2024. április 16. 22:02

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSLáncszakadás és baleset - kijutott a balszerencséből a MOTAM gokartversenyzőinek

Láncszakadás és baleset – kijutott a balszerencséből a MOTAM gokartversenyzőinek

-

Molnár Martin és Gender Tamás Junior is nagyon peches hétvégét zárt a WSK Super Master Series első fordulójában. Az Energy Corse OK-kategóriában induló versenyzője így is beverekedte magát a legjobb tízbe, ám a Parolin Racing Kart OKJ-mezőnyben szereplő gokartosa már nem tudta ellensúlyozni a rázúduló balszerencsetömeget.

Molnár Martin úgy várhatta a kétfordulós WSK Super Master Series első állomását, hogy az idén mindkét eddigi versenyhétvégéjét a legjobb háromban zárta, legutóbb ráadásul a szintén a rangos WSK-sorozatba tartozó Champions Cupon állhatott fel a dobogó második fokára.

A Lonatóban rendezett versenyre a világranglista OK-kategóriájának éllovasaként érkező sportoló most is egészen a döntőig menetelt, ahol a 9. helyet szerezte meg.

A pénteki időmérőn az Energy Corse versenyzője csoportjában a 8., összetettben a 15. időt érte el, miután a leggyorsabbnak ígérkező körében feltartották. Ezután a C-csoportba került, ami azt jelentette, hogy a három előfutamból kétszer is a Lonatóban hátrányosnak számító páros oldalról kellett rajtolnia.

Miként az várható volt, mindkétszer pozíciókat veszített a rajtnál, de utána sikerült visszazárkóznia, így mindhárom előfutamban javított a rajthelyén. Az első versenyen ezt ráadásul úgy érte el, hogy az egyik riválisa szó szerint felöklelte, amitől a levegőbe repült, majd jócskán a legjobb tízen kívülre esett vissza, de innen is feljött a hatodik helyre.

Az elődöntőben ez viszont már nem jött össze.

„A felvezető körben beesett az orrkúpom, mert az előlem rajtoló versenyző gumit melegített, nekem pedig fékeznem kellett, hogy ne találjam el, a mögöttem érkező azonban nekilökött. Már ekkor tudtam, hogy büntetést fogok kapni, de verseny közben nem ez foglalkoztatott. Mivel ekkor is a páros oldalról indultam, a rajtnál itt is visszaestem, majd a hetedik helyen értem célba, de a büntetésnek köszönhetően csak tizenegyedikként rangsoroltak” – összegezte az elődöntőben történteket a HUMDA által támogatott sportoló.

A döntőt a tizedik helyről kezdhette, de az ő rajtsora ismét beragadt, így jött a menetrendszerű visszaesés, majd felzárkózás. Végül a tizedik helyen intették le, de az egyik riválisának büntetéséből profitálva egy pozíciót javított, így a 9. helyen zárta a WSK Super Master Series első fordulóját.

„Nem volt szerencsénk ezen a hétvégén, de nem lehetünk minden hétvégén dobogón, ahogyan a szerencse sem állhat minden hétvégén mellénk. Örülök, hogy a legjobb tízben zártam, mert ez jó eredmény, főleg egy ennyire erős mezőnyben. Elégedett vagyok a teljesítményemmel és a csapattal is, érzem, hogy támogatnak és jó a hangulat. Előre tekintünk a következő versenyre és dolgozunk azon, hogy erősebben térjünk vissza. Köszönöm a hétvégét az Energy Corse Racing Karts-nak, a coach-omnak, Antonio Gallucciónak, a szerelőmnek, Andrea Terronnak,  és a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.-nek, illetve köszönöm a kiválóan felkészített TM-motort a Machac Motors-nak.”

Molnár Martin legközelebb február 17. és 19. között, a WSK Super Master Series második fordulójában, Franciacortán versenyez.

Molnár Martin, WSK Champions Cup
Martin az előző versenyen dobogóra állt, és továbbra is vezeti az OK-kategóriában a világranglistát Fotó: MOTAM

Gender Tamás Juniornak egyetlen problémamentes futama sem volt

Miután a WSK Champions Cupon bejutott a döntőbe és ott 14 helyet jött előre, Gender Tamás Juniornak a rangos WSK-sorozat következő állomásán, a WSK Super Master Series lonatói versenyhétvégéjén is a fináléba kerülés volta célja. A 12 esztendős sportolónak a kétfordulós bajnokság első állomásán azonban bőven kijutott a balszerencséből.

Az időmérőn a legerősebb csoportban a 20. helyen zárt, miután feltartották a leggyorsabbnak ígérkező körében, majd az első előfutamon hiába javított öt helyet a rajt utáni visszaesését követően, az egyik riválisa kilökte. „Bevágott mellém, én pedig a külső íven haladtam tovább, de ő kiszorított, amitől a falnak ütköztem, és elhajlott a gokartom hátsó tengelye” – összegezte a történteket a HUMDA által támogatott sportoló.

A következő, egyben pénteki második előfutamban a Parolin Racing Kart magyar versenyzője a tapadás hiányával küzdött, így nem volt az igazi a tempója, és a 20. helyen zárt, várt még rá azonban három előfutam szombaton.

A szerencse azonban ezek során sem szegődött mellé. Az aznapi első előfutamban jól rajtolt, de láncszakadás miatt három körrel a vége előtt kénytelen volt feladni a versenyt, a második és a harmadik előfutamban pedig szintén technikai probléma hátráltatta: előbbin csak egyetlen kört tett meg, míg utóbbin azért javított két helyet, és a 18. pozícióban zárt.

A vasárnapi elődöntőbe és döntőbe ennyi balszerencse után – az öt előfutamból négyben technikai gonddal küzdött, egyszer pedig kilökték – nem jutott be, de így is egész nap ott volt a csapattal, segített, amiben tudott, és természetesen megnézte az összes futamot.

„Ez egy ilyen versenyhétvége volt, sajnos technikai sportról van szó, úgyhogy ez benne van a pakliban, de nem adjuk fel, és készülünk a következő fordulóra. Az elmúlt hétvégéért köszönettel tartozom szerelőmnek, Raffaele Polisének, a coach-omnak, Felice Tienének, a Parolin Racing Kartnak, valamint a HUMDA-nak, az Apex Instituto-nak és a Fit4Race-nek.”

Gender Tamás Junior legközelebb február 17. és 19. között, a WSK Super Master Series második fordulóján áll rajthoz Franciacortán.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss