back to top
2024. augusztus 24. 09:06

KezdőlapF1Igazi nosztalgia: Montoya és az üvöltő V10-es mindenkit 20 évvel visszarepítenek az...

Igazi nosztalgia: Montoya és az üvöltő V10-es mindenkit 20 évvel visszarepítenek az időben (videók)

-

Juan Pablo és fia, Sebastian Montoya a Williams 2004-es autóját vezethették Goodwoodban. Előbbi így ismét beülhetett egykori munkaeszközébe, ráadásul még az akkori csapattagok közül is találkozhatott néhánnyal.

Múlt héten rendezték a 2024-es Goodwoodi Sebességfesztivált, ahol a múlt és a jelen versenygépeit hajtották meg. Ilyenkor többek között a nosztalgiázásé a főszerep, hiszen sokszor előfordul, hogy egy mostani vagy korábbi versenyző az egykori autóját hajthatja meg. Így történt ez Juan Pablo Montoyával is, aki a 20 évvel ezelőtti F1-es kocsiját vezethette.

Mindez a Williams korábbi részvényesének, illetve igazgatótanácsbeli tagjának, Brad Hollingernek köszönhető. Az amerikai üzletember jelenleg az IndyCarban szereplő, többek között Romain Grosjeant is foglalkoztató Juncos Hollinger Racing társtulajdonosaként tevékenykedik, de ami a mostani téma szempontjából fontosabb, jelenleg ő birtokolja azt az FW26-ost, amelyet Montoya vezethetett.

A hétszeres Forma–1-es futamgyőztes 2001-től 2004-ig versenyzett a Williamsnél, ezt az autót az utolsó évében vezette. Bár a V10-es motor így is üvöltött, de nyilvánvalóan nem ment a maximumon, már csak azért sem, mert már elszokott ettől a sebességtől. „Mondjuk azt, hogy túl gyors – jellemezte a kocsit. – Nagyon jó, de röhejes módon túl gyors.”

Persze azért nyilvánvalóan élvezte ezeket a pillanatokat, és ennek hangot is adott. „Lenyűgöző – foglalta össze a 48 esztendős expilóta a volán mögött szerzett élményét. – Brad Hollinger lehetővé tette, hogy vezessük az autóját. Nagyon jó élmény látni sokakat azon srácok közül, akikkel együtt dolgoztam a Williamsnél.”

Merthogy Montoya számára nemcsak a vezetés miatt volt nosztalgikus ez a hétvége, hanem azért is, mert találkozhatott néhány emberrel azok közül, akik az ő idejében erősítették a Williamst. 2004-ben például nekik is köszöngetően tudott 1:19.525 másodperces kört futni Monzában, ami az átlagsebességet tekintve akkoriban minden idők leggyorsabb körének számított. Másnap aztán nem nyert, Interlagosban viszont igen, így idénybeli egyetlen győzelmével búcsúzott a grove-iaktól, a bajnokságot pedig 58 ponttal az ötödik helyen zárta.

Ahogyan arra ő is utalt, nemcsak Juan Pablo, hanem fia, Sebastian Montoya is vezethette az FW26-ost. Ahogyan az F1-ben 2010-ben és 2011-ben versenyző Karun Chandhok is, akinek viszont nem ez volt az első élménye a 2004-es Williams volánja mögött, hiszen hat évvel ezelőtt már meghajtotta azt, szintén Goodwoodban.

Valóra vált álom: ikonikus festésű autót vezethetett Ken Block lánya Goodwoodban (videók)

Friss