2024. április 29. 04:09

KezdőlapF1Újra egy Kimi száguldott egy F1-es autóban

Újra egy Kimi száguldott egy F1-es autóban

-

Sajtóértesülések szerint életében először vezethetett F1-es autót Andrea Kimi Antonelli, aki Imolában vihette pályára a két évvel ezelőtti Mercedest. A 17 éves pilóta jövőre akár állandó ülést is kaphat a legmagasabb kategóriában.

Andrea Kimi Antonelli nevét sokkal többen ismerik, mint egy átlagos 17 éves pilótáét. Ez egyrészt a remek eredményeinek köszönhető, másrészt pedig annak, hogy a jövőre a Mercedestől a Ferrarihoz igazoló Lewis Hamilton utódjelöltjeként is szóba került a neve. Emellett pedig ott van a második keresztneve, amelyet természetesen Kimi Räikkönen után kapott, miután édesapja a finn pilóta nagy szurkolója volt.

A Mercedes kész volt leváltani Hamiltont, de ő elkerülte, amit Michael Schumacher nem

Ennélfogva el lehet mondani, hogy három év, illetve három és fél hónap után ismét egy Kimi vezethetett egy F1-es autót. 2007 világbajnoka ugyanis a 2021-es szezonzárón vonult vissza a sorozattól, míg névrokona egybehangzó sajtóértesülések szerint Imolában próbálhatta ki a Mercedest. Persze nem az idei kocsit, hanem a szabályoknak megfelelően a 2022-es változatot, azaz a W13-ast.

A teszt nem nyilvános, így a csapat képeket, videókat és egyéb részleteket sem közölt az eseményről, így nem lehet tudni, hogy Antonelli hogyan szerepelt. Azt viszont igen, hogy állítólag kétnapos tesztről van szó, vagyis az olasz tehetség szombaton is autóba ülhet, hogy minél jobban megismerkedjen a Forma–1-es technikával.

Antonellit generációja legnagyobb tehetségének tartják, miután gokartos korában túlzás nélkül agyonnyerte magát. Nem véletlen, hogy 2019-ben csatlakozhatott a Mercedes juniorprogramjához. Együléses karrierjét már 2021 második felében megkezdte, de első teljes szezonját 2022-ben teljesítette, amikor valósággal letarolta az olasz és a német Forma–4 mezőnyét.

Már most tinilányok ugrálják körbe az „új Kimit”, aki csak örül, ha Räikkönen rajongói is szurkolnak neki

Tavaly már a Formula Regionális Európa-, illetve Közel-keleti bajnokságban vett részt, és ezekben a szériákban sem talált legyőzőre, hiába volt újonc. A Mercedes pedig egy bátor lépéssel úgy döntött, hogy kihagyják a következő lépcsőfokot, az FIA Forma–3-as bajnokságot, és rögtön az F1 közvetlen előszobájának számító Forma–2-be teszik, ahol így a mezőny legfiatalabbjaként szerepel.

A Red Bull és Verstappen sokkoló lépését idézi a Mercedes legutóbbi döntése

Év elején pedig az is felmerült, hogy idén egy ennél is bátrabb döntést hozhatnak meg vele kapcsolatban, és ő lehet Hamilton utódja a Mercedesnél. Bár kizárni még mindig nem lehet ezt a forgatókönyvet, azért valamennyire elcsendesedtek ezek a hangok: egyrészt azért, mert Antonelli szereplése egyelőre nem kiugró, másrészt pedig felmerült, hogy akár Max Verstappen – akihez egyébként sokan hasonlítják – leigazolására is lehet esély. Persze ha a Mercedes nem is jön össze jövőre, egy kisebb csapatnál, például a Williamsnél már 2025-ben elkezdheti F1-es karrierjét.

Alonso Mercedeshez igazolásáról is dönthet a hétvégén rajtoló sorozat alakulása

Friss