2024. április 27. 23:11

KezdőlapF1A Mercedes büntetést, Hamilton megrovást kapott a veszélyes incidensért (videó)

A Mercedes büntetést, Hamilton megrovást kapott a veszélyes incidensért (videó)

-

A sportfelügyelők pénzbüntetéssel sújtották a Mercedest, miután Lewis Hamilton veszélyes módon feltartotta Logan Sargeantot a Szaúd-arábiai Nagydíj második szabadedzésén.

Veszélyes jelenet játszódott le a Szaúd-arábiai Nagydíj második szabadedzésén, még a tréning első szakaszában. Logan Sargeant nagy tempóval érte utol Lewis Hamiltont, aki nem húzódott le az ideális ívről, aminek következtében a Williams pilótájának irányt kellett változtatnia, hogy elkerülje a nagy balesetet. Mindezt megtette, de a manőver szintén nem volt veszélytelen számára.

Büntetést érhet Hamilton figyelmetlensége, ami miatt ellenfele kis híján balesetet szenvedett

Nem véletlen, hogy az amerikai versenyző kifakadt a rádióban. „Haver, ne már – méltatlankodott. – Ez túl veszélyes.” Az esetet premierplánból végignéző Carlos Sainz szintén nem hagyta szó nélkül a történteket. „Hamilton rendkívül veszélyes volt – mondta versenymérnökének. – Mintha középen lett volna, nem tudtam kikerülni. Sargeant majdnem balesetet szenvedett miatta.”

Hamiltont szintén rádiózott, amiből kiderült, váratlanul érte, hogy Sargeant feltűnt mögötte. „Nem vettem észre, hogy valaki gyorskörön van – mondta. – Próbáltam kitérni Sainz útjából, és hirtelen ott volt a Williams.” Hamilton ellen mindenesetre vizsgálat indult, de a közvetítés során kiderült, hogy a sportfelügyelők csak a leintés után vizsgálják az esetet.

Ez meg is történt, és annak rendje és módja szerint meghallgatták a két érintettet, valamint csapataik képviselőit, valamint minden, bizonyítékul szolgáló videót és rádiózást ellenőriztek. Ez alapján megállapították, ami a a nézők számára is nyilvánvaló volt: Ha Sargeant nem változtat irányt, akkor óriási baleset történt volna a két versenyző között, amely különösen a 23 éves pilótára lett volna kifejezetten veszélyes.

Hamilton ugyanakkor megúszta a lehető legenyhébb büntetési tétellel, amely lényegében nem is büntetés, hiszen csak figyelmeztetést kapott, vagyis a döntéshozók még megrovást sem adtak neki. Az eset ugyanakkor nem maradt érdemi következmények nélkül: a Mercedest 15 ezer euró (közel 6 millió forint) befizetésére kötelezték, miután a rádiózásból egyértelműen kiderült, hogy Hamiltonnak nem szóltak a közeledő autóról.

Hamiltonnak egyébként nem ez az első ilyen jellegű esete Szaúd-Arábiában. 2021-ben, a Forma–1 történetének első dzsiddai hétvégéjén a harmadik szabadedzésen a 2-es kanyarban Nyikita Mazepint tartotta fel hasonló módon. A sportfelügyelők akkor is hasonló szellemiségben jártak el, de mind a pilótát, mind a csapatot a mostaninál komolyabb mértékben szankcionálták: Hamilton megrovásban részesült, míg a Mercedesnek 25 ezer eurós bírságot róttak ki.

Friss