2024. április 20. 03:47

KezdőlapTEREPRALLYEXTREME ESainz és Kristoffersson hatalmas ütközése döntött az Extreme E-ben

Sainz és Kristoffersson hatalmas ütközése döntött az Extreme E-ben

-

A döntő két esélyese, Carlos Sainz és Johan Kristoffersson nagy sebességnél ütköztek össze, és végül a futamgyőzelem sorsát is ez határozta meg.

Elődöntők

Az első elődöntőben hatalmas csata volt a rajtnál Ahlin-Kottulinsky és Timmy Hansen között a rajtnál. Molinaro egy másik sávban ugyan ideiglenesen átvette a második helyet, de Hansen egy alternatív útvonalat alkalmazva visszaszerezte azt, és a Rosberg autó után eredt.

Sok kisebb koccanás után végül egy tiszta manőverrel megtörtént az előzés, de nem alakult ki nagy különbség a két autó között.

A váltás után Munnings technikai problémával lelassult, és Kristoffersson, illetve Scheider is el tudott menni mellette. A német így első versenyén rögtön a döntőbe jutott.

A második menet rajtja az X44 és Acciona Sainz közötti kakaskodásról szólt, a felépülő Kevin Hansen a másik sávból kettejük közé sorolt be, a JBXE-vel. Nem sokkal később azonban elment a vezető Laia Sanz mellett, akit Loeb is támadni kezdett.

A pálya középső szakaszán el is tudott menni mellette, Sanz egy sikertelen visszatámadáson kívül nem tudott ellene tenni.

A legkevesebb tapasztalattal rendelkező Hedda Hosas így első helyről, 20 másodperc előnnyel kezdhette meg a második kört. Carlos Sainz azonban a kiállásnál Cristina Gutierrezt átugorva rögtön üldözési helyzetbe került. A spanyol hölgy közben egy új rendszer hibája miatt nem tudott felzárkózni.

Végül nem érte utol, de így is döntőbe jutott. Az első teljes hétvégéjét teljesítő Hosas pedig futamot nyert. Folytatódott az X44 szokásosnál rosszabb hétvégéje, akik a kvalifikációs sorozatuk elvesztése után nem jutottak döntőbe sem.

A Crazy Race (Flúgos Futam) startjánál a Ganassi és a McLaren ütközött. Sara Price ezután is a második helyre be tudott sorolni Al-Attiyah mögé. Emma Gilmour kétszer átfordult, és leparkolta az autót, tehát megint balesettel ért véget a McLaren versenye.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Extreme E (@extremeelive)

Előbb Price állt keresztbe, majd Woolridge tévedt el, akik ezzel helyet cseréltek, és közben több, mint 15 másodperc lett az Abt Cupra előnye.

Leduc a csere után megelőzte Christine GZ-t, miközben az Abt Cupra kiállását hármas szabálysértésért vizsgálat alá vonták.

Végül 10 másodperc előnnyel értek be a Ganassi előtt, de büntetés miatt nem ők, hanem Leduc és Price jutottak döntőbe.

Döntő

A végső elszámolásnál aztán a legjobb rajtpozícióból kezdő Sainz és a másik nyomvonalon érkező Kristoffersson ütköztek össze.

Sainz keresztbe fordult és nem tudott továbbmenni, míg a svéd autójának első karosszéria eleme leszakadt, de megtartotta az első helyet. A nagy sebességű ütközés következtében rögtön érkezett a mentős egység a spanyolhoz.

Így Leduc került a második helyre, mögötte Scheider és Hosas haladt az első kör végéig. Ekkor piros zászlót rendeltek el, így Rosbergék elkezdtek dolgozni az autón.

A cserénél 4 másodperc volt a különbség köztük és a Ganassi autó között, 15 másodperc volt az újonc páros Xite Energy lemaradása. A szintén újonc Hosas pedig fél perc lemaradással adta át az autót a második kör egyetlen férfi versenyzőjének, Kevin Hansennek.

Miután Sainz saját lábán hagyta el a terepet, folytatódott a verseny a második körrel. A sorrend már nem változott, így a Rosberg továbbra is veretlen idén.

FRISSÍTÉS: megbüntették a Rosberg csapatot, új futamgyőztes született!


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss