2024. május 02. 23:18

KezdőlapF1Verstappent és a Red Bull más fontos embereit is megszerezheti a Mercedes?...

Verstappent és a Red Bull más fontos embereit is megszerezheti a Mercedes? – Wolff nem zárta ki

-

Toto Wolff szerint a Mercedesnek jobban kell teljesítenie ahhoz, hogy Max Verstappen számára valós alternatíva legyen. A csillagos istálló csapatfőnöke azt is elmondta, miről beszéltek a címvédő édesapjával, Jos Verstappennel.

Toto Wolff interjút adott az osztrák OE24-nek, amelyben többek között Max Verstappen érkezésének lehetőségéről is beszélt. A Red Bull körül kialakult botrány kapcsán ugyanis felmerült, hogy a holland pilóta az idény végén otthagyja a Red Bullt, amennyiben a hatalmi harc számára kedvezőtlen véget ér. Erről ő maga is beszélt, amikor felmerült, hogy Helmut Markót, a bikások tanácsadóját esetleg felfüggesztik.

A Red Bullnál „fejek fognak hullani” – nincs még vége a botránynak

A Mercedes csapatfőnöke ugyanakkor leszögezte, fejlődniük kell, hogy vonzóvá váljanak a címvédő számára. Minden csapat szeretné Maxot, mert ő a legerősebb versenyző, ez logikus – nyilatkozta. – Azonban a pilóta mindig a legjobb autóba próbál beülni. Ezért kell előtte elvégeznünk a házi feladatot, hogy a kocsi jól teljesítsen, és a Mercedes valós alternatíva legyen Max számára.”

Sőt, az osztrák üzletember azt sem zárta ki, hogy Verstappent akár a Red Bull technikai főigazgatója, Adrian Newey is követheti. „Ezen az őrült körhintán minden lehetséges, semmit sem zárnék ki – jelentette ki. – Ugyanakkor van egy kiváló csapatunk, a mérnökök, akikkel kapcsolatban jók az érzéseim, és száz százalékban jó helyen vannak, még ha a köridő ezt nem is tükrözi.”

A háromszoros világbajnok ugyanakkor a jelek szerint nem a brit mérnökzsenihez, hanem Markóhoz kötődik igazán. Bár a 80 éves veteránt az elmúlt évek csatározásai után furcsa lenne a Mercedesnél látni, honfitársa még ezt a lehetőséget sem vetette el. Minden Maxon és az ő szempontjain múlik – szögezte le Wolff. – Nem tudok eleget a kettőjük közötti dinamikáról ahhoz, hogy megítélhessem, mennyire fontos valójában Marko Max számára.”

A Verstappen távozásával kapcsolatos pletykákat csak táplálta, hogy Wolffot és a holland pilóta édesapját, Jos Verstappent lencsevégre kapták, ahogyan egymással beszélgetnek. Az 52 esztendős üzletember szerint azonban ezen a téren nincs sok látnivaló. Semmi különösről – válaszolta arra a kérdésre, hogy miről esett szó. – Gratuláltam a versenyhez. Jos és én ugyanabban az évben születtünk, és hosszú évek óta jó kapcsolatot ápolunk.”

Amennyiben tényleg Verstappen lenne Lewis Hamilton utódja a Mercedesnél, annak meglenne a maga pikantériája, ismerve, hogy 2021-ben milyen csatát vívtak egymással. A hétszeres világbajnok ugyanakkor leszögezte, ennek nincs jelentősége, a szezonzárón kialakult botrányról pedig nem riválisa tehet. Wolffnak szintén nincsenek rossz érzései ezzel kapcsolatban, sőt, kijelentette, jó, hogy ennyire korán fény derült pilótája távozására.

Hamilton a bizonyítéka, hogy Verstappen igenis kiköthet a Mercedesnél?

„Minden pályafutásban vannak olyan pillanatok, amikor az ember ki akar próbálni vagy ki kell próbálnia valami újat – magyarázta. – Ezért nincs bennem semmilyen rossz érzés, amikor Lewisról van szó. Csak meglepett az időzítés, mert még el sem kezdődött az idény. Azonban, mint most kiderült, ez jó lehet: velünk ellentétben a Ferrari és a McLaren nagyon korán megkötötték a szerződésüket.”

Verstappen távozása sokak számára azért lenne meglepő, mert minden bizonnyal 2025-ben még a Red Bullé lesz a legjobb autó. A másik serpenyőben viszont az a tény áll, hogy így lenne ideje összeszokni az új csapatával a 2026-os új korszak kezdetére. 2026-tól teljesen új szabályok lesznek, különösen a motorok tekintetében – mondta Wolff. – Ez lehetőséget ad arra, hogy ugyanolyan jól teljesítsünk, mint 2014-ben. Ha versenyzőként az ember korán ott lehet, az természetesen előny.”

Friss