2024. április 28. 01:59

KezdőlapF1Hamilton a bizonyítéka, hogy Verstappen igenis kiköthet a Mercedesnél?

Hamilton a bizonyítéka, hogy Verstappen igenis kiköthet a Mercedesnél?

-

Lewis Hamilton szerint az ő Ferrarihoz való igazolása megmutatja, hogy akár Max Verstappen is átszerződhet a Mercedeshez, ugyanakkor úgy véli, ennek a holland pilóta szempontjából nem lenne értelme. A hétszeres világbajnok kijelentette, a 2021-ben történteknek nincs jelentőségük ebből a szempontból.

Miután Jos Verstappen robbantotta az újabb bombát, és gyakorlatilag távozásra szólította fel Christian Hornert, a Red Bull csapatfőnökét, fia, Max Verstappen jövője is központi témává vált az F1-es sajtóban. A történtek alapján ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a Red Bull két táborra szakadt: az egyik oldalon a thai tulajdonosi kör és a brit szakember, míg a másikon az osztrák vezetés, Helmut Marko tanácsadó és Verstappenék állnak.

A Red Bull mindenkit elveszíthet – Newey, Verstappen és Marko is távozhat, ha Horner nem mond le

Ezek alapján nem lehet kizárni, hogy ha Hornert nem sikerül eltávolítani az istálló éléről, és magától sem mond le, akkor a többiek hagyják el a bikás alakulatot. Ez esetben a címvédő célpontja a Mercedes lehet, hiszen a Ferrarihoz szerződő Lewis Hamilton ülése jövőre megüresedik. A hétszeres világbajnok szerdán kijelentette, hogy riválisa ott van jelenlegi csapatának célkeresztjében, és úgy véli, az ő példája bizonyítja, hogy van esély Verstappen átigazolására.

Hamilton: Verstappen rajta van a Mercedes listáján

„Az átigazolásom megmutatta, hogy bármi lehetséges, a következő hat hónap pedig nagyon érdekes lesz – nyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen. – Nincsenek friss információim. Annyit tudok… Biztos vagyok benne, hogy Max rajta van a listán, de eléggé meg vagyok győződve arról, hogy [a Red Bullhoz] van láncolva, és azt sem látom, hogy az ember miért hagyna ott egy ennyire jó autót.”

Utóbbi mondatával Hamilton arra célzott, hogy a botrány ellenére a Red Bull vélhetően nemcsak 2024-ben, hanem 2025-ben is az élen lesz, hiszen a szabályváltozások előtti évben aligha várható nagy változás az erőviszonyokat illetően. Ha viszont a csapat valóban szétszakad, az a 2026-os idényre valóban éreztetheti a hatását, és könnyen lehet, hogy addigra az energiaitalos alakulat már süllyedő hajóvá válik. Ez esetben viszont érdemes lehet megfontolni a 2025-ös váltást, hogy a pilótának és az új csapatának ne a korszakváltás után kelljen összecsiszolódnia.

Egyik legfőbb bizalmasának szavai is arra utalnak, hogy Verstappen tényleg a Mercedeshez mehet

Persze továbbra is benne van a pakliban, hogy ez csak nyomásgyakorlás Hornerre Verstappenék részéről, mindenesetre ha tényleg Hamilton helyén kötne ki, annak bizonyos szempontból meglenne a pikantériája. 2021-ben ugyanis minden idők egyik legkeményebb bajnoki párharcát vívták, aminek során többször is összeütköztek, a végén pedig egy, azóta hivatalosan is hibásnak ítélt döntés kellett a Red Bull versenyzőjének végső győzelméhez. A brit pilóta szerint ugyanakkor ez utóbbi a mostani helyzetben nem számít.

„Nem mondanám, hogy meglepett, nem – válaszolta arra a kérdésre, hogy mennyire érte váratlanul, hogy a Mercedesnél felmerült Verstappen neve. – Ő egy nagyszerű versenyző. Akkoriban beszéltünk, és abban a pillanatban Max azt tette, amit tennie kellett. Semmi köze nem volt [a hibához]. A sportág szúrt ki velünk, nem az ő hibája volt. Az ő helyében én is pontosan ugyanezt tettem volna, szóval ezzel a részével nincs semmi probléma. Ha az ember egy csapatot vezet, akkor a legjobb versenyzőt akarja, és olyan istállót akar, amely behozza a nézőket, behozza a szponzorokat, és ő is ezek közé tartozik, szóval megértem. Azt mondanám, hogy számára nem lenne értelme, de érdekes lenne látni.”

Az esetleges csapatváltásról természetesen Verstappent is megkérdezték, aki ugyan kijelentette, hogy mindenképpen a maradás a szándék, ennek ellenkezőjét sem zárta ki kategorikusan. A címvédő Hamilton átigazolását hozta fel példaként, és azt is megemlítette, hogy a 2026-től kezdődő időszak meglehetősen nagy kérdőjelnek számít, de ennek tudatában írta alá a 2028-ig tartó szerződését.

Apja nem hazug, de Verstappen ennek ellenére úgy véli, nincs oka elhagyni a Red Bullt

Friss