem tartalmaznak mindent. Horner ugyanakkor úgy véli, a képlet rendkívül egyszerű, hiszen felmentették őt.

„Nyilvánvalóan rendkívül nagy a hírverés az ügy körül – mondta. – Azonban vissza kell térnünk arra az alapra, miszerint panasszal éltek, kivizsgálták és elutasították [a vádakat]. Nyilvánvaló, hogy a média különböző szegmensei nagy érdeklődést mutattak az ügy iránt, különböző okokból. Úgy gondolom, hogy itt az ideje meghúzni a határt.”

Friss