2024. május 02. 10:18

KezdőlapF1A „józan ész” által diktált változtatásra szólította fel az FIA-t Russell a...

A „józan ész” által diktált változtatásra szólította fel az FIA-t Russell a „csonka” pénteki nap után

-

George Russell úgy véli, változtatni kell a szabályokon, különben a jövőben is elő fognak fordulni olyan helyzetek, hogy az eső miatt alig van autó a pályán. A Mercedes versenyzője arról is beszélt, hogy mire kell a legjobban figyelni az időmérőn.

Bár hivatalosan mindkét szabadedzés lezajlott, bizonyos szempontból mégis „csonka” lett a Japán Nagydíj pénteki napja. Az első tréningen Logan Sargeant balesete miatt volt 10 perc szünet, de az igazi problémát nem ez, hanem a második gyakorlás előtt eleredő eső jelentette, aminek következtében csak a hajrában népesült be igazán a pálya.

Ugyanakkor így is csak öten autóztak olyan mért kört, amelyet még az idő lejárta előtt kezdtek meg, heten pedig még csak el sem hagyták a garázst. Ennek alighanem az volt az oka, hogy spórolni akartak az intermediate gumikkal arra az esetre, ha a hétvége további részében szükség lenne rá. George Russell is így tett, ám a brit pilóta szerint módosításra van szükség ezen a téren.

Verstappen és Alonso is „szabadságot vett ki” a Japán Nagydíj második edzésére

Nagy kár az összes itteni rajongó és az otthonól a világ háromnegyedét átutazók szempontjából – nyilatkozta. – Elég bosszantó, hogy egyetlen kört sem tudunk megtenni. Remélem, az FIA minden csapatnak lehetővé teszi, hogy egy szett száraz gumit átvigyenek a harmadik szabadedzésre, mert a harmadik szabadedzésen általában nem teszünk meg sok kört, csak gyakorlunk az időmérőre, úgyhogy ez nagyszerű lenne nekünk és a szurkolóknak. Szóval bízom benne, hogy a józan ész győzedelmeskedik, és találunk megoldást az ilyen körülményekre, mert nem ez az első alkalom, hogy ez történt, és biztosan nem is az utolsó.”

Az első szabadedzés persze azért értékelhető eredményt hozott, és a Mercedes ez alapján a korábbi hétvégékhez képest optimista lehet, hiszen Russell a negyedik, míg Lewis Hamilton az ötödik lett, 474, illetve 487 ezredes lemaradással Max Verstappen mögött. Az első három hétvége borzalmasan sikerült a csillagosok számára, de a 26 éves pilóta szerint látszik a fény az alagút végén.

Az első szabadedzésen egyértelműen jobban teljesítettünk a vártnál, szóval ez kellemes meglepetés volt – fogalmazott. – Nagyon jó volt vezetni az autót, és Lewis, valamint én is nagyon elégedettek voltunk az egyensúlyával. Kicsit hűvösebb időben jobban teljesített, és rengeteg elemet teszteltünk, hogy megpróbáljuk kicsit kiegyensúlyozottabbá tenni a kocsit, amikor változékonyak a körülmények, úgyhogy az idő majd eldönti. A második szabadedzés mindenki számára kimaradt. Volt néhány érdekes dolog, amit ki akartunk próbálni, de néha ilyen az F1 természete.”

Szorosan tapadtak Verstappenre az üldözői a Japán Nagydíj első edzésén

Persze majd az időmérőn fog kiderülni, hogy a Mercedes valójában hol tart, a kvalifikáció ugyanakkor mindenki számára jelenthet nehézséget. Russell rámutatott, hogy sokaknak várhatóan nem is lesz öt friss lágy szettje, így az élcsapatoknak nagyon jól kell gazdálkodniuk a gumikkal, ha a Q3-at a lehető legkedvezőbb helyzetből akarják megkezdeni.

„Nagy kihívás lesz, mert egyértelmű, hogy az időmérőn egy [mért] kört lehet megtenni egy [szett] abroncson, nem lehet többet teljesíteni – magyarázta. – A legtöbb pilótának talán csak három vagy négy szettje van az időmérőre, úgyhogy nagyon el kell kapni ezeket a köröket, ha az ember reménykedni akar benne, hogy két szett új gumival jut be a Q3-ba. Úgy gondolom, hogy nagyobb lesz a kopás, és erre kell majd koncentrálni.”

Friss