2024. április 24. 19:31

KezdőlapHírekA 2021-es abu-dzabi botrányt idézte az év legnagyobb versenyének befutója (videó)

A 2021-es abu-dzabi botrányt idézte az év legnagyobb versenyének befutója (videó)

-

Nem mindenkinek nyerte el a tetszését, ahogy véget ért az idei Indianapolisi 500 mérföldes verseny, amelynek fináléja több párhuzamot is mutatott a 2021-es Forma-1-es szezon botrányos lezárásával.

Kevesebb mint két órával a Forma-1-es Monacói Nagydíj leintése után rajtolt el a 107. Indianapolis 500, az egyetemes autósport egyik, ha nem a legnagyobb versenye. Ahogy a viadal szlogenje is hirdeti (The Greatest Spectacle in Racing, azaz „A legnagyobb látványosság az autóversenyzésben), ezúttal sem volt hiány látványosságban, noha a 200 körös futam első 150 köre viszonylag nyugodtan telt.

A hajrára azonban beindultak az események, olyannyira, hogy az utolsó 14 körben három piros zászlós megszakítás is történt. Ezek közül az elsőt egy igencsak csúnya és ijesztő baleset idézte elő: Felix Rosenqvist autója találta el a falat az egyes kanyarban, majd ahogy a svéd pilóta a sérült felfüggesztéssel és kormánnyal birkózott, megpördült a falról visszapattanva, az érkező Kyle Kirkwood pedig elcsípte a McLarenjét.

A baleset:

Az Andretti versenyzőjének bal hátsó kereke (noha itt is alkalmaznak rögzítést, hogy ne szállhassanak el a gumik) azonnal leszakadt és a törmelékfogó kerítés fölött átrepülve a zsúfolásig telt lelátó mellett, a parkolóban landolt. Szerencsére csak egy ott álló autót talált el, így személyi sérülés nem történt, de szinte biztosan történt volna (vagy rosszabb), ha a lelátóba csapódik.

Hogy teljessé váljon az ijesztő jelenetsor, az irányíthatatlanul a falnak csapódó Kirkwood autója felborult, majd fejtetőn csúszott egy ideig. Hogy ez belülről mennyire nem volt kellemes, azt az alábbi felvételek érzékeltetik:

A megszakítást követően csak második nekifutásra sikerült elrajtolnia a mezőnynek, de egy teljes kört sem tudtak megtenni, mielőtt jöhetett az újabb piros, mert miután a későbbi győztes Josef Newgarden a harmadik helyről az élre viharzott, Pato O’Ward összeakadt a korábban az F1-ben a Saubernél versenyző Marcus Ericssonnal. Az Indy 500 címvédője megúszta az esetet, a McLaren viszont irányíthatatlanul forogva a falban kötött ki. Hátrébb egy külön incidensben Simon Paganeaud és Augustin Canapino futama is balesettel ért véget.

O’Ward bukása:

A második megszakítást követően négy körös sprint várt a mezőnyre a befutóig, de ezúttal már a célegyenesben megtörtént a baj: Ed Carpenter, Graham Rahal, Christian Lundgaard, Marco Andretti és Benjamin Pedersen akadtak össze. Mivel a második helyről újrainduló Ericsson a vonalig (itt nincs olyan szabály, hogy csak ezután lehet előzni) elment Newgarden mellett, ő vette át vezetést, és úgy tűnt, hogy az idén is nyer Indianapolisban, mivel amikor a mezőny a sárga zászló alatt ismét körbeért, már csak 3 kör volt hátra.

Az utolsó megszakítás előtti baleset:

A versenyirányítás azonban – talán kicsit későn kapcsolva – ismét megszakította piros zászlóval a versenyt, a bokszba parancsolva a mezőnyt. Ez többeknél, például a döntést még élőben, a futam vége előtt a közösségi médiában kritizáló 12-szeres Indy 500-résztvevő J. R. Hildebrandnál (ő volt az, aki megnyerhette volna élete első Indy 500-át, ha az utolsó kanyarban nem rohan a falnak) is kiverte a biztosítékot, mondván az IndyCar túlfeszítette a húrt, és nemcsak, hogy a show-t helyezte előtérbe, hanem veszélyes szituációt is teremtett.

Ugyanis mivel már csak két kör volt hátra, a mezőnyt nem a szokottak szerint indították újra, azaz a bokszból kivezető kört nem követte egy felvezető kör a Pace Car mögött, hanem az rögtön a kivezető kör végén eltűnt az élen álló elől, hogy legyen lehetőség még egyetlen versenykörre, amit Marcus Ericsson kezdett az élen, de a hátsó egyenesben szélárnyékból megelőzte őt Newgarden, a svéd pedig hiába tapadt rá, nem tudta visszaelőzni az őrülten cikázó (az IndyCarban ezt is lehet) Penske-pilótát, aki így életében először nyert Indianapolisban.

