back to top
2024. május 30. 07:52

KezdőlapF1Megindult a támadás Hamilton első vb-címe ellen – Massa bíróságra ment

Megindult a támadás Hamilton első vb-címe ellen – Massa bíróságra ment

-

Felipe Massa beváltotta ígéretét, és bíróságon próbálja meg megszerezni a 2008-as F1-es vb-címet.

A tavalyi év egyik legérdekesebb pályán kívüli eseménye volt Felipe Massa F1-gyel és FIA-val szemben indított támadása. A Ferrari egykori brazil pilótája azt szeretné elérni, hogy utólag adják neki oda a 2008-as világbajnoki címet, mert úgy érzi, hogy azt elcsalták tőle. Az F1-ből 2017 végén visszavonult versenyző azok után toborzott ügyvédi csapatot és lendült akcióba, hogy Bernie Ecclestone egy interjúban elismerte, már a 2008-as szezonban tudomására jutott, hogy a Renault-istálló elcsalta a Szingapúri Nagydíjat, és utólag bánja, hogy nem törölték a futam eredményét, amire szerinte az akkor rendelkezésre álló bizonyítékok tükrében lett volna lehetőség. Ecclestone utólag azt is letagadta, hogy adott ilyen interjút.

A Ferrarinál rögtön biztosak voltak benne, hogy csalás történt, mégsem tettek semmit

Amennyiben most, 16 évvel később Massának sikerülne elérnie a szingapúri eredmény semmissé tételét, az övé lenne a 2008-as világbajnoki cím. A tavalyi év során hónapokig húzódott az a lépés, amit most Massa képviselői megtettek, a pilóta képviselői ugyanis hétfőn megerősítették, hogy keresetet nyújtottak be a Londoni Legfelsőbb Bíróságon a Formula One Management (FOM), az FIA, illetve Bernie Ecclestone ellen.

„Mr. Massa annak megállapítását kéri, hogy az FIA megsértette az előírásait, amikor nem vizsgálta ki azonnal Nelson Piquet Jr. balesetét a 2008-as Szingapúri Nagydíjon, és ha megfelelően járt volna el, Mar. Massa nyerte volna a versenyzők világbajnoki címét abban az évben. Mr. Massa emellett kártérítést is követel az FIA kudarca miatt elszenvedett jelentős anyagi veszteség miatt, amelyben Mr. Ecclestone és FOM is közreműködött” – olvasható a Vieira Rezende Advogados nevű brazil ügyvédi iroda közleményében, amely hozzáteszi: „A békés megoldásra irányuló kísérletek nem jártak sikerrel, így Mr. Massának nem maradt más választása, mint jogi eljárást kezdeményezni.”

Massa szerint sokan nem értik, hogy miért pont az ő követelése jogos a sok vitatott eset közöl

A közlemény ezután a közelmúlt eseményeire utalva – Mohammed bin Szulajm FIA-elnököt megvádolták azzal, hogy manipulálta a tavalyi Szaúd-arábiai Nagydíj eredményét, illetve azzal, hogy szándékosan keresztbe akart tenni az első Las Vegas-i Nagydíj megrendezésének – megjegyzi, „a nemrég történtek demonstrálják, hogy az átláthatóság és integritás kérdése releváns a Forma–1-ben, és világos, hogy komoly munkára van szükség, hogy visszaállítsák a sportág szavahihetőségét és biztosítsák a hosszú távú jövőjét.”

Az Autosport úgy tudja, Massa a vb-cím mellett 60 és 150 millió font (27-68 milliárd forint) közötti kártérítést szeretne.

Felháborító csalás, hitvány eltussolás – Massa most is az igazságtalanság elképesztő érzésével él

Friss