2024. április 30. 20:39

KezdőlapF1Komoly lépést tett az Aston Martin, hogy megszerezzék a Red Bull egyik...

Komoly lépést tett az Aston Martin, hogy megszerezzék a Red Bull egyik legfontosabb emberét

-

Sajtóértesülések szerint Lawrence Stroll, az Aston Martint birtokló konzorcium többségi tulajdonosa pár hete ajánlatot tett Adrian Newey-nak, a Red Bull technikai főigazgatójának. Amennyiben utóbbi elfogadja azt, annak óriási befolyása lehet a pilótapiacra.

A Red Bull F1-es csapatának kulcsemberei közül jóformán senkinek sem biztos a jövője a kialakult belháború miatt. Köztük van Adrian Newey, az istálló technikai főigazgatója is, aki ugyan tavaly szerződést hosszabbított a bikásokkal, az utóbbi időszakban több csapattal is szóba hozták. Először a Ferrarival, de egy másik alakulat állítólag már előrébb tart a brit szakember megszerzésének folyamatában.

Hamilton megint jó lóra tett? – Newey-t és egy rakás Red Bull-mérnököt csábít a Ferrari

Nemrég felröppent a hír, hogy Newey akár az Aston Martinnál is kiköthet, most pedig az Autosport azt írja, hogy már konkrét ajánlattétel is történt ez ügyben. A brit portál ugyanis úgy tudja, hogy Lawrence Stroll, a silverstone-i alakulatot birtokló konzorcium többségi tulajdonosa szerződést ajánlott a 65 éves mérnökzseninek.

A részletek persze nem ismertek, és a csapat sem kommentálta a pletykát, de a hírek szerint Newey akkora fizetést kapna, amely a legjobban fizetett pilótákéval vetekedne. Emellett az is nagy előnyt jelent a Ferrarival szemben, hogy az Aston Martin központja mindössze 27 kilométerre van közúton a Red Bullétól, így logisztikai szempontból sokkal egyszerűbb lenne a váltás. Már persze ha egyáltalán váltani akar.

Amióta Stroll felvásárolta a csapatot, rengeteg pénzt fektetett bele számos területen. Mindenekelőtt hamarosan felépül az új gyár, valamint a szintén vadonatúj szélcsatorna. Emellett jó néhány mérnököt sikerült elcsábítania, köztük a Red Bulltól is. 2026-tól kezdve pedig gyári támogatású csapatként fognak működni, hiszen a Mercedeséi helyett a Honda motorjait fogják használni.

Elképzelhető tehát, hogy Newey lenne a kirakós utolsó darabja az Aston Martinnál. A brit szakember számára az is nagy motivációt jelenthet, hogy Fernando Alonsóval dolgozhat együtt, akivel mindig is szeretett volna egy csapatban lenni. Már persze ha a kétszeres F1-es világbajnok marad a silverstone-i alakulatnál, ám erre sincs garancia.

Senna halálát sajnálja a legjobban az F1 zsenije, aki Alonsót hiányolja leginkább „gyűjteményéből”

Newey esetleges érkezése persze alighanem nála is pluszpontot jelentene, és nem kizárt, hogy a Mercedesszel szemben az Aston Martin felé billentené a mérleg nyelvét. Amennyiben viszont a Red Bullnál lenne üresedés a következő évre, és lenne lehetősége átülni, aligha habozna, hiszen a bikások jövőre jó eséllyel ott lesznek a közvetlen élmezőnyben.

A Red Bullnál pedig nagyon is lehet üresedés, ráadásul jelenleg egyik pilóta esetében sem biztos, hogy a következő évben is ott fog versenyezni. Sergio Péreznek idén lejár a szerződése, Max Verstappent pedig Newey-hoz hasonlóan a hatalmi harcok üldözhetik el. Amennyiben ez valóban megtörténik, a brit szakember pedig az Aston Martinhoz igazol, akkor lehetséges, hogy a silverstone-iak a mostani címvédőt is meg tudják szerezni.

Friss