2024. április 25. 00:08

KezdőlapWRCNagle: Nem bántam meg a döntésem

Nagle: Nem bántam meg a döntésem

-

102 WRC futam, 18 dobogós eredmény és 5 futamgyőzelem után Paul Nagle a Spanyol Rallyval befejezte karrierjét. 

Paul Nagle 2004-ben a Spanyol Rallyn debütált első WRC futamán az ír Donie O’Sullivan mellett egy 2001-es Ford Focus WRC-ben. 2006-ban már az ír Gareth MacHale navigátora volt ugyancsak Focus WRC-ben, majd 2007-ben az Ír Rallyn már az észak-ír Kris Meeke mellé ült be egy Subaru Impreza WRC-be, ahogy a 2008-as Német Rallyn is egy S1600-os Renault Clióba. 2008-ban további három versenyen indul a WRC-ben Barry Clark navigátoraként, Focus WRC-ben. 

Ezt követően azonban három év szünet következett Nagle WRC karrierjében, hogy aztán 2011-ben Kris Meeke-kel már a Mini WRC Team versenyzője legyen hat versenyen. 

2012-ben először ült be Nagle Craig Breen mellé, akivel az SWRC-ben indult egy Ford Fiesta S2000-rel négy versenyen, majd a következő évben két verseny erejéig Andreas Mikkelsen navigátora volt a Volkswagen Motorsportnál. 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

2014-től egészen a 2018-as Portugál Rallyig azonban már csak Kris Meeke-kel versenyzett a Citroennél, majd miután a francia gyártó a portugál versenyen történt totálkár után megszüntette szerződésüket, 2019-től Craig Breen navigátora lett a Hyundai Motorsportnál, majd az M-Sportnál. 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Nagle 2014-ben a Montén szerezte első WRC dobogós eredményét Meeke mellett, amit később még 17 dobogós eredmény követett Meeke és Breen mellett. Az ír navigátor öt alkalommal (2015: Argentína, 2016: Portugália, Finnország, 2017: Mexikó, Spanyolország) nyerni is tudott Meeke mellett. 

Az idei Spanyol Rally előtt azonban bejelentette visszavonulását, WRC karrierjének befejzését. 

“Nem bántam meg a döntést – mondta Paul Nagle a Dirtfishnek. – Természetesen nagyon érzelmes pillanat volt a Spanyol Rally Power Stage szakaszán a célba érés, mert a rallysport tette ki az eddigi életem felét.” 

Nagle egy álmot kergetve kezdte a WRC karriert és rengeteg élményt szerezve fejezte azt be. 

Fotó: Ivo Kivistik / Red Bull Content Pool

“Nagyon élveztem a pályafutásom, ami egy igazi hullámvasút volt. Fiatal fiúként érkeztem ide, aki egy álmot kergetett, és öt futamgyőzelem, 18 dobogós eredmény, 102 verseny után férjként, apaként, rengeteg baráttal és még több emlékkel fejeztem be. Nagyon sok támogatást kaptam az idei Spanyol Rallyn, az azt megelőző napokban pedig sok elismerő írás jelent meg rólam. Lehet, hogy valamit sikerült elérnem az elmúlt években.” 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

2012-ben, úgy ült be Craig Breen mellé navigátornak, hogy az ír versenyző pár héttel korábban egy tragikus balesetet szenvedett a Targa Florion, ahol elvesztette addigi navigátorát, a 24 éves Gareth Roberts-et. 

“2012-ben egy nagyon nehéz időszakban ültem először Craig mellé, erre a feladatra talán senki sem vállalkozott volna. Egyetlen navigátor sem lehet felkészülve egy nagyon kényes helyzet kezelésére. Nekem sikerült ezt jól kezelnem, és támogattam Craiget. Onnantól kezdve nagyon közeli kapcsolatba kerültünk, Craig édesanyja és édesapja is családtagnak tekintett, igyekeztem nagyon vigyázni Craigre.

Fotó: M-Sport, Red Bull

Akkoriban nekem már több élettapasztalatom volt, hiszen Craig csak 21 éves volt. Később visszamentem Kris Meeke mellé, majd néhány versenyen indultam Andreas Mikkelsennel. 2019-ben pedig az ír bajnokságba tértem vissza. A 2018-ban történt nehéz Citroenes időszak után azt hittem, hogy vége a WRC karriernek, azonban Írországban sikerült ismét felépítenem és beindítanom a pályafutásom, amik végül további dobogós eredményekhez vezettek.” 

Nagle és Breen azonban továbbra is kapcsolatban marad. 

“Mindaddig kapcsolatban leszek Craiggel, amíg ő ezt kéri. Elmegyek Japánba, aztán valószínűleg a 2023-as Montén is segíteni fogom. A kapcsolatunk tovább fog tartani, mint a közös karrierünk. Most nem tudom, hogy a sisakot mikor veszem fel újra, rengeteg lehetőség van most előttem, sok tapasztalattal mögöttem. Szeretnék továbbra is jelen lenni a sportban és visszaadni abból, amit nekem ez adott.” 

Friss