back to top
2024. július 05. 02:58

KezdőlapF1A nap, amikor bejelentették, hogy Newey Laudával fog dolgozni, hogy aztán semmi...

A nap, amikor bejelentették, hogy Newey Laudával fog dolgozni, hogy aztán semmi ne legyen belőle

-

23 éve ezen a napon jelentette be a Jaguar az akkoriban még a McLarennél dolgozó Adrian Newey érkezését. Az egészet a wokingiak csapatfőnökének, Ron Dennisnek a nevetséges ajánlata idézte elő, aztán viszont ő volt az, aki végül maradásra bírta honfitársát.

Hogyan alakult volna Adrian Newey pályafutása, ha nem 2006-ban, hanem 2001-ben igazol Milton Keynesbe? Erre a kérdésre már soha nem kapunk választ, ugyanakkor indokolt feltenni, hiszen 23 éve majdnem a Red Bull jogelődjéhez, a Jaguarhoz igazolt, hogy a márka motorsport-divízióját felügyelő Niki Laudával, valamint jó barátjával, Bobby Rahal csapatfőnökkel dolgozzon együtt.

Newey akkoriban a McLaren technikai igazgatójaként dolgozott, és az egész sztori az éppen 77 éves Ron Dennisszel folytatott beszélgetéssel kezdődött. A wokingiak csapatfőnöke ezután csökkenteni akarta honfitársa fizetését, aki így kapva kapott a Jaguar mesés ajánlatán. A 2001. június 1-én közzétett bejelentés után viszont Dennisnek a saját és Newey feleségének bevetésével sikerült maradásra bírnia a mérnököt.

A történetről korábbi cikkünkben emlékeztünk meg hosszabban:

Világverő autókat épített, fizetéscsökkentéssel akarták „jutalmazni” az F1 zsenijét

Friss