2024. április 27. 14:10

KezdőlapF1Wolff ismét odaszúrt Hornernek: Nem akarok ugyanabba a csapdába esni

Wolff ismét odaszúrt Hornernek: Nem akarok ugyanabba a csapdába esni

-

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Red Bullt irányító kollégájának, Christian Hornernek odaszúrva leszögezte, nem akar szabályváltozásokat annak érdekében, hogy enyhítsék a bikások fölényét. A Ferrari első embere, Frédéric Vasseur másképp fogalmazva jutott hasonló következtetésre.

Bár azok, akik a nem a Red Bullnak szurkolnak, a szezon előtt bízhattak benne, hogy változik a helyzet, egyelőre úgy tűnik, hogy az energiaitalos istálló, illetve Max Verstappen ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta. A címvédő már zsinórban kilenc győzelemnél jár, ráadásul az idei szezon első két versenyén csapattársa, Sergio Pérez biztosította a kettős diadalt.

Ez a fölény sokakat a Mercedes legdominánsabb éveire, a hibrid korszak kezdetére emlékeztet, amikor Lewis Hamilton és Nico Rosberg kis túlzással azt csináltak, amit akartak, mert normál körülmények között legfeljebb a másik jelentett veszélyt rájuk. Akkoriban többen is úgy gondolták, hogy változtatni kell a szabályokon annak érdekében, hogy a mezőny többi tagja közelebb kerüljön a csillagos alakulathoz.

„A Mercedes nagyszerű munkát végzett – nyilatkozta akkoriban Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. – Van egy jó autójuk, egy fantasztikus motorjuk és két remek versenyzőjük. Az a probléma, hogy olyan nagy a különbség, hogy végül három kategóriában versenyzünk. Ez nem egészséges az F1 számára. [Az FIA-nak] van egy teljesítménymérője, így látják, hogy az egyes erőforrások mit produkálnak, rendelkeznek a tényekkel. Elég könnyen ki tudnának találni valamilyen módot a kiegyenlítésre.”

Verstappen unalmassá teszi az F1-et? – korábbi csapattársának nem tetszik ez a vélemény

Bár a mostani korszakból az ideit is beleszámítva már csak két év van hátra, hiszen 2026-ban érkezik az új szabályrendszer, néhányan így is féltik a sportágat a Red Bull dominanciájától. Lewis Hamilton még tavaly nyáron vetette fel, hogy ne lehessen bármikor elkezdeni a következő autó tervezését, mondván, a bikások így szezonról szezonra előnyben lesznek. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke viszont nem hajlandó ilyesmibe belemenni, és hangsúlyozta, hogy a többi istállónak kell fejlődnie. Persze a Red Bull méltatása mellett nem maradhatott el, hogy kicsit odaszúrjon Hornernek.

Nem akarok ugyanabba a csapdába esni, mint a szomszédban lévő csapatfőnök-kollégám 2014-15-ben, aki azt mondta, hogy változtatni kellene a szabályokon, mert [az egyik istálló] túl domináns – jelentette ki. – Szerintem az elmúlt két évben messze ők végezték a legjobb munkát az összes csapat közül, és dicséret illeti őket. Szó szerint úgy tűnnek el a távolban, ahogyan akarnak, és senki más nincs a közelükben. Ők egyszerűen egy másik ligában játszanak. A mi sportágunk pedig tisztességes sportág: a legjobb teljesítményt jutalmazzák, legyen szó az autóról, a gépről vagy az emberről.”

A bahreini és a szaúd-arábiai hétvége után úgy tűnik, hogy a Red Bull elsősége mellett idén az sem kérdés, hogy a Ferrari van a legközelebb hozzájuk. Ugyanakkor minden jel arra mutat, hogy egy teljes idényen keresztül a maranellóiaknak sincs esélyük. Frédéric Vasseur azonban szintén nem az előírások környékén keresi a hibát.

„Ha ugyanolyan mértékben tudunk javulni, mint tavaly, az biztató – kezdte a Scuderiát irányító szakember. – Őszintén szólva a csapatra koncentrálok, arra, hogy fejlesztenünk kell az autót. Ha pedig egy hétvégén még a Red Bull előtt is állunk, akkor is tartani fogom ezt a megközelítést, és megpróbálok jobb munkát végezni a következő héten. Nem azért kell megállni vagy többet fejleszteni, mert elsők, másodikok vagy harmadikok vagyunk, Teljes mértékben hajtunk, és ugyanezzel a hozzáállással folytatjuk. Nem az én hatásköröm, hogy ez érdekes vagy sem, mi csak arra koncentrálunk, hogy fel kell zárkóznunk. Egyértelmű, hogy még mindig előnyben vannak velünk szemben, nekünk pedig tovább kell fejlődnünk és hajtanunk.”

Friss