2024. május 02. 20:02

KezdőlapF1Red Bull-botrány: kamu volt az egész, a Red Bull saját ügyvédjével mosdatta...

Red Bull-botrány: kamu volt az egész, a Red Bull saját ügyvédjével mosdatta tisztára Hornert?

-

Új információ látott napvilágot Christian Horner zaklatási botrányáról, ami alapján erősen megkérdőjelezhető, hogy a Red Bull saját vizsgálata tényleg független volt-e.

Noha az Ausztrál és a Japán Nagydíj alatt is viszonylagos nyugalom uralkodott a Red Bull háza táján, a csapaton belüli háborúnak és a Christian Horner körül kirobbant zaklatási botránynak még messze a vége. Néhány nappal ezelőtt a BBC szólaltatta meg a csapatfőnököt zaklatással vádoló női alkalmazott egyik közeli ismerősét, aki a felfüggesztett hölgy szavait tomácsolva többek között rámutatott: Horner egykori személyi asszisztense nem érti, a rendelkezésre információk alapján egy független vizsgálat miként juthatott arra a következtetésre, hogy a csapatfőnök nem bűnös.

A Red Bull elhallgattatta Horner vádlóját, aki szerint világos, hogy végül ki akarják majd rúgni

Mégsem volt annyira független a vizsgálat?

A Red Bull anyacége által lefolytatott vizsgálat függetlenségével kapcsolatban már korábban is felmerültek aggályok (az ügyvéd például Horner kikérdezése után hetekre felszívódott, és elérhetetlenné vált a Red Bull osztrák tulajdonosai számára), a Business F1 Magazine információja alapján pedig nem alaptalanul. Az egyébként már számos alkalommal hiteltelennek bizonyuló újság értesüléseinek persze nem feltétlenül kell nagy jelentőséget tulajdonítanunk, de ezúttal a Motorsport német partneroldala, a Motorsport-Total is megtette, lévén konkrét nevet derítettek ki, és nem csak homályos találgatásokba bocsátkoztak.

Mégpedig a Red Bull által a vizsgálattal megbízott ügyvédét, akiről Christian Horner maga is kijelentette, hogy egy KC-ről (crown prosecutor), azaz királyi jogtanácsosi (KC) rangban levő személyről van szó, és mivel ezt az elismerést csak a legkiválóbb, a jövőben potenciálisan bírókká váló ügyvédek kaphatják meg, a szakértelméhez nem férhet kétség. Ám a Business által közzétett név Peter Blake-Turneré, egy 74 éves ügyvédé, aki nemhogy nem királyi jogtanácsos, de még csak nem is védőügyvéd, hanem egy egyszerű ügyvéd, aki nemrég mondott fel egy kisebb biztosító-társaságnál részmunkaidőben betöltött állásából.

Blake-Turner saját oldala alapján jelenleg tanácsot ad „egy nemzetközi zártkörű társaság igazgatótanácsának a legmagasabb szinten”, különösen, ami a „társaság többségi tulajdonosait illeti.” Noha ezt nem írja, a Business F1 szerint ez a cég értelemszerűen a Red Bull GmbH, a többségi tulajdonos pedig a thai Chalerm Yoovidhya. Magyarán: a Red Bull a saját ügyvédjét bízta meg a Horner-ügy felgöngyölítésével, ami már önmagában komoly kérdéseket vet fel, az pedig, hogy a feladatot a Hornerrel köztudottan remek kapcsolatot ápoló, a csapatfőnök mellett az utóbbi hetekben is rendíthetetlenül kitartó Yoovidhya tanácsadója kapta, egy az egyben aláássa a folyamat függetlenségét.

Verstappen apja túszul ejtette a Red Bullt? – ezért van akkora hatalma Josnak

Ezek az ügyek vannak folyamatban

Hogy az ügyvéd kilétének napvilágra kerülése után mi történik, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre Horner vádlója több szálon is elindult. Egyrészt megkérte a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA), hogy vizsgálja ki az ügyet, ami jelenleg is folyamatban van. Emellett a hölgy élt a Red Bull vizsgálatának felülvizsgálati lehetőségével. Azt nem tudni, hogy erre a Red Bull kit bízott meg, de aligha Blake-Turnert. Emellett pedig a felfüggesztett alkalmazott bírósághoz is fordult, azaz jelenleg három különböző módon is próbálja bizonyítani az igazát.

Eközben Horner továbbra is hallgat – a Motorsport-Total vasárnap este a Japán Nagydíj után megkérdezte tőle, hogy akarja-e kommentálni a vádlója közeli barátja által elmondottakat, a csapatfőnök válasza pedig egy kurta „nem” volt. Mindez persze nem meglepő, hiszen a Red Bull által a BBC-vel közöltek alapján Horner és a nő is titoktartási megállapodást írt alá, amely nem engedi nekik, hogy az ügyről nyilatkozzanak. A pletykák szerint ezt a megállapodást Horner, és nem a nő szorgalmazta.

Friss