Az utolsó újraindítás és Newgarden győzelme:

Newgarden őrült ünneplése közepette (az amerikai az autójából kiugorva kiszaladt a nézőtérre) Ericsson savanyú arccal álldogált a bokszutcában, majd az NBC riporterének elpanaszolta, hogy szerinte nagyon nem volt rendben ez a befutó. „Igazságtalan és veszélyes befejezése volt ez a versenynek. Soha nem csináltunk még újraindítást egyből a bokszból kijövet, nem tudtuk felmelegíteni a gumikat. Kemény volt így befejezni a futamot, és nem értek egyet azzal, hogy ezt tették.”

„Nem gondolom, hogy elég kör volt hátra ahhoz, hogy ezt csináljuk, és nem gondolom, hogy biztonságos hideg gumikon elrajtolni. Nem hiszem, hogy ez a fair vagy a helyes módja volt a verseny befejezésének, nem értek egyet vele. Szerintem az újraindításom elképesztő volt, teljesen váratlanul érte és meglepte Josefet, így megtartottam a vezetést az egyes kanyarban, de utána már nem sikerült. Nem volt elég [a tempóm], úgyhogy nehéz lenyelni ezt” – ecsetelte a svéd.

„Azért vagyok csalódott, mert úgy gondolom, hogy mindent jól csináltunk. Elképesztő versenyt futottunk, nagyszerű volt az autóm, stratégia és a kiállások, valamint volt néhány jó újraindításunk. Próbáltam meglepni Josefet azzal, hogy korán indulok, és működött. Aztán miután megelőzött, igyekeztem visszazárkózni rá, de sajnos nem volt elég. Jól végezte a dolgát” – mondta Ericsson, hozzátéve, hogy tisztában volt vele, hogy szinte lehetetlen lesz megtartani a vezetést, ezért is próbálkozott azzal, hogy korán induljon, és az élen maradjon az első kanyarban.

A csalódott Ericsson:

Párhuzamok a hírhedt abu-dzabi fináléval

Ha valakinek a fentebbi sorok alapján, vagy esetleg az Indy 500 fináléjának vasárnap esti megtekintése közben a 2021-es Abu-dzabi Nagydíj örökre emlékezetes befutója sejlett fel, az aligha lehet véletlen. Akkor Lewis Hamilton elsősége és bajnoki címe bánta, hogy Michael Masi versenyigazgató mindent a show-nak rendelt alá, most pedig Ericsson második Indy 500-győzelme úszott el rajta. Mindketten tehetetlenek voltak, hiszen a hétszeres világbajnoknak a kopott kemény gumikon esélye sem volt az őt friss lágyakon támadó Max Verstappen ellen, Ericsson pedig a legújabb generációs IndyCarok élen autózást megnehezítő tulajdonságai miatt bizonyult könnyű célpontnak.

A két esetben megegyezik, hogy precedens nélküli döntés született, hiszen korábban nem engedtek el F1-es versenyt úgy, hogy a lekörözöttek körvisszavétele után ne tett volna még megy egy teljes kört a mezőny a biztonsági autó mögött, illetve olyanra sem volt példa, hogy nem kellett az összes lekörözöttnek visszavennie a körét. Indianapolisban pedig még olyasmi nem történt, hogy a mezőny a bokszból kihajtva, rögtön annak a körnek a végén versenytempóra kapcsol.

Hamilton tovább ment: szerinte Verstappent akarták világbajnoknak, azért csalták el a tavalyi vb-t

Lényeges különbségek is vannak azonban, hiszen míg Abu-dzabiban szabálytalan módon indították el újra a versenyt a biztonsági autós fázist követően, addig az IndyCar szabálykönyve nem tiltja azt, ami tegnap a legendás oválon megesett. Az viszont tény, hogy visszatetsző, amikor egy versenysorozat az ésszerűség határain túllépve igyekszik biztosítani a világraszóló izgalmakat, és akár még biztonsági kockázatot is vállal ezért.

Persze könnyen lehet, hogy az IndyCar csak a saját késői reakcióját igyekezett kozmetikázni, hiszen az utolsó piros zászlónál egy körrel hamarabb is megszakíthatták volna a versenyt, és akkor az újraindításnál kettő helyett három kör lett volna hátra. De az is lehet, hogy egyszerűen csak hagyhatták volna, hogy sárga zászló mellett becsorogjanak a versenyzők a célba, mondván, ha két piros zászlós megszakítás után mindössze néhány méter után összeakadtak, lehet, hogy nem kell ezt tovább erőltetni.

Az mindenesetre biztos, hogy sokat fognak még erről beszélni, mint ahogy a Forma-1-ben is rendre előtérbe kerülnek a késői újraindítások, vagy azért, mert néhány körrel a verseny vége előtt szakítják meg a futamot, vagy pedig azért, mert nem tesznek ilyet.  

Friss