back to top
2024. május 17. 13:01

KezdőlapF1Newey után Verstappen is el akarja hagyni a Red Bullt, miközben Sainz...

Newey után Verstappen is el akarja hagyni a Red Bullt, miközben Sainz tizenkilencre lapot húz?

-

Ralf Schumacher biztosra veszi, hogy Max Verstappen el akarja hagyni a Red Bullt, amit Bernie Ecclestone ostobaságnak tartana. Amennyiben ez már az idei év végén megtörténik, akkor akár Carlos Sainz is mehet a helyére, aki állítólag elutasította a 2026-ban Audivá váló Sauber ajánlatát.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Adrian Newey jövőre elhagyja a Red Bullt, sőt, a Forma–1-es munkát azonnali hatállyal befejezte. Hogy ez elindíthat-e egy lavinát a bikások csapatánál, az hamarosan kiderül, mindenesetre Max Verstappent aligha a maradás felé tereli ez a fejlemény. Olyannyira, hogy Ralf Schumacher szerint a címvédő távozni akar.

Itt az első beismerés Verstappenéktől arról, hogy Max tényleg a Mercedeshez igazolhat

„Azt gondolom, hogy vannak más lehetőségei – nyilatkozta a német Sky Sportsnak a hatszoros Forma–1-es futamgyőztes. – A paddockban már hallani történeteket arról, hogy másokkal is beszélget. A kérdés az, hogy ez jövőre vagy az azt követő évben fog megtörténni, de én biztosra veszem, hogy távozni akar.”

A holland pilóta esetleges eligazolásával kapcsolatban nemrég Bernie Ecclestone, a Forma–1 korábbi vezérigazgatója is megszólalt. A 93 éves üzletember nem tartaná helyes lépésnek a távozást. „Túl intelligens ahhoz, hogy ezt megtegye – jelentette ki a RacingNews365.com-nak adott interjújában még Newey távozásának bejelentése előtt. – Mit nyerne vele? Hova menjen? Ostobaság lenne eligazolnia. Szerintem nem tudna olyan helyre menni, ahol pontosan ugyanolyan kiszolgálásban részesülne, mint a Red Bullnál.”

Amennyiben Verstappen elhagyja a bikás alakulatot, úgy minden bizonnyal a Mercedeshez menne. A 26 éves versenyző édesapjával, Jos Verstappennel, valamint menedzserével, Raymond Vermeulennel állítólag a Miami Nagydíj után leül tárgyalni a csillagos alakulat vezetőségével. Ecclestone úgy véli, ha a címvédő a távozás mellett dönt, akkor ez az egyetlen járható út, amivel akár el is hallgattathatná a kritikusait.

„Elmenne, mert azt gondolja, bebizonyíthatná, hogy nem az a helyzet, amit az emberek mondanak, miszerint talán nem is rajta [múlik a siker], hanem az autó fantasztikus? – fogalmazott. – Esetleg azért szeretne elmenni máshova, hogy bebizonyítsa, »rajtam [múlik], nem az autón«. Ez a dolog másik oldala. Ugyanakkor hova menne? Szerintem végső soron a Mercedes a nyilvánvaló választás.”

Mindent bevet a Mercedes, hamarosan leülnek tárgyalni Verstappennel

A legfrissebb információkból kiindulva Verstappen döntése alapjaiban befolyásolhatja Carlos Sainz sorsának alakulását. Antonio Lobato, a DAZN újságírója ugyanis az X-en arról számolt be, hogy nem a spanyol pilóta lesz Nico Hülkenberg csapattársa a Saubernél, amely 2026-tól Audiként fog versenyezni, mivel a Ferraritól távozó versenyző tizenkilencre lapot húzott.

„A Sauber/Audi hamarosan bejelenti, hogy 2025-től ki fog Hülkenberggel versenyezni – kezdte. – Úgy tudom, hogy nem Carlos Sainz lesz az, mert úgy döntött, hogy nem fogadja el az ajánlatot, és hagyta, hogy leteljen a válaszadási határidő. Ha elfogadja, az mentálisan nyugalmat adott volna neki, anyagi szempontból pedig egy jó ajánlat lett volna, de inkább vállalta a kockázatot, hátha talál helyet egy versenyképesebb csapatnál. A főbb lehetőségek a Red Bull, ha lesz mozgás, (úgy tűnik, lesz), valamint a Mercedes. Tárgyalnak, de még nincs semmi. A Mercedes Verstappent akarja, aki kétségkívül a kirakós kulcsfigurája.”

Friss