2024. április 23. 22:12

KezdőlapHírekNagy siker kapujában áll a Magyar Nagydíj

Nagy siker kapujában áll a Magyar Nagydíj

-

Azok után, hogy a futam napjára december óta nem lehet jegyet kapni, már a pénteki és a szombati napra is alig vannak ülőhelyek a Magyar Nagydíjra. Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója ugyanakkor figyelmeztetett, hogy szorít az idő.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, rekordidő alatt elfogytak a jegyek az idei Magyar Nagydíj napjára, hiszen a futam napjára már december óta nem lehet belépőt kapni. Mindez azt jelenti, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is körülbelül 100 ezer néző kísérheti figyelemmel a versenyt, idézi a Világgazdaság a Hungaroring Sport Zrt. válaszát, amelyben azt is hozzátették, hogy a kilátogatók 73 százaléka külföldi állampolgár.

Sok szurkolónak rossz, a szervezőknek nagyon jó hír érkezett 2023-as Magyar Nagydíjról

Azonban itt nincs megállás, ugyanis már a másik két napra is alig vannak ülőhelyek: szombatra már csak néhány száz maradt, míg péntekre valamivel több, de tekintve, hogy még fél év van a hungaroringi nagydíjhétvégéig, könnyen előfordulhat, hogy ezek is el fognak fogyni. Ez esetben egyébként még 5-5 ezer állójegyet fognak az érdeklődők rendelkezésére bocsátani.

Ami a hosszabb távú jövőt illeti, most már évek óta terítéken van mind a pályának, mind az infrastruktúrának a fejlesztése. Ahogyan Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója decemberben kiemelte, a helyszín az elmúlt években is átesett néhány ráncfelvarráson, ám a komoly horderejű felújítás még várat magára.

Ezek közül az egyik a nagyobb befogadóképességű lelátó, amelyre, látva az elmúlt években tapasztalt hatalmas érdeklődést, nyilvánvalóan lenne igény. Gyulay ezzel kapcsolatban még tavaly nyáron a Nemzeti Sportnak megjegyezte, hogy amikor már minden adott lett volna a felújításhoz, jött a beruházási stop. Ezzel együtt hozzátette, hogy a közművek modernizációját el tudták kezdeni.

Magyar Nagydíj, 2022, rajt
A tavalyi Magyar Nagydíj rajtja (Fotó: Hungaroring)

A Hungaroringnek 2027-ben jár le a jelenlegi szerződése. Bár a 2021-es futamhétvégén 2012-ig pénzügyi-finanszírozási megállapodást kötöttek, és egészen 2037-ig kaptak opciós jogot a hosszabbításra, mindez egyelőre nem történt meg. A Hungaroring Sport Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló tárcában vagy annak élén az elmúlt 12 évben ötször volt változás, legutóbb Palkovics László lemondása, illetve a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnése után az Energiaügyi Minisztériumhoz került, de nem biztos, hogy ez a végleges megoldás. Gyulay szerint a történtek nem könnyítették meg a helyzetüket.

„Mindez nagyon rosszkor jött, hiszen a szerződés meghosszabbítására február végéig van lehetőség, ehhez pedig az államnak garanciát kell vállalnia – magyarázta az InfoRádiónak adott interjújában. – Ebben a helyzetben különösen erős felhatalmazások kellenek, hiszen az idő szűk, és ha elszalasztjuk ezt az alkalmat, akkor bármi előfordulhat a mostani világban.” Hozzátette, a spórolás miatt is fontos lenne a szerződés mihamarabbi meghosszabbítása, mert így sokkal kisebb mértékben növekedne az éves jogdíj. Amennyiben létrejön a megállapodás, akkor annak értelmében 2025-ig be kell fejezniük a felújításokat.

Friss