2024. április 27. 14:41

KezdőlapF1Közel 30 év után Hill visszatért Schumacher egyik legpiszkosabb tettének helyszínére (kép)

Közel 30 év után Hill visszatért Schumacher egyik legpiszkosabb tettének helyszínére (kép)

-

Damon Hill az Adelaide Motorsport Festivalon megkereste azt a pontot, ahol 1994-ben Michael Schumacher nekiment, eldöntve ezzel a világbajnoki küzdelmüket. A 63 éves exversenyző szóban is felidézte a történteket.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a hétvégén rendezték az Adelaide Motorsport Festivalt. Az eseményen Valtteri Bottas aktívan részt vett, hiszen több autót is meghajtott azon a pályán, amely 1985 és 1995 között otthont adott az Ausztrál Nagydíjnak. A finn versenyző azonban egy lerövidített szakaszon ment körbe, így az 5-ös, illetve 6-os kanyaron nem hajtott át.

Az F1 sztármérnökének legrosszabb autóját vezette Hamilton egykori csapattársa (videók)

Hogy miért pont ezt a részt emeltük ki? Nos, azért, mert ott zajlott le a pálya történetének egyik, ha nem a legemlékezetesebb jelenete. 1994-ben itt dőlt el a világbajnoki csata Michael Schumacher és Damon Hill között, amely egy ütközéssel ért véget. A Williams akkori versenyzője pedig egy kép erejéig odaállt arra a pontra, ahol megtörtént a csattanás. A fotóra ránézve egyébként szinte lehetetlen lenne megmondani, hogy ez egy F1-es szempontból történelmi pont, hiszen egy teljesen átlagos utcasaroknak tűnik.

A pálya versenyben futott leggyorsabb körének rekordját tartó Hill aztán fel is idézte a történteket. A szezonzáróra úgy érkeztek meg, hogy Schumacher vezetett 1 ponttal, és bár az időmérőn szintén ő érte el a jobb pozíciót, pénteken nagy balesetet szenvedett, ami nyilvánvalóan nem segítette a céljában. A brit versenyző erre is próbált építeni.

Az egész szezon drámai volt a szörnyűségek miatt – utalt elsősorban Roland Ratzenberger és Ayrton Senna imolai halálára. – Kemény év volt, én pedig felzárkóztam Michaelre, megvertem őt Szuzukában, majd idejöttünk a nagy végjátékra. Michael nagyot bukott az egyes-kettes sikánban, belecsapódott a korlátba, így egyértelműen rajta volt a nyomás. [Korábban] még soha nem nyerte bajnokságot, ahogyan én sem, szóval minden adott volt.”

A rajt után aztán mindketten megelőzték Nigel Mansellt, és elhúztak a mezőnytől. Schumacher vezetett, de Hill sokáig szorosan követte, mígnem aztán minimálisan lemaradt tőle. A 36. körben azonban a Benetton versenyzője az 5-ös kanyarban nekiment a falnak, és onnan tért vissza a pályára, riválisa pedig a következőben beszúrt mellé.

A manővernek ütközés lett a vége, és bár Schumacher mindig is tagadta, alighanem a pillanat hevében szándékosan ment neki ellenfelének. A német pilóta azonnal kiesett, míg Hill ugyan eljutott a bokszutcáig, de a felfüggesztése annyira megsérült, hogy neki is fel kellett adnia a küzdelmet, így vetélytársa ért fel először a csúcsra. Sokan nem értették, hogy a Williams versenyzője miért nem volt türelmesebb, hiszen Schumacher autója egyébként is végzetes sérülést szenvedett, de Hill valójában nem volt teljesen tisztában azzal, hogy mi történt.

Az első húsz körben végig vehemensen mentünk, padlógázon, és mindenkitől mérföldekre voltunk, csak a győzelemre törekedtünk – idézte fel a futam alakulását. – Végül kissé ellépett tőlem, mert ő elment egy lekörözött mellett, engem pedig feltartottak, utána pedig már nem láttam őt. Amikor befordultam az [5-ös] kanyarba, láttam, hogy jön vissza a pályára. Nem tudtam, hogy nekiment a falnak, csak annyit láttam, hogy egy srác visszatér a pályára. Szuzukában, az előző futamon láttam, hogy letért a pályáról, majd visszajött, és azt gondoltam, hogy ennek a fickónak kilenc élete van, egy szabadulóművész. Úgy voltam vele, hogy megint megúszta, meg kell próbálnom. A többi pedig már történelem.”

Bár Schumacher tette természetesen túlment a sportszerűség határán, még úgy is, hogy végül megúszta büntetés nélkül, az ő igazságérzetét is jogosan bánthatta volna, ha elveszíti a csatát. Az idény közepén ugyanis még óriási előnye volt, ám az FIA nagyrészt nevetséges indokokkal a tizenhat futamból kettőről kizárta, további kettőről pedig eltiltotta a német versenyzőt. Enélkül pedig alighanem már jóval korábban lezárta volna a párharcot.

Schumacher hibázott, de az igazi botrány az lett volna, ha nem ő lesz a világbajnok 1994-ben

Friss