2024. május 04. 04:32

KezdőlapF1Döbbenetes balesetek, drámai fordulatok, pazar csaták – 1 órányi emlék az F1-es...

Döbbenetes balesetek, drámai fordulatok, pazar csaták – 1 órányi emlék az F1-es Ausztrál Nagydíjakról

-

Az előttünk álló hétvégén rendezik a 87. Ausztrál Nagydíjat, amely összességében a 38. Forma–1-es futam lesz a kontinensen (az eddigiekből 11-et Adelaide-ben, 26-ot a melbourne-i Albert Parkban tartottak). Az F1 pedig ebből az alkalomból rendhagyó, egyórás YouTube-videóval kedveskedett a rajongóknak, amelyben felidézik az ausztráliai futamok legemlékezetesebb pillanatait.

Kezdésnek újraélhetjük a 2002-es szezonnyitó hatalmas rajtbalesetet, amelyben Ralf Schumacher ugratónak használta Rubens Barrichello Ferrariját; majd jön egy emlékezetes hármas csata 2017-ből és a tavalyi, több piros zászlót hozó káoszfutam főbb eseményeit is felidézik nekünk. Persze ennél régebbre is visszatekinthetünk: terítékre kerül többek között Sebastian Vettel és Robert Kubica 2009-es utolsó körös ütközése; Kimi Räikkönen és Eddie Irvine első ferraris győzelme; a 2006-os futam őrült befutója; Martin Brundle látványos 1996-os rajt utáni bukása; Juan Pablo Montoya és Michael Schumacher 2002-es, győzelemért zajló kerék a kerék elleni csatája, illetve Mark Webber minardis csodapontjai; Timo Glock 2008-as ugratása; Fernando Alonso horrorisztikus 2015-ös balesete; de megnézhetjük fedélzeti kamerából teljes egészében a valaha futott leggyorsabb kört a melbourne-i aszfaltcsíkon.

25 éve: Szurkoló által meghackelt csapatrádió okozott botrányt az F1-es szezonnyitón

És ez nem minden, hiszen a visszatekintés nemcsak az 1996-tól napjainkig rendezett (2020 és 2021 kivételével) Albert Park-i futamokra, hanem az 1985 és 1995 közötti Adelaide-i Ausztrál Nagydíjakra is kiterjed. Így megnézhetjük, ahogy 1986-ban Nigel Mansell drámai körülmények között esett ki útban a világbajnoki cím felé; ahogy 1991-ben totális káoszba fulladt a futam az esőben; ahogy Ayrton Senna és Nigel Mansell csatája ütközésbe torkollt 1992-ben; vagy ahogy Michael Schumacher és Damon Hill ütközött 1994-ben.

Az említettek mellett pedig feltűnnek mára feledésbe merült mozzanatok is, például az, ahogyan Jean Alesi nem állt ki tankolni 97-ben, majd a pálya szélére parkolta le a Benettonját; vagy ahogyan Michael Schumacher tőle szokatlan hibával kezdte a 2005-ös évet, amikor összeütközött Nick Heidfelddel.

A teljes videó IDE KATTINTVA érhető el. Jó szórakozást!

Kínos módon esett ki az élről és bukott óriási összeget, de így is szerencséje volt Coulthardnak

Friss