back to top
2024. július 27. 01:39

KezdőlapF1A Red Bull veteránjának ismét korrigálnia kellett magát, ezúttal Newey jövőjével kapcsolatban

A Red Bull veteránjának ismét korrigálnia kellett magát, ezúttal Newey jövőjével kapcsolatban

-

Helmut Marko kijelentette, Adrian Newey fontos tagja volt a Red Bullnak, de a távozása nem jelent nagy visszaesést. A Red Bull tanácsadójának szavai alapján valóban volt konfliktus a technikai főigazgató és Christian Horner csapatfőnök között, és egy korábbi kijelentését is tisztázta.

Már közel másfél hete hivatalos, hogy Adrian Newey távozik a Red Bulltól. Az utóbbi években a technikai főigazgató pozícióját betöltő szakember 2025 elején hagyja ott a bikásokat, de a Forma–1-es autóval kapcsolatos munkálatokat már most befejezte. Ennek következtében hivatalosan már most megkezdte a kötelező szabadságát, így egy év múlva munkába tud állni új állomáshelyén, amennyiben lesz neki.

A 65 esztendős mérnök távozásával kapcsolatban Helmut Marko is kifejtette véleményét. Az energiaitalosok tanácsadója elárulta, hosszú ideje érett már a bejelentés, és arra is egyértelmű utalást tett, hogy volt feszültség Newey és Christian Horner csapatfőnök között. Amikor ugyanis rákérdeztek, hogy utóbbi nemrég megjelent interjúja, amelyben honfitársa szerepét csökkentette, és amelyre Newey felesége, Amanda annyit kommentelt, hogy „baromság”, befolyásoló tényező volt-e, annyit felelt, hogy ez volt az egyik ok a sok közül. Ezután méltatta a tervezőzsenit.

Tovább lökheti a távozás felé Verstappent a Red Bull belharcának legfrissebb fejleménye?

„Newey egy legenda – nyilatkozta az OE24-nek. – Ő a legjobb F1-es tervező, és akkor volt a legjobb, amikor szabályváltozások voltak, mert mindig tudja, hogyan lehet a legjobban kihasználni az új értelmezéseket. Newey-val pedig az embernek van egy vezére. Vele a fedélzeten sokkal könnyebb volt megszerezni a fiatal mérnököket, mert megtiszteltetés volt számukra, hogy vele dolgozhatnak. Másfelől a műszaki csapatunk széles körű [képességekkel rendelkezik], és vegyesen vannak benne tapasztalt emberek, mint például Pierre Waché [technikai igazgató], illetve fiatalabbak. Amikor problémák adódtak, gyakran Newey volt az, aki elsőként állt elő a megoldással.”

Marko leszögezte, hogy Newey távozásával a legtapasztaltabb mérnöküket veszítették el, de úgy véli, ez sem fog különösebb nehézséget okozni nekik. Igaz, az osztrák veterán attól tart, hogy a brit szakember az egyik riválisnál fog kikötni. Ezzel kapcsolatban tisztáznia kellett egy korábbi megszólalását, ami már nem először fordult elő vele, bár ezúttal nem egy botrányos megjegyzésről volt szó.

Sajtó: a Ferrari egy nagy fogásról már lemaradt, nem távozik a Red Bull kulcsembere

„Milyen színekben látom Newey-t a jövőben? Úgy vélem, a piros nem annyira megy a sötétkékhez. Ugyanakkor szerintem egy olyan nagyszerű színben, mint a zöld, bármi lehetséges” – jelentette ki pár nappal ezelőtt. Ezzel sokak számára egyértelműnek tűnt, hogy az Aston Martinra utal, ami már csak azért is meglepő lenne, mert sajtóértesülések szerint Newey nem akar a silverstone-i istállóhoz menni. Marko azonban most elmondta, hogy „nyilvánvalóan félreértettek, inkább a pirosat választanám”.

Hogy Newey valóban a Ferrarihoz megy, vagy valahol máshol fog kikötni, esetleg mégis a nyugdíjat választja, az előbb-utóbb kiderül. Az viszont biztos, hogy a Red Bull 2026-os, teljesen új szabályok szerint épülő autóján már nem fog dolgozni, de Marko szerint ezt túl fogják élni. „Newey [távozásával] megszűnik a mítosz, de nem hiszem, hogy emiatt technikai szinten összeomlanánk – fogalmazott. – Most a világbajnokságra kell koncentrálnunk, és újra meg kell nyugtatni a csapatot.”

Newey pilótának állt, Graham Hill Lotusát vezeti a hétvégén Monacóban (videó)

Friss