back to top
2024. május 08. 16:56

KezdőlapTEREPRALLYEXTREME EA Rosberg nyerte a második Desert X-Prix-t

A Rosberg nyerte a második Desert X-Prix-t

-

A McLaren első nekifutásra döntőbe jutott, de végül a Rosberg legénység örülhetett futamgyőzelemnek Szaúd-Arábiában.

A száradó felszínen az elődöntőkben a bukkanóké volt a főszerep.
Rosberg Xtreme Racing (RXR), Extreme E, rallycafe.hu
Fotó: Alastair Staley/Extreme E

Az első elődöntőben Mikaela Ahlin-Kottulinsky (Rosberg) alatt bicsaklott meg az autó, emiatt pedig az első helyről a harmadikra estek vissza. A második helyért látványos küzdelemben végül 7 századdal maradtak alul a Xite Energyvel szemben.

Mivel azonban Oliver Bennett az egyik kaput eltalálta, a büntetés miatt végül mégis a Rosberg jutott tovább a kvalifikáció győztese, az X44 mellett.

A második futamban szintén a második helyért folytatott csatában Timmy Hansen (Andretti United) borult fel. Bár az autónak nem esett nagyobb baja, az oldalán állt meg, így elestek a továbbjutástól. Ezzel az Acciona Sainz és a Ganassi örülhetett.

A Flúgos Futamban a testvér, Kevin (JBXE) tört az élre, mögötte a külső íven egyszere két helyet javító Emma Gilmour (McLaren) haladt.

Lance Woolridge (Veloce) a rajt utáni nagy ugratását követően technikai gondokkal küzdve hamar visszaesett, így a szombati baleset miatt beugró Hedda Hosasnak nem alakult jól az első futama.

Tanner Foust (McLaren) 15 másodperces hátrány dolgozott le Molly Taylorral (JBXE) szemben, aki végül még Al-Attiyah-val szemben is pozíciót vesztett. Ráadásul boxutcai gyorshajtásért büntetést is kapott. Csapattársa Kevin Hansen a körét követően rosszul lett, emiatt pedig kórházba szállították további kivizsgálásra.

A döntő

Sainz kezdett a legjobban, mögötte Loeb (X44), Ahlin-Kottulinsky és Sara Price (Ganassi) haladt. Mögöttük a porban Tanner Foust eltalálta a Rosberg autó hátulját és felborult, de az utóbbi autó a látható károk ellenére tovább tudott menni.

A csere előtt nem változott a helyzet, amikor is piros zászlóval szakították meg a futamot. A két rally világbajnok körülbelül 10 másodperc előnnyel érkezett meg a Rosberg és további nyolccal a Ganassi autója előtt. A második kört ezekkel a különbségekkel indították újra a boxutca végéről.

Kristoffersson (Rosberg) üldözőbe vette Gutiérrezt (X44) és Sanzot (Acciona Sainz). A kör második felében megelőzte az X44-t és két kanyarral a vége előtt egy másik ívet használva átvette a vezetést, és nyert. Útközben a Traction Challenge legjobb idejét, és az ezzel járó 5 pontot is megszerezte.

Az első verseny végeredménye és a bajnokság állása:
# Csapat Pilóták Pont
1.
🇩🇪 Rosberg
🇸🇪 Mikaela Ahlin-Kottulinsky
30
0
🇸🇪 Johan Kristoffersson
2.
🇪🇸 Acciona Sainz
🇪🇸 Laia Sanz
18
-12
🇪🇸 Carlos Sainz
3.
🇬🇧 X44
🇪🇸 Cristina Gutiérrez
15
-15
🇫🇷 Sébastien Loeb
4.
🇺🇸 Ganassi
🇺🇸 Sara Price
12
-18
🇺🇸 Kyle Leduc
5.
🇬🇧 McLaren
🇳🇿 Emma Gilmour
10
-20
🇺🇸 Tanner Foust
6.
🇺🇸 Andretti United
🇬🇧 Catie Munnings
8
-22
🇸🇪 Timmy Hansen
7.
🇪🇸 Xite Energy
🇮🇹 Tamara Molinaro
6
-24
🇬🇧 Oliver Bennett
8.
🇩🇪 Abt Cupra
🇩🇪 Jutta Kleinschmidt
4
-26
🇶🇦 Nasser Al-Attiyah
9.
🇬🇧 JBXE
🇦🇺 Molly Taylor
2
-28
🇸🇪 Kevin Hansen
10.
🇬🇧 Veloce
🇪🇸 Christine GZ/🇳🇴 Hedda Hosas
1
-29
🇿🇦 Lance Woolridge
Forrás:Extreme E

Friss