back to top
2024. július 02. 23:47

KezdőlapF131 éve Senna becsípve rátámadt, most a brazil legenda autóját vezette Monacóban...

31 éve Senna becsípve rátámadt, most a brazil legenda autóját vezette Monacóban (videó)

-

A 30 éve elhunyt Ayrton Sennáról emlékeztek meg a történelmi Monacói Nagydíj szervezői, és a brazil legenda korábbi versenyautói közül négy, illetve egy gokart bemutatózott az F1-es pályán.

Ezen a hétvégén zajlik Monacóban a Monaco Historic Grand Prix, és miként az lenni szokott, számtalan korábbi legendás F1-es, Grand Prix- és sportautó teszi tiszteletét rajta, hogy ugyanazon a pályán versenyezzen, amelyen nemsokára a Forma–1-es nagydíjat is rendezik. A szervezők azonban az idei kiírásra készültek egy kis extrával, Ayrton Senna halálának 30. évfordulója miatt ugyanis a háromszoros világbajnok korábbi autói is bemutatóznak.

Így az érdeklődők megcsodálhatják azt a Van Diemen RF82-est, amellyel Senna 1982-ben a brit és az európai Formula Ford 2000-es bajnoki címet is megnyerte; valamint az 1983-as makaói győzelmekor és brit F3-as bajnoki címekor vezetett Ralt RT3-ast; az 1990-es világbajnok McLaren MP4/5B-t; első F1-es autóját, az 1984-es Toleman TG184-est; és azt az 1985-ös Lotus 97T-t, amellyel Senna első két F1-es győzelmét aratta, illetve hét rajtelsőséget is szerzett.

Videón a bemutató:

Senna egykori autóit ráadásul nem akárkik vezették, hiszen három korábbi Forma–1-es pilóta is a bemutatózók között volt. A HRT-vel, a Lotusszal és a Williamsszel 46 futamon rajthoz álló Bruno Senna (aki egyben Ayrton unokaöccse) az 1990-es McLarenbe pattant be, míg a Lotust az 1990-es Magyar Nagydíj győztese, Thierry Boutsen, a Ralt Toyotát pedig egy bizonyos Eddie Irvine vezette (egykori jaguaros overáljában).

A Ferrarival 1999-ben kis híján vb-címig jutó ír jelenléte azért is érdekes, mert élete első F1-es futamán, az 1993-as Japán Nagydíjon úgy felbosszantotta Sennát, hogy a McLaren versenyzője a verseny után, kissé ittas állapotban szó szerint rátámadt.

Az esetről bővebben az alábbi cikkben olvashat:

Senna: Te nem autóversenyző vagy, hanem egy kiba..ott idióta!

Irvine akkor azt mondta, egyáltalán nem tiszteli a brazilt, és már korábban sem tisztelte. Ennek némileg ellentmond, hogy az utánpótlás kategóriákban az ír fenegyerek még gyakorlatilag Senna sisakfestésével megegyező dizájnnal ment. A mostani bemutatón sem Senna egyik korábbi bukóját húzta fel, hanem a sajátját, de így is úgy festett, mint ahogyan egykor a brazil.

Bruno Senna és az 1990-es McLaren fedélzeti kamerából:

Az F1-es pilóták mellett még a történelem második női Dakar-kategóriagyőztese, a spanyol Cristina Gutierrez vezethetett versenyautót (a Van Diement), míg a 19 esztendős, jelenleg az FIA F2-es bajnokágában versenyző brazil Gabriel Bortoleto Senna 1977-es, dél-amerikai bajnokságban első helyet szerző gokartját hajthatta meg, ami F1-es pályán – ráadásul pont Monacóban –  nem mindennapi lehetőség.

Friss