back to top
2024. június 27. 09:09

KezdőlapF1Fordulat jöhet Newey ügyében – mégis egy általa nem kedvelt vezetővel dolgozhat...

Fordulat jöhet Newey ügyében – mégis egy általa nem kedvelt vezetővel dolgozhat együtt?

-

Sajtóértesülések szerint az Aston Martin lépett elő az első számú esélyessé, ami Adrian Newey következő állomását illeti. Bár állítólag még semmit nem írtak alá, információk alapján Lawrence Stroll, a csapatot birtokló konzorcium első embere magabiztos a brit szakember leigazolásával kapcsolatban.

Továbbra sem tudni, hogy hova igazol Adrian Newey, miután 2025 elején 19 év után végleg elhagyja a Red Bullt. Sokáig a Ferrari tűnt befutónak, sőt, olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy már aláírta a szerződését a maranellóiakkal. Mindezt továbbra sem lehet kizárni, de időközben állítólag a Mercedes is vonzó ajánlattal állt elő, és számos másik istálló is megkörnyékezte őt.

Álomajánlattal csábítja Adrian Newey-t a Mercedes, de van egy titkos favorit is

Többek között az Aston Martin is, ám korábban arról lehetett hallani, hogy Newey nem akar a silverstone-i alakulathoz csatlakozni. Ennek elsődleges oka, hogy a hírek szerint egyáltalán nem szívleli Lawrence Strollt, a csapatot birtokló konzorcium első emberét. A legfrissebb fejlemények szerint azonban ennek ellenére is a brit istállónál köthet ki.

A The Times ugyanis arról számolt be, hogy az Aston Martin lépett elő az első számú favorittá a Newey-ért folytatott versengésben. A brit lap online kiadása arról ír, hogy a 65 esztendős mérnökzseni privát látogatást tett a silverstone-i gyárban, ahol körbevezették. A cikk ugyan kiemeli, hogy még semmit nem írtak alá, de a kanadai üzletember magabiztos Newey megszerzését illetően.

„Az Aston Martin Aramco F1 csapata egy nagyon vonzó projekt Lawrence Stroll víziójának köszönhetően, a legmodernebb új technológiai központ és az Aramcóval, valamint a Hondával történő izgalmas együttműködés révén – nyilatkozta az istálló szóvivője. – Minden területen számos magasan jegyzett személy kapcsolódik a csapat projektjéhez, de még nincs mit bejelentenünk.”

Miután bejelentették, hogy Newey 2025 elején távozik a Red Bulltól, a Forma–1-es munka érdemi részét azonnali hatállyal befejezte. Addig a pontig technikai főigazgatóként dolgozott, ami leginkább egyfajta tanácsadói szerepet jelent. Sokan ugyanakkor neki tulajdonítják, hogy a bikások a 2022-ben debütált technikai szabályrendszerben eddig mindent besöpörtek.

Mi volt Newey szerepe a Red Bullnál, avagy jelenthet-e egy személyben megváltást új csapatának?

Az F1-es paddockot rendszeresen látogató bennfentesek úgy vélik, a Red Bull nehezen fogja pótolni a tapasztalatát és azt, hogy milyen szinten megérti az autót. Éppen ezért lehet kulcsfontosságú, hogy Newey végül hova igazol, hiszen 2026-ban ismét minden megváltozik, és ha 2025 elején munkába tud állni, akkor még lesz érdemi beleszólása az azt követő szezonban pályára gurítandó autóba.

Stroll mindenesetre azzal számol, hogy Newey segítségével utolérhetik a Red Bullt és a többi élcsapatot, amelyek jelenleg egyértelműen előttük vannak. A brit szakembernek pedig így nem az a vágya teljesül, amelyre korábban számítani lehetett, hiszen amennyiben tényleg az Aston Martinhoz szerződik, úgy nem Lewis Hamiltonnal, hanem Fernando Alonsóval dolgozhat együtt, aki az év korábbi szakaszában több évvel meghosszabbította idén lejáró megállapodását a csapattal.

„Meg fog ölni, amiért ezt elmondom” – kikotyogták Adrian Newey titkát

Friss