back to top
2024. július 02. 00:14

KezdőlapF1Az Aston Martin beleköphet az építkező Ferrari levesébe, amiben akár Newey-nak is...

Az Aston Martin beleköphet az építkező Ferrari levesébe, amiben akár Newey-nak is lehet szerepe

-

Sajtóértesülések szerint az Aston Martin megkörnyékezte a Ferrari technikai igazgatóját, Enrico Cardilét. Könnyen lehet, hogy az olasz szakember Adrian Newey érkezése esetén nagyobb kedvet kap a távozáshoz.

Amióta Frédéric Vasseur a tavalyi év elején átvette a Ferrari csapatfőnöki székét, a Scuderiára az építkezés jellemző. A maranellóiak jó néhány fontos embert igazoltak le: a legismertebb példa persze Lewis Hamilton, de nemcsak őt szerezték meg a Mercedestől, hanem Loïc Serrát és Jérôme d’Ambrosiót is. Igaz, az ellenkező irányba is volt mozgás, de összességében a Ferrari jött ki jól a dologból.

Egykor vele versenyzett, most ő lesz Hamilton egyik főnöke a Ferrarinál

Azonban könnyen lehet, hogy az építkezés jelentősen megbicsaklik, ugyanis az egyik legfontosabb személy távozása merült fel a sajtóban. A mérnöki stábot jelenleg Enrico Cardile, a csapat technikai igazgatója vezeti, és az ő irányításával a Ferrari óriási lépéseket tett afelé, hogy utolérjék a Red Bullt. Olyannyira, hogy idén már két győzelmet is arattak: Carlos Sainz Melbourne-ben, míg Charles Leclerc a múlt heti Monacói Nagydíjon nyert.

Leclerc valódi bokszkiállás nélkül nyerte meg a Monacói Nagydíjat

Az Autosport azonban úgy tudja, hogy az Aston Martin megkörnyékezte az olasz szakembert, aki 2016 óta erősíti a Ferrari F1-es csapatát, miután a GT-részlegről csatlakozott. A silverstone-i istállót birtokló konzorcium többségi tulajdonosa, Lawrence Stroll korábban állítólag személyesen próbálta meggyőzni a Red Bulltól távozó Adrian Newey-t, hogy náluk folytassa a pályafutását, ám a hírek szerint ez nem fog megtörténni.

Olyannyira, hogy a 65 éves mérnökzseni legvalószínűbb célpontja a Ferrari, vagyis a kanadai üzletember ezt a csatát valószínűleg elveszíti, ám ebből is igyekszik előnyt kovácsolni. Nem kizárt ugyanis, hogy Newey érkezése a távozás felé lökheti Cardilét. Persze nem azért, mert a továbbiakban a Ferrari nem tartana igényt a munkájára, hanem ő maga dönthet így.

A brit szakember vélhetően csak tanácsadói szerepet fog ellátni, ahogyan azt a Red Bullnál is tette az elmúlt években. Ugyanakkor ismertségének és státuszának köszönhetően így is árnyékot vethet azokra az emberekre, akik szintén keményen dolgoznak a sikerért, és adott esetben az övénél is fontosabb szerepet töltenek be az istállón belül.

Mindez persze egyelőre csak feltételezés, hiszen Newey egyelőre nem írta alá a szerződését, vagy legalábbis ezt nem hozták nyilvánosságra. Vasseurnek természetesen időről időre felteszik a kérdést, hogy a csapatait összesen 25 világbajnoki címhez hozzásegítő mérnök hozzájuk igazol-e, de a csapatfőnök erről nem beszélt, hanem inkább a stabilitás fontosságát hangsúlyozta.

Newey az egész világot félrevezeti, és már aláírt új csapatához?

„Mindenkivel beszélek a paddockban, amikor találkozunk, mert jól neveltek vagyunk – válaszolta arra a kérdésre, hogy szokott-e beszélnie Newey-val. – Ezzel kapcsolatban nem akarok nyilatkozni, mert minden egyes választ [sokféleképpen] lehetne értelmezni. A legfontosabb a csapat stabilitása. Ahogyan már korábban is mondtam, jó munkát végzünk, jó irányba haladunk. A csapat stabilitása számomra sokkal fontosabb, mint az egyének. Nagyon elégedett vagyok a jelenlegi helyzettel.”

Friss