back to top
2024. július 19. 01:26

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSMolnár Martin szárnyalt a gokart Eb-szezonnyitón

Molnár Martin szárnyalt a gokart Eb-szezonnyitón

-

Jól kezdődött a négyfutamos FIA gokart Európa-bajnokság Molnár Martin számára a portugáliai Portimaóban. Az időmérő csoportját megnyerte, és végig az élmezőnyben versenyzett. A döntőben kilencedik lett, a hétvége során pedig összesen 11 pontot szerzett, amivel az OKJ-bajnokságban az igen előkelő hetedik helyet foglalja el.

Hatalmasat fordult a világ Molnár Martin körül. Míg két hete, a Champions of the Future nyitó futamán szintén a portugáliai Portimaóban még az is csodaszámba ment, hogy bejutott a döntőbe, az Európa-bajnokság első futamán szárnyalt a magyar versenyző. 

A kéthetes szünetet az Energy Corse alaposan kihasználta és a lehető legversenyképesebbé tették Martin technikáját, többek között változtattak a motor karakterén is. Az eredmény mindenkit meglepett: Martin megnyerte az időmérő csoportját, összességében pedig a harmadik helyen végzett.

Ez különösen figyelemre méltó eredmény, mert a 69 fős OKJ-mezőny nagy része ugyan a WSK-sorozatból ismert versenyzőkből állt össze, de a juniorok mégis az idei év legszorosabb versenyét vívták, ahol igen nehéz volt jó eredményt elérni. 

Fotó: Molnár Martin

Az öt előfutamból Martin háromszor az első, kétszer a második helyről indult. A gokartja a szűk kanyarokra volt hangolva, így az egyenesekben kisebb tempóhiánnyal kellett számolnia. Ennek ellenére egy második és két harmadik helyet szerzett.

A második előfutamban a rajt után nem tudott besorolni, és hozott két rossz döntést is, ami miatt kilencediknek futott be. 

Az előfutamok összesített eredménye alapján a 8. helyen állt, így a szuper előfutamban a negyedik helyről rajtolt. Itt a rajtnál a sora veszített néhány pozíciót, de Martin a 8. helyről az 5-re jött fel. 

Fotó: Molnár Martin

A döntő igen parázs csatákat hozott, ahol Martin a 9. helyet szerezte meg. A döntő előtti összesített 7. helyével és a döntőben elért 9. pozícióval összesen 11 pontot szerzett, amivel a bajnokságban 11 ponttal a 7. helyen áll.

„Nagyon jó hétvégénk volt – mondta Molnár Martin. – Jó volt a tempónk, de amikor mondták, hogy megnyertem az időmérő futamomat, nem akartam elhinni. Az előfutamok egy kivétellel jól sikerültek. A szuper előfutamon a rajtnál veszített a sorom pár helyet, de sikerült visszakapaszkodnom.” 

„A hétvége legjobb pillanata az volt, amikor megtudtam, hogy megnyertem az időmérő futamot, de a döntő is nagyon élvezetes volt. Szoros versenyt vívtunk, hol feljöttem két helyet, hol engem előztek ketten. Elégedett vagyok az eredménnyel és nagyon várom, hogy ezt a lendületet tovább tudjuk vinni Zuerába is.”

Fotó: Molnár Martin

Az OKJ-mezőny a portugáliai Portimaóból Spanyolországba, Zuerába költözik, ahol ezen a hétvégén rendezik a Champions of the Future második futamát, majd két héttel később az Európa-bajnokság második futamát is. 

Molnár Martin, OKJ-eredmények

Résztvevők: 69
Időmérő csoport: 1.
Időmérő: 3.
C-D előfutam: 3.
B-C előfutam: 9.
C-E előfutam: 3.
A-C előfutam: 2.
C-D előfutam: 3.
Előfutamok összesen: 8.
Szuper előfutam: 5.
Összesített eredmény a döntő előtt: 7.
Döntő: 9.

Molnár Martin OKJ, Európa-bajnoki állása: 11 pont, 7. hely.

Teljes végeredmény itt található.

Friss